background img
banner
banner

Τα ιστορικά στοιχεία και η τελική λύση

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΕΜΦΑΝΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Ως μία άκρως εποικοδομητική συνάντηση, με έκδηλο το ενδιαφέρον των Γρηγοριτών για το χωριό τους, χαρακτηρίστηκε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, το πρωί, στο Γρηγόρι Δ.Ε. Συμπολιτείας Αιγιαλείας.

Αντικείμενό της ήταν η συζήτηση για την ονομασία του χωριού, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου «Ο Άγιος Γρηγόριος».
Στη συζήτηση, που διοργάνωσαν, μετά από ομόφωνη απόφαση-πρόταση του Συλλόγου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, η Τοπική Κοινότητα και ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος, έλαβαν μέρος οι οικογένειες των Γρηγοριτών, καταθέτοντας τις σκέψεις και προτάσεις τους, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως δρομολογείται η αλλαγή του ονόματος του χωριού, κάτι που θα απαιτούσε μία άλλη διαδικασία. Άλλωστε, πρόθεση των διοργανωτών της συζήτησης ήταν να εκφραστεί η επιθυμία όλων των Γρηγοριτών για την ιστορική συνέχεια της ονομασίας του χωριού.

Παρουσίαση στοιχείων

Παρουσιάστηκε ωστόσο η διαχρονική πορεία αλλαγής της ονομασίας του χωριού από τον 15ο αιώνα, που υπάρχουν γραπτές πήγες, μέχρι τις ημέρες μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν, το χωριό κατοικείται, όπως και η περιοχή, από την αρχαιότητα. Από το έτος 1461 μ.Χ. μέχρι το 1715 μ.Χ. το χωριό είχε την ονομασία Άγιος Γρηγόριος. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα το χωριό αναφέρεται επίσης και με τις εξής παρεμφερείς ονομασίες: Άγιος Γρηγόρης, Άγιος Γληγόρης, Άγιος Ιγρηγόρης, Άγιο Ιγρηγόρι, αλλά και ως χωριό του Αγίου Γρηγορίου και χωριό του Αγίου Γληγορίου. Με την πάροδο του χρόνου η ονομασία απλοποιήθηκε, μετεξελίχθηκε και έλαβε τις ακόλουθες μορφές: του Γρήγορη, το Γρηγόρι, το Γληγόρι. Τέλος, γύρω στο 1972, η ονομασία του χωριού καθορίστηκε από την Πολιτεία ως ο Γρηγόρης. Έκτοτε το χωριό αναγράφεται επίσημα ο Γρηγόρης και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι η επίσημη ονομασία του.

Ακούστηκαν και καταγράφηκαν όλες οι προτάσεις

Όπως μετέφερε στο protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Γρηγόριος», Γρηγόρης Φαρμακόπουλος, ΄΄κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκαν οι επιθυμίες των ανθρώπων του χωριού, ακούστηκαν και καταγράφηκαν όλες οι προτάσεις. Το κλίμα που επικράτησε ήταν άκρως αποδοτικό και φιλικό και η πορεία του όλου θέματος κινείται σε πολύ αργούς ρυθμούς. Συζητήθηκαν αρκετά πράγματα και πραγματοποιήθηκε έκφραση επιθυμιών για την κατάληξη του ονόματος. Η τελική λύση θα είναι κάποια από τις ήδη προτεινόμενες ονομασίες, αλλά δεν θα παρθεί απόφαση ακόμα. Σε αυτή τη φάση, απλά διατυπώθηκαν οι προτάσεις και έγινε ένας υγιής διάλογος. Όλοι έφυγαν από την συνάντηση ευχαριστημένοι και το κυριότερο, ήταν ότι συμμετείχαν όλοι όσοι είχαν κάνει ή αποδεχθεί την πρόσκληση, ανεξαιρέτως΄΄.

Ο κ. Φαρμακόπουλος ανέφερε ακόμη τα εξής: ΄΄Το επόμενο βήμα, ως προς την εξέλιξη της νέας ονομασίας, δεν έχει οριστεί, καθώς αυτά τα θέματα “τραβούν” αρκετά σε χρόνο, σε γενικές γραμμές. Να κάνουμε και μια διευκρίνιση, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: Το ζήτημα δεν ήταν να αλλάξει ή να μην αλλάξει η ονομασία του χωριού. Αυτό που πρωτίστως έχει σημασία, είναι η επιθυμία των κατοίκων του χωριού και ποιο όνομα επιθυμούν περισσότερο. Οι απόψεις ποικίλουν και εκφράστηκαν αρκετές επιθυμίες και διατυπώσεις. Η επιθυμία όλων, ήταν να μην υπάρξει βιασύνη σε αυτό το θέμα και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να συμβεί΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr