background img
banner
banner

Τριήμερο αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες και τους πρόσφυγες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ),συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις Ιστορικής Μνήμης, για τα εκατό χρόνια του «ξεριζωμού του Ελληνισμού» από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, προγραμματίζει ένα 3ήμερο αφιέρωμα «Τιμής και Μνήμης», τόσο στις «Αλησμόνητες Πατρίδες», όσο και στους πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν και τελικά εγκαταστάθηκαν στο Αίγιο. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11, 12, και 13 Νοεμβρίου.

Θα περιλαμβάνουν: Μεγάλη ΄Εκθεση κειμηλίων προσφύγων από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Αρχοντικό Παναγιωτοπούλου. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα. 2) Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» θα γίνουν ενδιαφέρουσες ομιλίες για το προσφυγικό πρόβλημα, για τις οικονομικές επιπτώσεις του, για τις πολιτισμικές επιδράσεις των προσφύγων, αλλά και για τους πρόσφυγες του Αιγίου. Θα μιλήσουν: η κ. Φωτεινή Τομαή –πρέσβης ε.τ., ο κ. Βασίλειος Φίλιος – καθηγητής Παν/μίου Πάτρας, ο κ. Φάνης Ζουρόπουλος – δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής, ο κ. Νικόλαος Καφούσιας – καθηγητής Παν/μίου Πάτρας και ο κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος – πρ. δήμαρχος Αιγιαλείας, Νομικός. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με χορωδιακά τραγούδια, από τις Χορωδίες «Φίλων Βυζαντινής Μουσικής» και τη Γυναικεία χορωδία παραδοσιακής Μουσικής», του κ. Σάκη Παπαδημητρίου.

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου α) στις 11 το πρωϊ ,στην αίθουσα Διαλέξεων του Ενοριακού Κέντρου, του Ιερού Ναού της Αγίας Άννης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Σεπτό Ιεράρχη κ.κ. Ιερώνυμο, με θέμα: «Χρυσόστομος Σμύρνης και Χρύσανθος Τραπεζούντος, οι ηρωικοί Ιεράρχες του Ελληνισμού της Ανατολής», (μετά την Θεία Λειτουργία, και την επίσκεψη στο Κειμηλιαρχείο του Ιερού Ναού). β)Στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας, πάλι στο πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» , θα διαβαστούν μαρτυρίες προσφύγων, θα αποδοθούν λογοτεχνικά κείμενα καθώς και ποίηση προσφύγων, παρουσία προσφύγων δεύτερης γενιάς, οι οποίοι και θα «διηγηθούν» βιωματικές μνήμες ,ενώ θα πλαισιώνονται από Μικρασιάτικα τραγούδια, που θα αποδώσουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες ( σύμφωνα με το πρόγραμμα, που θα ακολουθήσει). Οι εκδηλώσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, και με την συνεργασία και άλλων πολιτιστικών φορέων για την μουσική κάλυψη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr