background img
banner
banner

Υπόσχεση Γεωργαντά ότι θα δώσει λύση για τη σταφίδα

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Η Π.Ε.Σ.

Με τους παραγωγούς σταφίδας και εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, συναντήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, στην Πάτρα, όπου βρέθηκε συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περιοδεία του στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ μεταξύ των δυο πλευρών συζητήθηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα και αναζητήθηκαν τρόποι αποτελεσματικής στήριξης του προϊόντος και των παραγωγών, οι οποίοι έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η δυνατότητα επίλυσης της σταφιδικής κρίσης, που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία και συνεχίζει να καταβαραθρώνει το εισόδημα του παραγωγού.

Στη σύσκεψη παρέστησαν και οι βουλευτές Ιάσονας Φωτήλας και ο Άγγελος Τσιγκρής.

Στο «κόκκινο» η αγωνία για το μέλλον του προϊόντος

Οι εκπρόσωποι των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών Κορινθιακής Σταφίδας από την Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά, εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της σταφιδοκαλλιέργειας, καθώς η τιμή της σταφίδας συνεχίζει τον κατήφορο, με αποτέλεσμα, σε μερικές σταφιδοπεριοχές, να έχει πέσει σήμερα στα € 0,70 λεπτά το κιλό.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος δήλωσε: ΄΄Κοινή παραδοχή όλων των παραγωγών και σήμερα ήταν ότι η αιτία της κατάρρευσης της τιμής της σταφίδας ήταν η μη απορρόφηση από την πολιτεία, του αποθέματος σταφίδας, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και διαπιστωμένα οφείλετο στην πανδημία.

Δυστυχώς η πολιτεία δεν άκουσε εμάς τους σταφιδοπαραγωγούς που ζητούσαμε να στηρίξει τη σταφίδα αποσύροντας το απόθεμα που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από την πανδημία. Δηλαδή, ζητούσαμε να εφαρμοστεί το ίδιο μέτρο που είχε εφαρμοστεί ευεργετικά θα έλεγα και σε άλλα αγροτικά προϊόντα. Δυστυχώς, ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα με επιρροή στα κέντρα αποφάσεων, έπεισαν το υπουργείο να μην απορροφήσει το πλεόνασμα της σταφίδας.

Ο στόχος τους, ξεκάθαρος. Πρώτον, η οικονομική καταστροφή της συνεταιριστικής οργάνωσης της Παναιγιαλείου Ένωσης, που πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σταφίδας της χώρας μας και δεύτερον, η μη επαρκής παρέμβαση της οργάνωσής μας υπέρ του παραγωγού, στην εσωτερική αγορά της σταφίδας, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής… Γεγονός που βιώνουμε τραγικά σήμερα… Όλοι αυτοί που συντέλεσαν σε αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις, σήμερα κρύβονται… αντί να απολογηθούν στους συνάδελφους σταφιδοπαραγωγούς για την καταστροφή που τους προκάλεσαν. Οι συντεχνίες συμφερόντων συνεχίζουν την καταστροφική τους πολιτική, προσφέροντας στον παραγωγό τιμές απαράδεκτα χαμηλές. Η Π.Ε.Σ., όλο σχεδόν τον Σεπτέμβρη, στήριξε την τιμή της σταφίδας στο € 1,25 / κιλό χωρίς ΚΑΝΕΙΣ από τους εμπόρους να στηρίξει την τιμή…΄΄.

Η ευθύνη και η στάση που πρέπει να τηρήσουν οι παραγωγοί

Καταλήγοντας, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε: ΄΄Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, η ευθύνη είναι δική μας. Παραδώστε το προϊόν σας σε όποιον εσείς νομίζετε ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά σας, αλλά ΖΗΤΗΣΕΤΕ να εφαρμοστεί από ΟΛΟΥΣ η τιμή του € 1,25. Διαφορετικά παρασύρετε και τους υπόλοιπους συναδέλφους σας παραγωγούς στην φτώχεια και στην εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας. Σήμερα πιστεύω ότι κάναμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό που φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και μας υποσχέθηκε να δώσει βιώσιμη λύση… Το ευχόμαστε, διαφορετικά πάμε ολοταχώς για εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr