background img
banner
banner

Λαμπρή γιορτή για το λεμόνι στην Τέμενη

ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ – ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΑΝ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ – ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ

Η γιορτή, αφιερωμένη στον «κίτρινο χρυσό» της Αιγιάλειας, το προϊόν για πολλά χρόνια χαρακτηρίζει την Τέμενη και τα γύρω χωριά, στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και αγκαλιάστηκε από πολλαπλάσιο, από προηγούμενες χρονιές, κόσμο, που κατέκλυσε την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης. Η… ένωση του ομώνυμου συλλόγου με την κοινότητα Τέμενης, απέφερε ένα άκρως θετικό αποτέλεσμα που είχε διττό χαρακτήρα: Από τη μία το λεμόνι στάθηκε η αφορμή για να στηθεί μία όμορφη γιορτή εκεί όπου αναδείχθηκαν οι ευεργετικές ιδιότητές του, από την άλλη έγινε αιτία προβληματισμού για την έλλειψη της απαιτούμενης στήριξης, έτσι ώστε να αποτελέσει ξανά τροφοδότη της τοπικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η 5η Γιορτή Λεμονιού, που επέστρεψε φέτος μετά την υποχρεωτική αδράνεια του κορωνοϊού, κρίνεται επιτυχημένη. Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου το απόγευμα, οι παριστάμενοι που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χορούς από χορευτικά, υπέροχα γλυκίσματα από τις γυναίκες του χωριού με βάση το λεμόνι, ομιλίες και παρουσιάσεις ξεχωριστών καλεσμένων. Επίσης, κατά την είσοδο μοιράστηκε σε όλες τις γυναίκες χειροποίητο σκραμπ λεμονιού, παρασκευασμένο από την αισθητικό Ρούλα Ανδρικοπούλου, η οποία αποκάλυψε μυστικά ομορφιάς με βάση το λεμόνι.

Η Κική Μακρή μίλησε για τη διατροφική και θρεπτική αξία του λεμονιού. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι παριστάμενοι βουλευτές που μίλησαν με εγκάρδια λόγια για τη γιορτή και ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος. Η αντιπρόεδρος της Κοινότητας Τέμενης Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου (ο πρόεδρος Δημήτρης Μακρής απουσίαζε λόγω covid) ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και όσους στηρίζουν τη γιορτή ενώ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλέξης Σωτηρόπουλος, ευχαρίστησε τους εθελοντές, το κοινοτικό συμβούλιο και το Δ.Σ. του Συλλόγου για την άψογη συνεργασία, όπως επίσης και όσους παρέστησαν. Επίσης, μετέφερε τη χαρά των μελών του συλλόγου για το αντάμωμα μετά από δύο χρόνια υποχρεωτικής απραξίας λόγω της πανδημίας.

Το προϊόν που μπορεί να στηρίξει την τοπική οικονομία…

Εκ μέρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τέμενης και του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, ο Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, αφού έκανε αναφορά στην ιστορικότητα του λεμονιού και στο πώς αποτελούσε και αποτελεί και μέχρι σήμερα βασική εισοδηματική πηγή των κατοίκων, τόνισε πως δεν λαμβάνει την αντιμετώπιση που του αρμόζει, είτε από τους εμπόρους, είτε από τους παραγωγούς, είτε από τους κυβερνώντες. Ο κ. Λουκόπουλος επισήμανε πως ο Συνεταιρισμός Τέμενης είναι ο μόνος συνεταιρισμός της Αιγάλειας που ασχολείται με το λεμόνι και μέσω αυτού επικοινωνεί με το υπουργείο και με βουλευτές όλων των παρατάξεων ώστε να δοθεί λύση ενάντια στην υποτίμηση του λεμονιού.

Όπως είπε, λαμβάνει πολλές υποσχέσεις αλλά δίχως αποτέλεσμα, καθώς συνεχίζονται οι αδιάλειπτες εισαγωγές από την Τουρκία, προϊόντων όχι μόνο αμφιβόλου ποιότητας αλλά ίσως και επικίνδυνων, σε τιμές που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα κόστη της εγχώριας καλλιέργειας, γεγονός που πλήττει τους ντόπιους παραγωγούς. Τόνισε μάλιστα πως πρόβλημα δημιουργείται και από τα «μαύρα» λεμόνια δηλαδή αυτά που διακινούνται χωρίς τιμολόγιο, προκαλώντας πρόβλημα στην τιμή και τον νόμιμο παραγωγό. Κάλεσε τους παριστάμενους να προβληματιστούν αλλά και τους παραγωγούς να διαχειριστούν όσο καλύτερα το προϊόν τους σε αυτή τη χρονιά που μοιάζει ελπιδοφόρα… Τέλος, ο κ. Λουκόπουλος πρότεινε τη δημιουργία αγροτικού γραφείου στον δήμο.

Όμορφες παρουσίες μικρών και μεγάλων!

Τον προβληματισμό αντιστάθμισε η παρουσία των μικρών του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου, που απέδωσαν όμορφα παραδοσιακούς χορούς, λίγο πριν τη… σκυτάλη πάρουν οι μεγαλύτεροι χορευτές. Ιδιαίτερη ήταν και η στιγμή που τα παιδάκια διάβασαν ποιήματα και αναφορές στο λεμόνι.

Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους, οι βουλευτές Άγγελος Τσιγκρής, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο εκπρόσωπος του Αχαιού υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, Άρης Πατσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αιγιαλείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και Νίκος Καραΐσκος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, ο γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Μπούνιας, Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, Γιώργος Γιοβάς και Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Αιγίου Μαντώ Παρίση και Διονύσης Λουκόπουλος, ο πρόεδρος Βασίλης Σταθακάρος και μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Αιγιαλείας, η συντονίστρια ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Αιγιαλείας Τασία Σταυροπούλου, ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου «Αχαιοί» Ανδρέας Παλαιολογόπουλος, ο ιατρός Τάκης Ανδρικόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Τέμενης Πάνος Μαρίνος κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr