background img
banner
banner

Διημερίδα αφιέρωμα στα 45 χρόνια του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Χ.Ο.Α. ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Ένα αφιέρωμα στη μεγαλύτερη κοιτίδα πολιτισμού της Αιγιάλειας, τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου, περιλαμβάνει το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη διημερίδα «45 χρόνια Χορευτικός Όμιλος Αιγίου», που θα αποτελέσει παρουσίαση του πολυπληθέστερου συλλόγου της περιοχής, κυρίως ως προς τα πρόσωπα που στελέχωσαν όλα αυτά τα χρόνια τη δομή του. Είτε ως διοικητικοί, είτε ως χορευτές, είτε ως χοροδιδάσκαλοι. Και ήταν πολλοί… Περίπου 6.000 άτομα υπολογίζεται ότι από το 1978… κρατήθηκαν από το χέρι και τίμησαν την χορευτική παράδοση του τόπου, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις, που έκαναν γνωστό το Αίγιο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλες οι δράσεις φιλοξενούνται στον χώρο του Χορευτικού Ομίλου, που βρίσκεται στην οδό Μελετοπούλων 6 και αναμένεται να προσελκύσουν πλήθος κόσμου, ξυπνώντας θύμησες αλλά και βάζοντας στόχους για ανάλογη συνέχεια…

΄΄Αισίως, αν και ημερολογιακά το 2023 συμπληρώνουμε 45 χρόνια, από τον περασμένο Σεπτέμβριο διαβαίνουμε το 45ο έτος δράσης του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου, κάτι που αποτελεί γεγονός ότι μόνο για τον ίδιο τον όμιλο και τους ανθρώπους του αλλά γενικότερα για την περιοχή. Γι’ αυτό ακριβώς πραγματοποιείται η διημερίδα. Για να θυμηθούμε όλοι πρόσωπα και δράσεις που έχουν συμβάλει στο να φτάσει ο Όμιλος σε αυτό το επίπεδο΄΄, ανέφερε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου Γιώργος Νικολόπουλος.

Έμφαση σε τρεις ενότητες

Παράλληλα, τόνισε: ΄΄Μέσα σε αυτό το διήμερο, θα δοθεί έμφαση σε τρεις ενότητες: Η πρώτη είναι η μουσική και γι’ αυτό θα έχουμε ανθρώπους από ορχήστρες και μουσικούς που έχουν συνεργαστεί με τον Όμιλο. Η δεύτερη αφορά τους χορευτές και τους χοροδιδάσκαλους που όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τις τάξεις του Χ.Ο.Α. και η τρίτη αφορά τον λόγο, μέσα από τον οποίο θα αντιληφθούμε όλοι το τι προσφέρει ο Χορευτικός στον τόπο. Το πρόγραμμα και το αντικείμενο της διημερίδας αυτής, μας οδήγησαν σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα: Περίπου 6.000 άνθρωποι πέρασαν όλα αυτά χρόνια, ενώ ο Χορευτικός υπήρξε «τροφοδότης» και για άλλους συλλόγους, αφού ξεκίνησαν από εδώ και για κάποιους λόγους αποχώρησαν και δημιούργησαν κάτι άλλο. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που συνέχισαν. Η συμβολή του καθενός της 45χρονη πορεία του Ομίλου, είναι σημαντική και άξια αναφοράς. Αντιληφθήκαμε πως όπου και να κοιτάξει κανείς στην κοινωνική ζωή του Αιγίου, υπάρχει ο Χορευτικός Όμιλος. Επίσης, από αυτόν έχουν περάσει άνθρωποι που έχουν διαπρέψει. Όλοι οι χοροδιδάσκαλοι, όλοι οι άνθρωποι που σήμερα στην περιοχή, διδάσκουν χορό, έχουν περάσει από τον Χ.Ο.Α. Αν δεν υπήρχε Χορευτικός, αν δεν τον είχε ιδρύσει ο Χρήστος Κοιλιάς, ίσως να μην υπήρχε πολιτισμός στο Αίγιο, σε αυτό τον βαθμό΄΄.
Ήδη, ο πρόεδρος του Χ.Ο.Α. έχει προχωρήσει σε ψηφιοποίηση του αρχείου του Ομίλου, κάτι στο οποίο προχωρούν κι άλλοι παλιοί χορευτές, ώστε να μην χαθεί ποτέ κάποια από τις καταγεγραμμένες στιγμές του Χορευτικού, σε αυτό το ταξίδι του στον χρόνο.

Το πρόγραμμα της διημερίδας

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου: 16.45-17.00 Είσοδος στη διημερίδα. Αίθουσα 1 (ισόγειο): 17.00-17.05: Νικολόπουλος Γεώργιος – Πρόεδρος Δ.Σ. ΧΟΑ «Καλωσόρισμα». 17.05-17.25 Χαιρετισμοί (Μητρόπολη – Περιφέρεια – Δήμος – Βουλευτές). 17.25-17.30 βίντεο: 45 χρόνια Χορευτικός Όμιλος Αιγίου. 17.30-18.20 εισηγήσεις: Ιωαννίδης Κώστας: Πρόεδρος εθνικού τμήματος Cioff Ελλάδος, Παδιός Αποστόλης: Χοροδιδάσκαλος – Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Πομώνης Νικόλαος: Χορολογική Πάτρας, Ρέλλα Αρχοντούλα: Φιλόλογος τ. Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. 18.20-18.30 coffee break. 18.30-19.30 εισηγήσεις: Δημητρακόπουλος Ιωάννης: Ορχήστρα ΧΟΑ, Βαρδάκης Ευστράτιος: Αντιδήμαρχος Αιγιαλείας, Χορευτής ΧΟΑ περιόδου 1978, Σπυροπούλου Ζουμπουλιά: Καθηγήτρια Μουσικής, ορχήστρα ΧΟΑ περιόδου 1990, Βαγενά Χρύσα: Χοροδιδάσκαλος ΧΟΑ. Αίθουσα 2 (υπόγειο): 17.30-19.30 Έκθεση φορεσιών και φωτογραφιών.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου: Αίθουσα 1 (ισόγειο): 10.15-11.30 εισηγήσεις: Θεοδωρακόπουλος Ευστάθιος: π. Δήμαρχος Αιγιαλείας «ο ΧΟΑ ως πρεσβευτής της Αιγιάλειας και της Ελλάδας – το κοινό μας ταξίδι στην Ιταλία», Κιλιάς Χρήστο: Ιδρυτής, χοροδιδάσκαλος, διευθυντής ΧΟΑ, Παπαδημητρίου Σάκης: Φιλόλογος, Μουσικός, Συνθέτης, Ιδρυτής στο «Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου» και στο σύνολο «Ηδύφωνο» – Ορχήστρα ΧΟΑ περιόδου 1990, Μιχαλόπουλος Βασίλης (δημ. Υπάλληλος – π. μέλος ΔΣ ΧΟΑ), Καρόπουλος Ηρώδης (λογιστής): Χορευτές Θρακιώτικου – Μακεδονικού Τμήματος ΧΟΑ, Χριστόπουλος Αποστόλης (δικηγόρος), Θεοφανοπούλου Πηνελόπη (πολ. Μηχανικός): Χορευτές Στεριανού – Ηπειρώτικου τμήματος ΧΟΑ. 11.15-11.30 coffee break, 11.30-12.30 εισηγήσεις: Κωνσταντινίδου Αθηνά, Κατσίβελος Γιώργος: Χοροδιδάσκαλοι ΧΟΑ «οι φορεσιές του ΧΟΑ», Καλλιαμπέτσου Βασιλική, Προδρομάκη Ανδριάννα: (ιδ. Υπάλ.) Χορεύτριες Νησιώτικου τμήματος ΧΟΑ, Καϊμάκη Βασιλική: Υπεύθυνη υλοποίησης Μουσείου ψηφιακών εκθεμάτων δήμου Αιγιαλείας, χορεύτρια ΧΟΑ «Η αναγκαιότητα της ψηφιοποίησης του αρχείου του ΧΟΑ», Μπεντεβή Βάνα: Πρόεδρος Ι.Λ.Ε.Α. Αίθουσα 2 (υπόγειο): 11.30-13.30 Σεμινάριο με διδασκαλία χορών από το «ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ» και παρουσίαση ενδυμασιών από τον Αποστόλη Παδιό.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr