background img
banner
banner

Καλάβρυτα: Μόνιμα στο Πέτρινο Κτίριο η έκθεση «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων»

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο Πέτρινο Κτίριο στο κέντρο των Καλαβρύτων, η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων», της ζωγράφου Ζαχαρής Σμέρου-Μπανταβάνου, σ’ εκδήλωση που εντάσσεται στις φετινές Ημέρες Μνήμης, με αφορμή την συμπλήρωση 79 χρόνων απ’ τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1943.

Η έκθεση ζωγραφικής, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, θα παραμείνει μόνιμα στο χώρο του Πέτρινου Κτιρίου, μετά την απόφαση της δημιουργού -κατάγεται απ’ τη Λυκούρια Καλαβρύτων- να δωρίσει στο Δήμο τα έργα της.

Αναφερόμενος στην διαδρομή της δημιουργού ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι μια σημαντική ζωγράφος που μετέτρεψε σε πηγή έμπνευσης αλλά και σε πηγή δύναμης και σε εκφραστική διέξοδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας της το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Τα έργα που απόψε εκτίθενται εδώ δεν έχουν την προσωρινότητα μιας εικαστικής έκθεσης που έχει ημερομηνία λήξης».

Προσθέτοντας ότι «τα έργα που εκτίθενται εδώ, υπό τον τίτλο ‘Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων’, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά της κυρίας Σμέρου-Μπανταβάνου, δωρίζονται στον Δήμο, είναι κοινό κτήμα και περιουσία κάθε Καλαβρυτινού και θα παραμείνουν εδώ ως ιστορική αναφορά αλλά και ως κληροδοσία της δικής μας γενιάς σ’ αυτές που έρχονται».

Οι εκδηλώσεις για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα κορυφώνονται την Δευτέρα και την Τρίτη.

Την Δευτέρα, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 πρωί με την προσκυνηματική επίσκεψη των μαθητών των Καλαβρύτων στον Τόπο Εκτέλεσης. Στις 12.30 το μεσημέρι ξεκινά ο Δρόμος Θυσίας, με συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου «Αγλαΐα Κόντη-Ελένη Χάμψα» και του σχολικού συγκροτήματος «Ευσέβιος Κηπουργός».

Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο θα παρουσιαστούν η ποιητική συλλογή «Πνοές Ειρήνης», τόμος Β’ και τα βραβευθέντα ποιήματα του Πανελληνίου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού «Άθλον Ποιήσεως Γιάννη και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα».

Θ’ ακολουθήσει η εκδήλωση «Ωδές στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα», με μελοποιημένα ποιήματα απ’ την ποιητική συλλογή «Πνοές Ειρήνης», σε μουσική σύνθεση Ανδρέα Αδαμόπουλου και Λουκά Αδαμόπουλου.

Την Τρίτη, ημέρα της επετείου, οι εκδηλώσεις ξεκινούν 10 π.μ., με την τέλεση μνημόσυνου για τους Καλαβρυτινούς ήρωες, στον Καθεδρικό Ναό της Μαρτυρικής Πόλης, προεξαρχόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά προβλέπεται μετάβαση στον Τόπο Εκτέλεσης, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο εκτελεσθέντων ηρώων και κατάθεση στεφάνου απ’ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαβρύτων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, μ’ εκδηλώσεις στις 10 π.μ. στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας (Μνημείο Εκτελεσθέντων) και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κλειτορίας (ώρα 9 π.μ.) με την τέλεση μνημόσυνου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, σε μνήμη των ηρώων των γεγονότων της 14ης Δεκεμβρίου 1943 στην Κλειτορία.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr