background img
banner
banner

«Κόσμημα» ιστορικής γνώσης στη διάθεση των Αιγιαλέων ως τις 23 Δεκεμβρίου!

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΟΥ – ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ‘21

Σημαντική ημέρα για την ανάδειξη της τοπικής και όχι μόνο, ιστορίας, ήταν η Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, καθώς σηματοδότησε την εγκατάσταση για 18 ημέρες, του Ψηφιακού Μουσείου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο Αίγιο και συγκεκριμένα στον χώρο του λιμανιού, κάτω από το προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής. Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε σε μία λαμπρή και θερμή, παρά το κρύο, τελετή, που περιελάμβανε ομιλίες, επίδοση αναμνηστικών, παραδοσιακό χορό, κεράσματα αλλά και περιήγηση στο μαγικό συναπάντημα της ιστορίας με την τεχνολογία, που περικλείεται στις αίθουσες του κινητού μουσείου.

Το ευφάνταστο δημιούργημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα παραμείνει στο λιμάνι Αιγίου έως τις 23 Δεκεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε σχολεία, ιδρύματα αλλά και μεμονωμένους πολίτες να το επισκεφθούν.

Το εντυπωσιακό κινητό ψηφιακό μουσείο αποτελείται από 12 κοντέινερ που μέσα σε αυτά, αποτυπώνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κ.λπ.). Η είσοδος και η ξενάγηση είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Σταθμός» το Αίγιο της… σπίθας

Το κινητό ψηφιακό Μουσείο περιόδευσε σε σημαντικά αστικά κέντρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στις αρχές του 2023 σε σημεία της Π.Δ.Ε. με ιδιαίτερο ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Μόνο στην Πάτρα, όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φίλιας, το επισκέφθηκαν 10.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 8.000 μαθητές. Ο τελευταίος σταθμός, το Αίγιο, πριν τη μόνιμη εγκατάστασή του σε Μεσολόγγι και Καλάβρυτα, μόνο τυχαία δεν επελέγη. Είναι το σημείο που «άναψε η σπίθα» της Επανάστασης με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, όπως τονίστηκε και στη χθεσινή εκδήλωση.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, όπου πλαισιωμένος από τον π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, τέλεσε τον Αγιασμό, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, εμπνευστής του Μουσείου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που «φιλοξενεί» το Μουσείο, Βασίλης Χριστόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Στράτος Βαρδάκης και Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ο εκπρόσωπος του Αχαιού υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, Άρης Πατσόπουλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής της Περιφέρειας για τις δράσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, Βάνα Μπεντεβή και Σάκης Παπαδημητρίου, ο επικαφαλής της ΠΑΕΚ, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Άρης Τηλιγάδης κ.ά.

Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και επίμονης προσπάθειας

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος επισήμανε μεταξύ άλλων: ΄΄Το ψηφιακό μουσείο που σήμερα εγκαινιάζουμε είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του κ. Ανδρέα Φίλια, ο οποίος για 2-3 χρόνια τρέχει ασταμάτητα και πασχίζει, ώστε να προβληθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς σαν τοπική εκκλησία αλλά όλοι οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, να τον ευχαριστήσουμε και να του πούμε ένα μεγάλο “μπράβο” που με αυτή την πρωτοβουλία, θα προβληθεί η ιστορία μας και ο κόσμος που δεν γνωρίζει, να μάθει την περιοχή μας. Οι νέοι άνθρωποι και οι επερχόμενες γενιές, θα βρεθούν κοντά στην ιστορία και θα μπορούν να προχωρήσουν μπροστά. Να είστε καλά και καλή δύναμη και εύχομαι αυτά τα εγκαίνια να έχουν σαν απώτερο σκοπό την προβολή του τόπου μας στα βάθη των χρόνων. Να ζήσετε όλοι και να έχετε την ευλογία του Θεού΄΄.

Σημαδιακό… το λιμάνι

Ο κ. Τσιγκρής συνεχάρη όχι μόνο τους θεσμούς, αλλά και τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από αυτούς, λέγοντας: ΄΄Δίδουμε τα εύσημα στον κ. Φίλια, ο οποίος έχει φέρει ένα «κόσμημα» στη Δυτική Ελλάδα και σήμερα φιλοξενείται στο λιμάνι της πόλης. Θα αναρωτηθεί κάποιος… είναι δυνατόν να έρχεται το ψηφιακό μουσείο της Επανάστασης του ‘21 τελευταίο, στην πόλη στην οποία αποφασίστηκε το εμβληματικό έπος για τον τόπο μας; Η Αχαΐα γέννησε την Επανάσταση, η Βοστίτσα και τα Καλάβρυτα εδραίωσαν την λευτεριά’’.

Ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε πως ΄΄είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στην περιοχή μας, τέτοιου είδους εκθέσεις΄΄, σημειώνοντας και τα εξής: ΄΄Τέτοιου είδους προσπάθειες, αναμοχλεύουν την ιστορική μας μνήμη και μας κάνουν να σκεφτόμαστε, να αξιολογούμε, αλλά κυρίως να εκτιμούμε τις θυσίες αυτών που έδωσαν τη ζωή τους και το αίμα τους ακόμα, για να είμαστε εμείς εδώ, ελεύθεροι. Και βεβαίως, είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι και πολύ σημαντικές ώστε να μαθαίνουμε την ιστορία μας, να διδασκόμαστε από αυτή και να μπορούμε να πάμε παραπέρα’’.

 

Με αγάπη για τον τόπο και τη βαθιά Ιστορία του

Ιδιαιτέρως κατατοπιστικός ως προς τη λειτουργία του Μουσείου, ήταν ο κ. Φίλιας, υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα:
΄΄Για να γίνει αυτό το έργο πάλεψαν πάρα πολλοί άνθρωποι, φανεροί και αφανείς “ήρωες” που μας βοήθησαν στη διαδικασία υλοποίησης. Μεγάλη επιπλέον βοήθεια, αποτέλεσαν για εμάς και οι άνθρωποι που προσέφεραν εθελοντική εργασία, οι απλοί πολίτες. Ευχαριστώ ιδιαίτερα, όλους εκείνους που με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους “ενημέρωσαν” τις πληροφορίες του Μουσείου, άνθρωποι οι οποίοι ήταν αυτοί που έβαλαν τη σφραγίδα τους, για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία αυτών των στοιχείων. Δεν είναι ένα απλό ψηφιακό μουσείο. Είναι ένα μουσείο που αφορά την Ιστορία του Έθνους και… ξέρετε πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε σε αυτά που αναγράφουν οι πληροφορίες. Καταφέραμε και το φτιάξαμε, εν μέσω κορωνοϊού και με πάρα πολλές δυσκολίες, διοικητικές, γραφειοκρατικές, ακόμα και ανθρώπινες δυσκολίες. Δεν ήταν και τόσο εύκολο να ξέρετε, να πειστεί η Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία χρηματοδότησε το συγκεκριμένο έργο με 1.300.000 ευρώ. το οποίο έργο συνοδεύεται και από άλλα δύο μικρότερα, αλλά όχι μικρότερης αξίας έργα. Αυτό που παρουσιάζουμε, έγινε με τη βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων και την αγάπη τους για τον τόπο και την βαθιά Ιστορία του΄΄.

Η κ. Μπεντεβή αναφέρθηκε στον αγώνα για την ολοκλήρωση του λευκώματος εν μέσω δύσκολων συνθηκών ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα γεγονότα της περιφέρειας, τονίζοντας πως περιλαμβάνονται ως και η Μάχη της Κουνινάς και η Μάχη της Βόβοδας, προτρέποντας τους νέους να το επισκεφθούν. Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε το Μουσείο ως αριστούργημα, μιλώντας για τους τρεις «πυλώνες» της τοπικής ιστορίας, το Αίγιο, όπου άναψε η «σπίθα» της Επανάστασης, τα Καλάβρυτα όπου σηματοδότησαν την έναρξη και το Μεσολόγγι που συμβολίζει την απόλυτη θυσία, όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας πως θα μπορούσε να μείνει κάτι και στο Αίγιο μόνιμα.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου και τον Χορευτικό Όμιλο Αβύθου «Αχαιοί», «τραβώντας» κι άλλους στον χορό… Επίσης, πραγματοποιήθηκαν απονομές τιμητικών καθώς και του λευκώματος της Περιφέρειας, από τον κ. Φίλια προς τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας, προς τον κ. Χριστόπουλο, προς τον κ. Παπαδημητρίου, προς τον κ. Καραΐσκο αλλά και τους προέδρους Χορευτικού Εργαστηρίου Αναστασία Τηλιγάδη και Χορευτικού Αβύθου Ανδρέα Παλαιολογόπουλο, χορευτές των οποίων πλαισίωσαν τη γιορτή.

Η πρώτη περιήγηση εντυπωσίασε

Στη συνέχεια, δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης, Μητροπολίτης και βουλευτής έκοψαν την κορδέλα και πραγματοποιήθηκε περιήγηση στους χώρους του Μουσείου. Ως προς τη διάρθρωσή του, οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως αποτελείται από δώδεκα κοντέινερς. Κάθε ζεύγος κοντέινερ έχει και μία διαφορετική θεματική ενότητα. Στην πρώτη ενότητα υπάρχει μία εικονική ξεναγό. Το πρώτο και το δεύτερο, έχουν να κάνουν με γεγονότα που συνέβησαν εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αποδίδονται μέσα από οθόνες τις οποίες ανοίγει ο επισκέπτης και μπορεί να τα δει. Ταυτόχρονα, λειτουργεί μία κινηματογραφική αίθουσα στην οποία μπορούν να βλέπουν ντοκιμαντέρ που αφορά τα γεγονότα, το οποίο αποτελεί δημιούργημα της Περιφέρειας.

Το ίδιο είναι και το τέταρτο και πέμπτο κοντέινερ με άλλο θεματικό αντικείμενο, δηλαδή τα γεγονότα εντός Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ακολουθούν, άλλα δύο στα οποία υπάρχουν όπλα, σπάθες του αγώνα που φαίνονται τρισδιάστατα, εικονική ένδυση και στα δύο τελευταία δεν θα μπορούσε να μην έχει την πρωτοκαθεδρία η νεολαία, με εκπαιδευτικά παιχνίδια και βιωματική μάθηση για τα παιδιά. Όσοι περιηγήθηκαν εξέφρασαν μεγάλο ενθουσιασμό!


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr