background img
banner
banner

Έργο για τα αδέσποτα αλλά και συνείδηση για τους πολίτες…

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΤΑ «ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ»

Σε δύο άξονες στηρίζεται η ομολογουμένως, επιτυχημένη, πολιτική του δήμου Αιγιαλείας, ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Αφενός στο να αναλάβει ή να πριμοδοτήσει δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αδέσποτων και αφετέρου στο να ευαισθητοποιήσει και να καταστήσει τους πολίτες πιο υπεύθυνους ώστε να μην… δημιουργούν νέα αδέσποτα. Σύμμαχός του σε αυτές τις προσπάθειες, είναι ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιαλείας που, μέσω της άριστης συνεργασίας του με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Φραγκονικολόπουλο, έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των αδέσποτων και έχουν φροντίσει πολλά από αυτά να υιοθετηθούν. Σημαντική επίσης είναι η έγκριση χρηματοδότησης για τη δημιουργία καταφυγίου προσωρινής φιλοξενίας ζώων που χρήζουν περίθαλψης.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια» Σία Σοφιανοπούλου, εκεί όπου, εκτός από τις κοινές τους δράσεις για τα αδέσποτα τετράποδα, παρουσίασαν και το ημερολόγιο του 2023, το οποίο δημιούργησαν με πολύ αγάπη αλλά και με διττό σκοπό: Από τη μία την ενημέρωση του κόσμου για την προσπάθεια που καταβάλλεται και την ευαισθητοποίησή του και από την άλλη την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου, το έργο του οποίου στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές.

Η σωστή διαχείριση των αδέσποτων είναι πολιτισμός…

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ευχές του δημάρχου για τις άγιες ημέρες αλλά και με την έκφραση της ελπίδας ότι και για τον δήμο θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φιλική συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε προς τα ζώα και στη συνεργασία του δήμου με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια», επισημαίνοντας: ΄΄Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες γι’ αυτές τις ψυχές, τα αδέσποτα ζώα, διότι κι αυτά έχουν το δικαίωμα στη ζωή. Και βέβαια όλοι μας πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε υποχρέωση να τα προστατεύουμε, δείχνοντας το ανθρώπινο του χαρακτήρα μας, ως προοδευτικοί, σύγχρονοι και πολιτισμένοι άνθρωποι. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φραγκονικολόπουλο και τους συνεργάτες του για την περίθαλψη των ζώων αλλά και για ουσιαστικές παρεμβάσεις για να έχουμε τις απαιτούμενες υποδομές και δομές ούτως ώστε να έχουν το κατάλληλο περιβάλλον΄΄.

Μεγάλη επιτυχία η εξασφάλιση πίστωσης για τη δημιουργία καταφυγίου

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε ως επιτυχία του αντιδημάρχου και της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φιλαράκια» την εξασφάλιση πίστωσης για το καταφύγιο των ζώων. ΄΄Σκοπός και του νομοθέτη αλλά και δικός μας, είναι τα ζώα να διαβιούν σε φυσικό περιβάλλον μαζί με τους ανθρώπους και να γίνει κατανοητό ότι η αγάπη που δίνουμε στα ζώα επιστρέφει με άδολο τρόπο στους ανθρώπους και η συναναστροφή με αυτά, πέραν των άλλων, έχει και την έννοια του να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ενώ συμβάλει και στην ψυχική μας ισορροπία. Ταυτοχρόνως, δημιουργούμε παραδείγματα και για τις επόμενες γενιές, γιατί έτσι θα ζούμε σε μία καλή κοινωνία στην οποία τα ζώα έχουν τη δική τους θέση΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Καλογερόπουλος.

Κοινή προσπάθεια, διαρκής αγώνας

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Φιλαράκια» Σία Σοφιανοπούλου, ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή και ιδιαιτέρως τον δήμαρχο γιατί από την αρχή ήταν θετικός στο να στηρίξει τη δράση του Φιλοζωικού, μολονότι –όπως είπε- στην Ελλάδα η πολιτεία, ήταν και εν μέρει και τώρα που έγινε ο νέος νόμος, είναι απούσα σε όλο αυτό που διαχειρίζονται οι φιλοζωικές οργανώσεις. ΄΄Ήταν θετικό ότι ο κ. Καλογερόπουλος από την αρχή μας δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθειά μας, όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για τους δημότες. Διότι αυτό που κάνουν οι Φιλοζωικοί για τα ζώα έχει αντίκτυπο και στους δημότες και είναι και θέμα πολιτισμού. Όταν δεν υπάρχουν πολλά αδέσποτα, όταν έχει γίνει καλή διαχείριση από τους δήμους, είναι πολιτισμός. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε που προσπαθεί, υπάρχουν πολλά που σκεφτόμαστε να γίνουν και στο μέλλον και ευχόμαστε να είναι ο κ. Καλογερόπουλος που θα συμπορευτούμε να τα υλοποιήσουμε΄΄, τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου. Επίσης, αναφέρθηκε και στους χειρισμούς προηγούμενων δημοτικών αρχών που δεν αντεπεξέρχονταν, εν αντιθέσει, όπως είπε, με τη δημοτική αρχή του κ. Καλογερόπουλου που οποτεδήποτε του ζητήθηκε ήταν ανοιχτός να στηρίξει την εκάστοτε προσπάθεια.

Ειδική μνεία έκανε η κ. Σοφιανοπούλου στη συμβολή του αντιδημάρχου Γιώργου Φραγκονικολόπουλου που –όπως τόνισε – ΄΄έχει κάνει την υπέρβαση, αφήνοντας πίσω την προσωπική του ζωή, τη δουλειά του και καθετί, για να βοηθήσει όχι μόνο ως αντιδήμαρχος –γιατί πολύ ήταν σε αυτή τη θέση αλλά δεν το έκαναν – αλλά και ως άνθρωπος. Από το να περισυλλέγει ζώα, μαζί με εμάς ή και μόνος του, τραυματισμένα, υποσιτισμένα, μέχρι να τα μεταφέρει, μέχρι να βοηθά στις υιοθεσίες ακόμη και των λεγόμενων «επιθετικών» σκυλιών με δικό του αγώνα. Του οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ», ήταν πολύτιμη και ουσιαστική η βοήθειά του΄΄. ΄΄Μακάρι τις επόμενες χρονιές να πάνε καλά τα πράγματα και να είμαστε μαζί με αυτή τη δημοτική αρχή να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε προγραμματίσει΄΄, κατέληξε.

Έχουμε να κάνουμε με ζωντανές ψυχές και όχι με αδρανή υλικά

Στη συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως είναι ουσιαστική και καταλυτική γιατί, όπως ανέφερε, μόνο εύκολη δεν είναι η διαχείριση των αδέσποτων. Όπως τόνισε, ΄΄οι άνθρωποι αυτοί έχουν την τεχνογνωσία και την ευαισθησία να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα. Διότι έχουμε να κάνουμε με ζωντανές ψυχές και όχι με αδρανή υλικά΄΄. Απευθυνόμενος στους πολίτες, ζήτησε να δείξουν μία πιο υπεύθυνη στάση ως προς τα ζώα, καθώς, όπως επισήμανε, ΄΄το πρόβλημα των αδέσποτων ξεκινά από τους ίδιους τους πολίτες, αυτοί είναι που δεν έχουν υπεύθυνη στάση, μεταφέροντας όλο αυτό το πρόβλημα σε εμάς. Καλό θα είναι, όταν κάποιος θέλει να υιοθετήσει ένα σκυλί να έχει σκεφθεί την ευθύνη. Επίσης, εδώ έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά κι αυτό δεν θα είχε γίνει αν δεν είχε αντιληφθεί το πρόβλημα ο δήμαρχος, τον οποίο ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ ακόμη τον Φιλοζωικό για την καλή συνεργασία που έχουμε΄΄.

Ένα ημερολόγιο για όλους!

Ως προς το ημερολόγιο, ο κ. Φραγκονικολόπουλος είπε πως έγινε ένας διαγωνισμός φωτογραφίας δεσποζόμενων ζώων και ότι τα πρώτα δώδεκα που ψηφίστηκαν μπήκαν στο ημερολόγιο, το οποίο τυπώθηκε με έξοδα του δήμου Αιγιαλείας αλλά θα το διαθέτει ο Φιλοζωικός Σύλλογος προς ενίσχυσή του. Τυπώθηκαν δε 1.000 αντίτυπα και το ημερολόγιο δεν έχει συγκεκριμένο κόστος αφού όποιος το προμηθεύεται θα προσφέρει ό,τι επιθυμεί προς ενίσχυση του Συλλόγου. ΄΄Με το ημερολόγιο προβάλλεται το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων, σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στα ζώα και ευχαριστούμε τον δήμο που μας το διέθεσε΄΄, είπε η κ. Σοφιανοπούλου.

Μειώνονται τα ζώα στο παλιό καταφύγιο

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου ρωτήθηκε και για τις συνθήκες που επικρατούν στο παλιό καταφύγιο της Ακράτας, υπολογίζοντας ότι διαβιούν εκεί περί τα εκατό ζώα τα οποία όμως δεν είναι όλα σε περιφραγμένο χώρο, αλλά μεγάλος αριθμός πηγαίνει εκεί για να τραφεί πάντα με τη βοήθεια του δήμου, ο οποίος διαθέτει φαγητό όχι μόνο γι’ αυτά που τρέφονται εκεί αλλά και για όλα. Όπως είπε, δεν γίνονται δεκτά νέα ζώα, ωστόσο η πενταμελής επιτροπή του δήμου κάνει συνεχώς επανεντάξεις για να αδειάζει σταδιακά.

Περίθαλψη στο νέο καταφύγιο και όχι εγκλεισμός ζώων

΄΄Όμως θα πρέπει να πούμε ότι το καινούριο καταφύγιο δεν γίνεται για να φιλοξενήσει αδέσποτα, διότι ο κόσμος τα μπερδεύει. Νομίζει ότι οι δήμοι θα φτιάξουν καταφύγια για να βάλει μέσα όλα τα αδέσποτα να μην ενοχλούν τους δημότες. Αυτό απαγορεύεται από τον νόμο. Άλλωστε ο εγκλεισμός απαγορεύεται. Ο δήμος έχει δικαίωμα να περιθάλψει το ζώο, να προσπαθήσει να υιοθετηθεί κι αν δεν επιτευχθεί αυτό, να γίνει επανένταξη, να το επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Η ευθύνη του δήμου είναι μέχρι να το στειρώσει, να το εμβολιάσει και να το τσιπάρει΄΄, είπε η κ. Σοφιανοπούλου, με τον δήμαρχο να συμπληρώνει: ΄΄Το λεγόμενο «καταφύγιο» δεν είναι κέντρο διαβίωσης, αυτό απαγορεύεται, αλλά κέντρο προσωρινής περίθαλψης όταν τα ζώα το έχουν ανάγκη΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr