background img
banner
banner

«Αλμυρό» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ «ΠΝΙΓΟΥΝ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Βαθιά… το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι καταναλωτές και στην Αιγιάλεια, εάν θέλουν να απολαύσουν ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα βασικά είδη διατροφής αλλά και όσα προτιμώνται αυτό το διάστημα, παρουσιάζουν αυξήσεις έως 20%, γεγονός που για κάποιους τα καθιστά… απαγορευτικά. Την ίδια στιγμή, με υποτονικούς ρυθμούς, η αγορά του Αιγίου, υποδέχεται την περίοδο των εορτών, κάτι που ήταν εμφανές και χθες Κυριακή όπου, τα καταστήματα, υποτίθεται πως, θα λειτουργούσαν με εορταστικούς ρυθμούς…

Από κάθε άποψη, η κατάσταση στην αγορά μόνο Χριστούγεννα δεν θυμίζει. Κι όσο κι αν τα καταστήματα έχουν επιμεληθεί καλαίσθητους και πρωτότυπους στολισμούς, ο κόσμος παραμένει «παγωμένος». Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου τίποτα δεν θύμιζε πως βρισκόμασταν μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και η πιο παραγωγική περίοδος του χρόνου μοιάζει να μην έχει αρχίσει, υπό τον φόβο βέβαια ότι μόλις γίνει αυτό, δεν θα διαρκέσει μόνο δύο – τρεις ημέρες…

Λείπει το «ξένο χρήμα»

Η κυριότερη αιτία, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, είναι η έλλειψη χρημάτων και η αύξηση στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα. Όμως και το κλείσιμο καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, δημιουργεί κλίμα απαισιοδοξίας, καθώς η τοπική αγορά δείχνει αποδυναμωμένη.

΄΄Αν δεν βρούμε «πηγές» ώστε να εισρέει σταθερά «ξένο χρήμα» στην τοπική οικονομία, δεν θα ανακάμψει η αγορά του Αιγίου. Με την ανακύκλωση του χρήματος των ντόπιων, δυστυχώς, δεν θα έρθει η τονωτική ένεση που περιμένουμε. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν καθίσουμε σε ένα τραπέζι να δούμε πώς μπορούμε να προελκύσουμε κόσμο, επισκέπτες, επενδυτές. Όσο προσπαθούμε μεμονωμένα ή και καθόλου, δεν θα υπάρξει «φως»΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο επικεφαλής της ΠΑΕΚ, α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, διαπιστώνοντας την υποτονικότητα που υπάρχει, τόσο στα καταστήματα τροφίμων όσο και στα εμπορικά.

Την Κυριακή π.χ. στην αγορά του Αιγίου, μολονότι το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου «έλεγε» συνεχή λειτουργία 11.00 το πρωί με 6.00 το απόγευμα, άνοιξαν περίπου τα μισά εμπορικά και από τα υπόλοιπα καταστήματα, ελάχιστα, ενώ η κίνηση ήταν πολύ περιορισμένη ακόμη και στα σούπερ μάρκετ.

Αυξημένα έως 20% τα γλυκίσματα

Βεβαίως, σε αυτό συντελούν και οι τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στα γλυκίσματα που καταναλώνονται στις γιορτές έχουν αυξηθεί από 10% έως 20%, τη στιγμή που για πολλά χρόνια παρέμεναν σταθερές. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τηλιγάδης, ΄΄οι αυξήσεις αυτές των συναδέλφων αρτοποιών είναι πολύ μικρές, αναλογικά με τις αυξήσεις των πρώτων υλών που ξεπερνούν το 40% με 50%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα «καλά λιπαρά» έχουν αυξηθεί πάνω από 40%, γεγονός που «δένει τα χέρια» των αρτοποιών και των ζαχαροπλαστών, οι οποίοι αναγκάζονται να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων΄΄.

Έτσι, στα καταστήματα του Αιγίου βρίσκει κανείς μελομακάρονα και κουραμπιέδες από 12 έως 14 ευρώ το κιλό, ειδικά αν είναι σοκολατένια και δίπλες από 14 ευρώ το κιλό και πάνω. Η βασιλόπιτα τύπου κέικ, θα κυμανθεί από 11 έως 13 ευρώ το κιλό. Επίσης, τα γεμιστά τσουρέκια κοστίζουν από 16 έως 18 ευρώ, ανάλογα με το υλικό της γέμισης.

Οι τιμές των οπωρολαχανικών στη λαϊκή

Και στα οπωρολαχανικά πάντως υπάρχουν αυξήσεις. Το Σάββατο, στη λαϊκή αγορά του Αιγίου, συναντούσε κανείς τις εξής τιμές: Πατάτες από 0,80 έως 1,00 ευρώ, μαρούλια από 0,50 ευρώ το ένα, μπρόκολα 1,50 ευρώ το κιλό, μήλα 1,00 ευρώ το κιλό. Ντομάτες 1,70 ευρώ το κιλό, λάχανα από 0,50 έως 1,00 ευρώ το κιλό, ραδίκια άγρια από 1,50 ευρώ το κιλό και χόρτα ζοχοί από 1,00 ευρώ το κιλό.

«Τσιμπημένες» οι τιμές των κρεάτων

Τέλος, αυξημένες είναι οι τιμές και στα κρέατα. Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγίου Παναγιώτης Βούλγαρης, ΄΄φέτος προμηθευόμαστε ακριβότερα και αναγκαζόμαστε να πουλάμε ακριβότερα, εν συγκρίσει με πέρυσι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει οι αγορές εν όψει των εορτών, ωστόσο ο κόσμος περνά να ενημερωθεί για το εάν θα βρει αυτό που θέλει και για το πόσο θα κοστίζει. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε έλλειψη χρημάτων στην αγορά. Ελπίζουμε από εβδομάδα που θα λάβει ο κόσμος συντάξεις και μισθούς να κάνει τις αγορές που επιθυμεί. Το ζητούμενο είναι να μην λείψει από κανέναν τίποτα΄΄.

Ως προς τις τιμές, η παραδοσιακή γαλοπούλα, που αναμένεται από μέρα σε μέρα να κάνει την εμφάνισή της στα κρεοπωλεία της περιοχής, να πωλείται από 10,00 έως και 11.00 ευρώ το κιλό η ελληνική. Το αρνάκι και το κατσικάκι θα κυμαίνονται από 11,50 έως 12,50 ευρώ το κιλό. Τα μικρά γουρουνόπουλα που παρουσιάζουν ζήτηση τις γιορτές, θα πωλούνται 11,00 ευρώ το κιλό τα εγχώρια. Οι ελληνικές κότες και τα κοκόρια 9,00 ευρώ το κιλό τα ντόπια και 7,00 ευρώ του εμπορίου. Το μοσχάρι χωρίς οστά, για όσους το προτιμούν, κυμαίνεται στα 12,00 με 13,00 ευρώ το κιλό.

Οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΔΕ για την αγορά κρεάτων

Βεβαίως, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στα κρέατα που καταναλώνουν. Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκδόθηκε σύντομος οδηγός, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να προστατευθεί από τυχόν προσπάθειες παραπλάνησης.

Όσον αφορά την αγορά του κρέατος, επισημαίνονται τα εξής:

1. Όλα τα σφάγια των ζώων πρέπει να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη σφαγή σε σφαγείο και συγκεκριμένα σφραγίδα οβάλ σχήματος, η οποία αναγράφει στο κέντρο της έναν κωδικό αριθμό (π.χ. S83) που υποδηλώνει το σφαγείο και την χώρα στην οποία εσφάγησαν)- χρώμα “λαμπρό κυανό” τυρκουάζ για τα κρέατα ελληνικής σφαγής. 2. Σε όλα τα κρέατα βοοειδών, χοιρινών και αιγοπροβάτων θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη η πληροφορία για τη χώρα εκτροφής και χώρας σφαγής (παρατίθεται υποχρεωτικά στην προθήκη πώλησης, αναγράφεται στην ετικέτα ζύγισης του κρέατος, αλλά και στην απόδειξη λιανικής πώλησης). 3. Τα θηράματα πρέπει να έχουν σφαγεί σε σφαγεία, να έχουν υποστεί πλήρη εκδορά και να φέρουν σφραγίδα του σφαγείου που έγινε η σφαγή. Για την προέλευση ισχύει ότι και για τα άλλα είδη κρεάτων. 4. Οι γαλοπούλες πρέπει να είναι αποπτιλωμένες και απεντερωμένες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr