background img
banner
banner

«Γύμνια» προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κίνδυνο… απογύμνωσης από προσωπικό αντιμετωπίζουν οι δήμοι, καθώς, μετά τη μη κάλυψη της ανανέωσης των συμβασιούχων covid, έρχεται και η κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας να δημιουργήσει τεράστια κενά. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει δοθεί το «πράσινο φως» για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με τις υπηρεσίες ήδη να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και την ανάθεση έργου σε ιδιώτες να φαντάζει ως η μόνη λύση…

Ήδη από το συνέδριο της ΚΕΔΕ έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε πως μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, δεν θα υπάρξει νέο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την οριστική κατάργηση 25.000 θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ! Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της λειτουργίας δήμων και Περιφερειών, αφού θα μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εξέλιξη φέρνει σε δύσκολη θέση και τους δημάρχους εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Για τους φορείς της Αυτοδιοίκησης η οριστική απομάκρυνση των συγκεκριμένων συμβασιούχων και πολύ περισσότερο η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, αναμένεται να προκαλέσει τεράστια «κενά» σε υπηρεσίες που οι δήμοι θα κληθούν να καλύψουν με συμβάσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα «κλονισμένα» οικονομικά τους και τα δημοτικά τέλη που θα βαρύνουν τους πολίτες.

Πλήγμα εάν δεν υπάρξει μέριμνα για μόνιμο προσωπικό

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτάμηνες συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» λήγουν εντός του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023. Ερωτηθείς από τo protionline.gr για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, είπε πως επίσημα δεν υπάρχει ενημέρωση για την παύση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Επισήμανε πως αυτή τη στιγμή, μέσω συμβάσεων του προγράμματος οκτάμηνης διάρκειας, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον δήμο 90 συνολικά άτομα. Όπως είπε, καλύπτουν συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, οδοκαθαριστές και δεν έχουν σχέση αποκλειστικά με την καθαριότητα, δηλαδή δεν είναι οδηγοί ή συνοδοί απορριμματοφόρων.

Επισήμανε πάντως πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει πλήγμα για τον δήμο, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει μέριμνα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Ταυτόχρονα η συγκριμένη εξέλιξη πλήττει και τους δεκάδες μακροχρόνια ανέργους της περιοχής που περίμεναν να εργαστούν σε κάποιο επόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους.

Μόνιμους εργαζόμενους ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας, εξέδωσε ανακοίνωση αναφερόμενη στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Δήμου, μετά από πολύμηνο αγώνα, απέσπασαν τη συμπαράσταση του σώματος στη δικαστική προσφυγή τους, για το δικαίωμα τους στη δουλειά. Όπως τονίζει, ΄΄η Λαϊκή Συσπείρωση» στήριξε από τη πρώτη στιγμή τη δίκαιη κινητοποίηση των εργαζομένων και των συμβασιούχων του Δήμου στο Δημαρχείο στις 4/10/22 που ζητούσαν να παραμείνουν στη δουλειά τους και να μην απολυθούν. Απαίτησε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Την ίδια θέση ανέπτυξε και πρόσφατα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/11/22 απαιτώντας από το σώμα να συμπαρασταθεί εμπράκτως στους συμβασιούχους εργαζόμενους ενώπιων του δικαστηρίου. Αρνητική απέναντι στους εργαζόμενους, ήταν η παράταξη Γούτου, καθώς και οι τρεις «ανεξάρτητοι» δημοτικοί σύμβουλοι που συμπαρατάσσονται με τον Σπηλιόπουλο΄΄.

Και προσθέτει: ΄΄Η Λαϊκή Συσπείρωση πάλεψε και παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για να μην είναι οι εργαζόμενοι όμηροι κανενός, να μην είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν σε δικηγόρους και δικαστήρια.

Σε αντίθεση με τη Δημοτική Αρχή, απαιτεί την κατάργηση του άδικου αντεργατικού νόμου Βορίδη, βγαίνει μπροστά στον αγώνα για διεκδίκηση όλων των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, με χρηματοδότηση από το κράτος ,ώστε να μην επιβαρυνθούν με επί πλέον φορολόγηση τα εργατικά –λαϊκά στρώματα της Αιγιαλείας. Η Λαϊκή Συσπείρωση, σε αντίθεση με όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, διεκδικεί δυναμικά τα εκατομμύρια που χρωστά το κράτος σε όλους τους Δήμους, από την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr