background img
banner
banner

Δέκα χρόνια χωρίς τον μεγάλο Αιγιώτη τενόρο Γιώργο Παππά

Του Πάνου Παναγόπουλου, συνταξιούχου φαρμακοποιού και πρώην μέλους Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Α.

Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την μεγάλη απώλεια, του γνωστού τενόρου Γιώργο Παππά, οι Αιγιαλείς αναπολούν, μαθαίνουν και ανακαλούν… “θύμησες” από τον βίο του μεγάλου καλλιτέχνη, που διέπρεψε παγκοσμίως. Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 2012, όταν ο μεγάλος και σημαντικός τενόρος άφησε την τελευταία του πνοή, ολοκληρώνοντας μία ζωή που ήταν και πέρασε στην ιστορία, ως πολυποίκιλη, αστραφτερή και ακμάζουσα. Ένας άνθρωπος που έζησε με το “μπρίο” ενός ανθρώπου, που είχε σαν το καλλιτεχνικό του “όπλο” το μεγάλο ταλέντο του…

Ο Γιώργος Παπαγιαννακόπουλος γεννήθηκε στο Αίγιο την άνοιξη του 1939. Σπούδασε φωνητική στο Εθνικό Ωδείο με τη Μαρίκα Καλφοπούλου και αμέσως μετά λαμβάνει την υποτροφία «Μαρία Κάλλας» συνεχίζοντας τις σπουδές του στις Μουσικές Ακαδημίες του Μονάχου, κοντά στην Ελίζαμπετ Ράντο. Τη δεκαετία του 1960, τραγούδησε σε λυρικά θέατρα της Ελβετίας και της Γερμανίας. Η διεθνής σταδιοδρομία του περιελάμβανε εμφανίσεις σε κορυφαία μουσικά κέντρα της Ευρώπης.

Εμφανίστηκε επίσης, στη Σοβιετική Ένωση και τη Λατινική Αμερική, ενώ βραβεύτηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού. Το ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριό του, περιλάμβανε ρόλους από το “κύμα μπαρόκ” έως τον διάσημο Βάγκνερ. Υπήρξε γνωστός για τον πλούτο, το θερμό ηχόχρωμα και την δύναμη της φωνής του και τα δημιουργικά χρόνια της ζωής του, τραγούδησε ορατόρια σε εκατοντάδες συναυλίες.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974. Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε κατά το διάστημα 1976 – 2004. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες για τη δημιουργία της Όπερας Θεσσαλονίκης και καλλιτεχνικός διευθυντής της. Πέθανε στο Αίγιο στις 8 Δεκεμβρίου του 2012, βυθίζοντας σε θλίψη μία ολόκληρη χώρα, αλλά και τη γενέτειρά του… το αγαπημένο του Αίγιο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr