background img
banner
banner

Διαπαραταξιακή για το όνομα του “Πολύκεντρου”

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΑΣΩΣ ΨΥΧΡΑΜΗ ΓΙΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ» – ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το «Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο», όπως το γνωρίζουμε την τελευταία δεκαετία, τείνει να… αλλάξει όνομα. Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, έχει εισηγηθεί να μετονομαστεί σε «Θόδωρος Αγγελόπουλος», ωστόσο η Βάσω Ψυχράμη αντιπρότεινε να πάρει το όνομα κάποιου Αιγιώτη και συγκεκριμένα του αείμνηστου Γεώργιου Δούσμανη. Η όποια απόφαση ωστόσο παραπέμπεται για το νέο έτος, αφού το θέμα αποσύρθηκε από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο…

Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί ως ΄΄αίτημα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για μετονομασία του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου Αιγίου σε Συνεδριακό Κέντρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος»΄΄, αφενός λόγω της σύνδεσης του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη με το Αίγιο, το οποίο χρησιμοποίησε ως κινηματογραφικό «καμβά», συμβάλλοντας στην ανάδειξη της μοναδικότητας της παραλιακής ζώνης και αφετέρου, με αφορμή τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος» που επιτυχώς διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. επιθυμεί να καταστήσει θεσμό.

΄΄Έκανε γνωστά την Κουνινά και το Αίγιο στα πέρατα του κόσμου΄΄

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδα, η κ. Ψυχράμη, η οποία είχε κάνει αναφορά και παλιότερα στο όνομα του Γεωργίου Δούσμανη, τόνισε: ΄΄Για το ζήτημα της μετονομασίας του Πολύκεντρου, είχα την εντύπωση ότι θα γίνει πρώτα διαβούλευση. Και όμως, η δημοτική αρχή το φέρνει πάλι στην επιφάνεια. Ως πολίτης της Αιγιάλειας και από το βήμα που είμαι, θα ήθελα να κάνω την εξής πρόταση: Αξίζει τον κόπο να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τον Γεώργιο Δούσμανη, τον αστροφυσικό από την Κουνινά, που όχι μόνο διέπρεψε παγκοσμίως, αλλά τίμησε με τις γνώσεις του όλη την ανθρωπότητα. Όταν του ζήτησαν να στήσει τον “Δημόκριτο” και σχολιάζοντας το κόστος της εργασίας του, ο ίδιος είχε απαντήσει: “Αυτό θα κοιτάμε, τι θα πάρουμε από την πατρίδα ή το τι θα δώσουμε;” Αυτό και μόνο, δείχνει την ποιότητα την μεγαλοπρέπεια και την αξία αυτού του ανθρώπου και σαφώς και αυτό το όνομα προτείνουμε για την ονομασία του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου΄΄.

Να σημειωθεί ότι η κ. Ψυχράμη κατέθεσε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου κείμενο σχετικά με τον Αιγιώτη Πυρηνικό Φυσικό Γεώργιο Δούσμανη, που «μάγεψε» τον Αϊζενχάουερ και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη διάνοια που πέρασε από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε στο protionline.gr, ΄΄έθεσα το θέμα της ονομασίας στα προ ημερησίας διάταξης, ωστόσο αποσύρθηκε και δεν γνωρίζω πότε θα επανέλθει. Όπως και να έχει, ο Γεώργιος Δούσμανης ήταν ένας άνθρωπος του τόπου μας που έκανε γνωστά στον κόσμο, την Κουνινά και το Αίγιο. Πέρα από κορυφαίος επιστήμονας, ήταν και υπέροχος άνθρωπος, έστησε τον «Δημόκριτο» και δεν πήρε ποτέ χρήματα. Σαν Αιγιαλείς πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη σπάνια προσωπικότητα. Άλλωστε, η πρότασή μας έχει να κάνει με την ονομασία ενός Συνεδριακού Κέντρου, που δύναται να φιλοξενήσει συνέδρια και δεν έχει μόνο πολιτιστικό χαρακτήρα. Είναι ένας χώρος πνευματικός στην είσοδο του οποίου θα μπορούσε να υπάρχει μία επιγραφή με το όνομά του, να παρέχονται πληροφορίες για το ποιος ήταν και να εγκαινιαστεί με μία εκδήλωση απόδοσης τιμής στον σπάνιο αυτό άνθρωπο, παρουσία της αδελφής και των παιδιών του. Ακόμη και στην πλατεία θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία προτομή του΄΄.

Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής

Σημειωτέον ότι το θέμα αποσύρθηκε καθώς ο δήμαρχος πρότεινε να συγκροτηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή να μελετήσει κάθε πρόταση για την ονομασία του χώρου, από όπου κι αν προέρχεται. Πρότεινε δε, αυτή η επιτροπή να αποφασίζει και να ερευνά κάθε ανάλογη πρόταση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr