background img
banner
banner

Είδαν Περιφερειάρχη, δεν… βλέπουν φως

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ ΠΟΥ «ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ» ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Σε συντονισμό με άλλους δύο συλλόγους, τον Αγροτικό Σύλλογο Ωλενίας και τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Ερυμάνθου, βρίσκεται ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος- Ντρίνιας», που την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, παραδίδοντάς του κοινό υπόμνημα και εκφράζοντας το αίτημα εισαγωγής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έκδοσης ψηφίσματος, δεδομένων των πολλών και σοβαρών προβλημάτων του αγροτικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας.

Όπως τονίζεται στο υπόμνημα, ΄΄ Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα όχι μόνο δεν επιλύονται, αντιθέτως οξύνονται, μεγαλώνουν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ακρίβεια συνεχώς αυξάνει το κόστος παραγωγής. Οι υπέρογκες αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα, λιπάσματα, εφόδια, ζωοτροφές αντιμετωπίζονται με αστείες δικαιολογίες και κάποια ψίχουλα. Οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά μας προϊόντα, ειδικά στην κορινθιακή σταφίδα με τις ανοιχτές τιμές ή και καθόλου τιμές, οδηγούν τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη της αγροτικής μας δραστηριότητας. Για την ελαιοπαραγωγή η παρατεταμένη ανομβρία την περίοδο του φθινοπώρου (Σεπτέμβρης, Οκτώβρης, Νοέμβρης) είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί, συρρικνωθεί ή καταστραφεί η μεγαλύτερη ποσότητα ελαιοκάρπου. Ειδικά στους ξερικούς ελαιώνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών αγροτικών προϊόντων με επεκτάσεις στην τοπική οικονομία και ευρύτερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας΄΄.

Συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη της Λάρισας

Ερωτηθείς από τo protionline.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, είπε πως η κίνηση αυτή ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχε αποτελέσει κοινή πρόταση και των άλλων δύο συλλόγων, τα αιτήματα των οποίων κινούνται στην ίδια λογική. ΄΄Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, ελπίζουμε να ικανοποιήσει το αίτημά μας για λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο για στήριξη των αιτημάτων μας. Ζητήσαμε να ψηφιστεί το περιεχόμενο του υπομνήματος, στο οποίο περιγράφεται η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε. Δεν γνωρίζουμε εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημά μας κι αν θα τεθεί προς συζήτηση και θα πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οφείλει όμως να ακούσει τη φωνή μας. Από εκεί και πέρα… ο καθένας όπως κρίνει΄΄.

Ο κ. Μποδιώτης έκανε γνωστή και τη συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, στις 8 Γενάρη, εκεί όπου αναμένεται να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει το αγροτικό κίνημα. ΄΄Δεν γνωρίζουμε τι θα επακολουθήσει. Κοινό αίτημα όλων μας είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής, διότι με τις ανατιμήσεις έχουμε φτάσει σε σημείο να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Από εκεί και πέρα, οι πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα με τον ελαιόκαρπο. Η ξηρασία έχει δημιουργήσει προβλήματα, ενώ σημειώθηκαν ζημιές και εξαιτίας της πρόσφατης ανεμοθύελλας΄΄, ανέφερε ο κ. Μποδιώτης.

Τι περιλαμβάνει το υπόμνημα

Ως προς τα αιτήματα που αναφέρονται στο υπόμνημα που κατατέθηκε, είναι τα εξής:

–Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για την ζημιά που έχουν υποστεί στα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπο λόγο της παρατεταμένης ανομβρίας μέσω ΕΛΓΑ αφού κατατεθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο.

— Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

— Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για την κορινθιακή σταφίδα και τα προϊόντα μας που διατίθενται κάτω του κόστους παραγωγής.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr