background img
banner
banner

Εθελοντισμός: Θέλω – Συμμετέχω – βοηθώ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιούς κοινωνίας και προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, είναι η κοινή συσπείρωση, όπου το άτομο ή τα άτομα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σ’ ένα κοινωφελή σκοπό. Απαραίτητη προϋπόθεση αυτού είναι η συνέπεια, η ευθύνη και ο σεβασμός στον άνθρωπο και στην κοινωνία.
Καμία πολιτεία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το όραμά της, αν δεν έχει την ενεργό συμπαράσταση της κοινωνίας των πολιτών .

Για αυτό και οφείλει φυσικά να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις (συνεργασία, υποστήριξη, κίνητρα) για την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών σε εθελοντικές ομάδες.Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι σε κατά τόπους περιοχές η καλύτερη κουλτούρα των πολιτών άλλα και καλύτερη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας οφείλεται και στον εθελοντισμό με αποτέλεσμα την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής !

Αποτελεί, όμως, και χρέος κάθε πολίτη η συμμετοχή του σε εθελοντικές ομάδες ώστε να προωθήσει την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία..
Οι εθελοντές μέσα από τους συλλόγους –σωματεία ( Πολιτιστικούς ,περιβαλλοντικούς ,ορειβατικούς , διασωστικούς , Προσκοπικούς , χορευτικούς κτλ) έχουν αποδείξει πολλές φορές με αυταπάρνηση και αυτοθυσία την σημαντική συμβολή του στην προστασία της ανθρώπινης ζωής , την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας καθώς και στην διαφύλαξη τους !

Στη σύγχρονη εποχή ο Εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος που συμβάλλει στην ανακάλυψη, στην δημιουργία ,στην προβολή, στο συντονισμό, στην στήριξη, και στην αντιμετώπιση προβλημάτων και πολλές φορές καλείται να αναπληρώσει τα κενά εκείνα που δημιουργεί η Πολιτεία .

Η οργανωμένη Εθελοντική Δράση ( Σύλλογοι –Σωματεία κτλ ) τείνει να καταστεί μια σημαντική συνιστώσα στην κοινωνία των πολιτών και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης πολλαπλών αδιεξόδων.

Ο Εθελοντισμός βασίζεται στην αγάπη του κόσμου να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες ,όποτε η συμμετοχή σαν ενεργός πολίτης – εθελοντής μέσα από οργανωμένες εθελοντικές δράσεις και νόμιμα σωματεία , βοηθούν και ενισχύουν κοινωνία μας .

Το πιο σημαντικό πράγμα στον εθελοντισμό είναι ότι μπορείτε να προσφέρετε τον χρόνο με τον οποίο νιώθετε άνετα.

Ο εθελοντισμός πρέπει να είναι κάτι που (ΘΕΛΩ ) σας προσφέρει χαρά (ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ) και ευχαρίστηση (ΒΟΗΘΩ) , και όχι άλλη μια υποχρέωση στη λίστα σας που σας βαραίνει.
Αν οι ελπίδες μας για την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου και καλύτερου κόσμου πρόκειται να είναι κάτι περισσότερο από μια ψευδαίσθηση, θα χρειαστούμε τη συνεργασία εθελοντών περισσότερο από ποτέ. – – Kofi Annan –

Σταύρος Κ Καραδημητρόπουλος
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας
Πτυχιούχος Σχολής διοίκησης οικονομίας
Τμήμα Τεχνολογίας πληροφορικής & Τηλ/νιων


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr