background img
banner
banner

Επιπλέον χρηματοδότηση 1,7 εκατ. ευρώ για το έργο της πλατείας

ΧΩΡΙΣ… ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Σε αποδοχή της χρηματοδότησης που εξασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την αποπεράτωση του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ: Ενότητα 2 Πλατεία Αγ. Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3 Πλατεία Βάλφουρ και περιμετρικές οδοί», προχώρησε την Τρίτη το μεσημέρι, η Οικονομική Επιτροπή δήμου Αιγιαλείας. Το επιπλέον κονδύλι, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, δημιουργεί την ασφάλεια ολοκλήρωσης του έργου που τόσο έχει ταλαιπωρήσει την τοπική κοινωνία.

Οι κινήσεις της δημοτικής αρχής, ως προς την εξασφάλιση της επιπλέον χρηματοδότησης που χρειάζεται για την αποπεράτωση, ένεκα των αυξήσεων των υλικών, είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έδωσε το «πράσινο φως» με την υπογραφή της Τροποποίηση της Πράξης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ: Ενότητα 2 Πλατεία Αγ. Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3 Πλατεία Βαλφούρ και περιμετρικές οδοί» με Κωδικό ΟΠΣ 5030018 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στις 2/12/2022 και το αρμόδιο όργανο του δήμου εκλήθη χθες, σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, να κάνει την αποδοχή. Από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης – μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, παρέστησαν μόνο ο Γιώργος Κουβαράς (από την παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.), ο οποίος ψήφισε υπέρ της αποδοχής, όπως βέβαια και τα μέλη της δημοτικής αρχής.

Όπως τονιζόταν και στην πρόσκληση της συνεδρίασης, ΄΄ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης έγκειται στην επιτακτική ανάγκη που προκύπτει προκειμένου να συναφθεί δημόσια σύμβαση για το ΥΠΟΕΡΓΟ 3 που δημιουργήθηκε με την αριθ. πρωτ. 5432/2-12-2022 (ΑΔΑ:6Θ717Λ6-66Ο) Απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, η οποία τροποποίησε την Πράξης με τίτλο, «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ: Ενότητα 2 Πλατεία Αγ. Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3 Πλατεία Βάλφουρ και περιμετρικές οδοί» με Κωδικό ΟΠΣ 5030018 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»΄΄. Το δε θέμα της ημερησίας διάταξης αναφερόταν ως «1. Αποδοχή χρηματοδότησης & αναμόρφωση Προϋπολογισμού του Δήμου Αιγιαλείας οικονομικού έτους 2022».

Δημιουργία νέου υποέργου

Όπως εξήγησε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄η Τροποποίηση της Πράξης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ: Ενότητα 2 Πλατεία Αγ. Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3 Πλατεία Βαλφούρ και περιμετρικές οδοί», περιλαμβάνει αύξηση του προϋπολογισμού της Πράξης, από 1.458.086,39€ σε 3.138.774,34€ και προσθήκη Υποέργου. Ως γνωστόν, ο ανάδοχος του Υποέργου 1 (η ανάδοχος εταιρεία ΑΓΤ) κηρύχθηκε έκπτωτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 160 του Ν. 44112/16, οπότε είχαμε μείωση του π/υ του Υποέργου σε 391.038,81€.

Για τις ανάγκες του νέου Υποέργου (3) για τις υπολειπόμενες εργασίες, ο προϋπολογισμός είναι 2.640.000€, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου. Το ποσό θα καλυφθεί από τις 900.000 που δεν έχουν απορροφηθεί και από τη νέα χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ΄΄.

Ικανοποίηση στη δημοτική αρχή

Και συνέχισε ο αντιδήμαρχος, εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη: ΄΄Η Διαχειριστική Αρχή και η Περιφέρεια, αναγνώρισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου κι έτσι εξασφαλίσαμε την αύξηση του προϋπολογισμού. Έτσι, έγινε το τελικό βήμα για την υλοποίηση του έργου΄΄.

«Η επιπλέον αυτή χρηματοδότηση διασφαλίζει και την συνέχιση του έργου χωρίς προβλήματα όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο και λειτουργικό το αργότερο έως το τέλος του 2023, οπότε και λήγει η τρέχουσα διαχειριστική περίοδος του ΕΣΠΑ.

Οι διαδικασίες προχωρούν με την προβλεπόμενη από τον νόμο σειρά και καθημερινά, βήμα-βήμα, προχωράμε θετικά και με αισιοδοξία» σημειώνει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Χριστόπουλος τονίζει: «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αλλά και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη που αντιλήφθηκαν τη σημασία της τροποποίησης της Πράξης και συνεργαστήκαμε για την εξασφάλιση του απαιτούμενου επιπλέον κονδυλίου».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr