background img
banner
banner

Η… αριθμολογία της χρονιάς για τον covid-19

ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ΚΑΙ Κ.Υ. ΑΚΡΑΤΑΣ – ΤΟ ‘22 ΗΤΑΝ Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ “ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ” ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Το 2022 μπορεί να έφερε μία τεράστια οικονομική κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξήσεις στα καύσιμα και τις ανατιμήσεις στα απαραίτητα αγαθά του νοικοκυριού, αλλά δικαιωματικά μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το έτος που… ¨έδιωξε¨ τον κορωνοϊό. Η Αιγιάλεια κατάφερε κατά 70% περίπου, το ‘21 να θωρακιστεί με τις απαραίτητες δόσεις που οι ντόπιοι υγειονομικοί αλλά και η ιατρική κοινότητα, θεωρούσαν ως επιβεβλημένες.

Το σύνολο του εμβολιασμού των δημοτών κατά του κορωνοϊού το 2021, διαδέχτηκε όμως η… χαλάρωση των μέτρων αλλά και της προσοχής του κόσμου, το έτος που φεύγει. Το ’22 χαρακτηρίστηκε από την υγειονομική χαλαρότητα και το μειωμένο ενδιαφέρον στην εμβολιαστική διαδικασία, ενώ δεν είναι ψέμα ότι τα σημεία που πραγματοποιούνται Rapid τεστ δωρεάν στην Αιγιάλεια, δεν έχουν καθόλου προσέλευση πλέον. Σαφώς, αιτία είναι η ψυχολογική κούραση του κόσμου. Έτσι, οι Αιγιαλείς έχουν θωρακιστεί με την τετάρτη ή την τρίτη δόση, αισθητά χαμηλά σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό, ρίχνοντας το 80% του ενδιαφέροντος για εμβολιασμό το ‘21, στο 35% περίπου τον χρόνο που φεύγει.

Μείωση του ενδιαφέροντος για Rapid Tests, αύξηση στα κρούσματα της εποχικής γρίπης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο νομός Αχαΐας φαίνεται να έχει σχετικά χαμηλό αριθμό νέων καθημερινών κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, σε αντίθεση με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, υπάρχουν “αντιδράσεις” από μια μεγάλη μερίδα του τοπικού ιατρικού κόσμου, οι οποίοι αναφέρουν ότι αυτοί οι αριθμοί της “ελάττωσης” των καινούριων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί, είναι εντελώς πλασματική και υποεκτιμημένη και αυτό, λόγω της σαφέστατης μείωσης του ενδιαφέροντος του κόσμου για να εξεταστεί με Self και Rapid Tests. Ταυτόχρονα δε, αύξηση έχουν παρουσιάσει τα κρούσματα της εποχικής γρίπης στην Αιγιάλεια, ενώ αυξημένη είναι η ανησυχία (ειδικά στις μαθητικές κοινότητες), για το ενδεχόμενο της εμφάνισης της λοίμωξης του στρεπτόκοκκου που “θερίζει” στην Μεγάλη Βρετανία, πάθηση η οποία προκαλεί ήπια συμπτώματα μεν, αλλά με μεγάλη “ταλαιπωρία” για τον ασθενή δε, καθώς ο ιός αυτός φαίνεται να “αγαπά” τις αμυγδαλές και τον φάρυγγα, προκαλώντας έντονο βήχα, συνεχή ενόχληση του αναπνευστικού ή ακόμα και πυρετό.

Ενιαία υγειονομική έκθεση

Την ώρα που ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί και να “απειλεί” ακόμα, και την Αιγιάλεια, από την 6η ΥπΕ ανακοινώθηκε ότι από την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου και κάθε Πέμπτη, θα δημοσιεύεται στον ιστοχώρο του υπουργείου, μία ενιαία υγειονομική έκθεση στην οποία θα περιλαμβάνονται τα επίσημα δεδομένα, αυτά που θα καταγράφονται για την εποχική γρίπη και τις νέες λοιμώξεις του κορωνοϊού. Να σημειωθεί ότι, μολονότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τον κορωνοϊό αυξάνουν κατά 95% τα αντισώματα στο αίμα, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά όσον αφορά την παραγωγή αντισωμάτων στη μύτη, ενώ και οι ενισχυτικές δόσεις δεν βοηθούν καθόλου σε αυτό. Αυτή ακριβώς, είναι και η εξήγηση, για τις συχνές επαναλοιμώξεις από κορωνοϊό που έχουν υποστεί πολλοί Αιγιαλείς, ακόμη και αυτών που είναι εμβολιασμένοι με την 4η δόση.

Το ΓΝΑΑ (Αιγίου) σε αριθμούς

Μεγάλο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα νούμερα που καταγράφονται επίσημα και δόθηκαν στo protionline.gr όσον αφορά την συμμετοχή των δημοτών στην εμβολιαστική διαδικασία και όχι μόνο, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου). Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι για όλη την διάρκεια του έτους που… αποχωρεί σε περίπου δέκα ημέρες, τα συνολικά εμβόλια που πραγματοποιήθηκαν κατά του κορωνοϊού, ανήλθαν σε 12.550 με το σκεύασμα της Pfizer, ενώ περίπου 1.100 “τσιμπήματα” έγιναν σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, με το εμβόλιο της ίδιας εταιρείας. Όσον αφορά δε, το σκεύασμα της Johnson and Johnson που ήταν μονοδοσικό, κάτι λιγότερο από 700 Αιγιαλείς ολοκλήρωσαν την εμβολιαστική τους διαδικασία κατά το ‘22, με το συγκεκριμένο. Να σημειωθεί ότι, τα συνολικά Rapid Tests που πραγματοποιήθηκαν στο ΓΝΑΑ Αιγίου, ανήλθαν σε 17.600 περίπου.

Το “ειδικό βάρος” του Κ.Υ. Ακράτας

Την ίδια στιγμή, μειωμένη εμφανίζεται και η συμμετοχή του κόσμου που διαμένει στην ανατολική πλευρά του δήμου στην εμβολιαστική διαδικασία. Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που λειτουργεί μέσα στο κτίριο του Κέντρου Υγείας Ακράτας, τελείται μόνο το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer πλέον, ενώ τα νούμερα της συμμετοχής του κοινού στην υγειονομική διαδικασία εντυπωσιάζουν, καθώς έγιναν συνολικά 400 PCR τεστ με τα 306 από αυτά να είναι θετικά, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 3.370 Rapid Tests καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Τα συνολικά εμβόλια που έγιναν στο Κ.Υ.Α. ήταν περίπου 3.200, τα PSR μοριακά που πραγματοποιήθηκαν άγγιξαν τα 1.060, ενώ 700 εμβόλια έγιναν σε ¨καταδρομικές επισκέψεις¨ και κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Πώς γίνεται ο εμβολιασμός

Τέλος να επισημανθεί ότι στα δύο σημεία που συνεχίζεται η διαδικασία για τον covid-19, το μόνο εμβόλιο που είναι διαθέσιμο και χορηγείται, είναι αυτό της εταιρείας Pfizer και τελείται, στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ, ενώ στο Κέντρο Υγείας Ακράτας συνεχίζεται μία φορά τη βδομάδα. Την τέταρτη δόση του εμβολίου, έχουν ολοκληρώσει το 80% των ηλικιών από 45 ετών και άνω, ενώ το πρώτο μισό του ‘22 ήταν πιο αυξημένη η ζήτηση για συμμετοχή στην εμβολιαστική διαδικασία σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο. Από το καλοκαίρι που πέρασε και έπειτα, οι Αιγιαλείς έδειξαν χαρακτηριστική… αδιαφορία για την εξέλιξη του covid στην περιοχή, αλλά και του ενδεχόμενου της νόσησής τους.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr