background img
banner
banner

Η σκληρή καθημερινότητα των ΑμεΑ είναι υπόθεση όλων…

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ «ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ» ΜΕ «ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ» ΤΟΥ ΕΚΑΜΕ – ΑΜΕΑ ΑΙΓΙΟΥ

Άκρως ενδιαφέρουσα αλλά δίχως την ανταπόκριση που θα έπρεπε, ήταν η ενημερωτική – εκπαιδευτική εκδήλωση “Πιστεύουμε στη διαφορετικότητα και στις ίσες ευκαιρίες για όλους” η οποία πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Αιγιάλειας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η αίθουσα του “Αλέκος Μέγαρης”, δεν γέμισε από κόσμο όπως θα έπρεπε, αλλά ¨πλημμύρισε¨ από ελπίδα, καθώς το απόλυτο μήνυμα της δράσης ήταν ότι τα άτομα με αναπηρία που ζουν στην Αιγιάλεια, είναι άνθρωποι που δεν πρέπει να αισθάνονται ποτέ παραγκωνισμό.

Ποιοι ήταν οι ομιλητές

Ο κόσμος που βρέθηκε στην αίθουσα του “Αλέκος Μέγαρης” ήταν από τα πρώτα κιόλας λεπτά της εκδήλωσης πολύ “ζεστός” στο να μάθει, να πληροφορηθεί και να ακούσει τις συνθήκες και την “πραγματικότητα” ενός ατόμου με αναπηρία. Το ζητούμενο ήταν να ενημερωθεί για το πώς ένα άτομο με αναπηρία, ζει και κινείται ανάμεσα σε έναν κόσμο ανθρώπων που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες. Κεντρικός ομιλητής, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, ενώ ενημερώσεις και τοποθετήσεις έκαναν, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας Μαρία Γιδά, η πρόεδρος του “Συλλόγου Μαχητών” Μάρθα Χριστοπούλου, ενώ από πλευράς του “Ε.Κ.Α.ΜΕ – ΑΜΕΑ Αιγίου” το οποίο έδωσε “βροντερό παρών” με αρκετά μέλη του, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση μέσω της Αγγελικής Αλεξανδροπούλου, η οποία είναι Υπεύθυνη Ποιότητας της δομής.

Χ. Μπονάνος: «Ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική και οικονομική ζωή»

Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και Υπεύθυνος σε θέματα υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δίδεται μια ευκαιρία σε όλους μας, να εστιάσουμε στα άτομα αυτά τα οποία βιώνουν συχνά στις μέρες μας το φαινόμενο του “Κοινωνικού αποκλεισμού”. Τα άτομα με αναπηρία δεν ζήτησαν ποτέ ειδική μεταχείριση. Ζητούν μόνο ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της καθημερινότητας». Ο Αντιπεριφερειάρχης, επισήμανε τον απαραίτητο σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι στη διαφορετικότητα, την υποστήριξη της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία, ενώ επικεντρώθηκε στην ανάγκη της ένταξης αυτών των ατόμων σε κάθε πτυχή της ζωής. «Αποτελεί δικαίωμα που μας αφορά όλους, η απόλυτη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί δράσεις που σχετίζονται με την ανεξάρτητη διαβίωση και την κοινωνική ενσωμάτωση, τη κινητικότητα και την ενημέρωση για θεσμικά θέματα κοινωνικής προστασίας, μαζί με δεκάδες φορείς ή συλλόγους της ευρύτερης περιοχής. Ζητάμε την άσκηση δικαιωμάτων ισότιμης μεταχείρισης και την βελτίωση της προσβασιμότητας σε κάθε χώρο. Η ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών, αποτελεί τον απόλυτο δείκτη του πολιτισμού μιας κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Μπονάνος για την σημασία και την ιδιαιτερότητα της Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία.

700 περίπου είναι τα άτομα με αναπηρία σε επίπεδο δήμου

Αμέσως μετά, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Φύλων του δήμου Αιγιαλείας, πήρε το λόγο, όπου με όμορφο τρόπο ανέπτυξε το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής και τις πεποιθήσεις της, σύμφωνα με αυτή την κατάσταση που βιώνει κάθε άτομο με αναπηρία στην Αιγιάλεια και βέβαια, το πόσο μεγάλη είναι η ευαισθητοποίηση για το θέμα, στις τάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Λίγο αργότερα η κ. Γιδά, παρέθεσε επίσημα στοιχεία για το τι ισχύει για τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά και τις προσπάθειες και την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής αρχής, θα τελευταία τρία χρόνια για την σαφή καλυτέρευση των συνθηκών της κοινωνικοποίησης σε δομές, στους δρόμους και στις παροχές που έχουν οι άνθρωποι αυτοί σε όλο το φάσμα του δήμου.

Έπειτα, η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην εξέλιξη του έργου, περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ (χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα), που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες και αφορά τις νέες εγκαταστάσεις του ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Αιγίου. Το νέο κτίριο θα χωρίζεται σε δύο τομείς όπου στο πρώτο θα στεγάζονται 50 εκπαιδευμένοι, ενώ στην δεύτερη θα επωφεληθούν των παροχών, 8 συνολικά πολίτες – άτομα με αναπηρία. Επισήμανε δε, την πολύ σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά που τελεί η αντιδημαρχία Αιγιάλειας, αλλά και προσωπικά η Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη για το ζήτημα των ατόμων με αναπηρία, λέγοντας ότι τα 700 περίπου άτομα που είναι καταγεγραμμένα ως άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία στον δήμο, τυγχάνουν της καλύτερης κοινωνικής παροχής που έχουν δεχθεί, τα τελευταία 50 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή.

Δ. Καλογερόπουλος: “Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα… υπενθυμίζουν σε όσους δεν έχουν πρόβλημα, το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται κοινωνικά”

Μία κοινωνία χαρακτηρίζεται από πολλά κριτήρια. Ένα από αυτά που “εικονίζει” τον πολιτισμό και την σύγχρονη ποιότητα της ζωής που πλέον μπορεί να τυγχάνει κάποιος, είναι και οι άνθρωποι που έχουν μία αναπηρία. Τα άτομα αυτά, είναι μία κατηγορία ανθρώπων που δίνουν τη δυνατότητα σε αυτούς που… δεν έχουν κινητικά προβλήματα, να γίνονται όλοι και πιο ποιοτικοί, όλο και καλύτεροι. Με την έμπρακτη προσφορά τους και την φροντίδα τους. Είναι εκείνοι που πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά το ενδιαφέρον τους και ότι πραγματικά η ανθρώπινη φύση είναι και το κυρίαρχο συναίσθημα των σύγχρονων Αιγιαλέων, της σύγχρονης κοινωνίας” δήλωσε ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, απευθυνόμενος σε όσους παραβρέθηκαν ενώ συμπλήρωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος που γίνεται μία τέτοια εκδήλωση για πρώτη φορά στην Αιγιάλεια και ελπίζω να γίνει θεσμός και να καθιερωθεί. Γιατί αν μη τι άλλο, πρέπει να τονίζουμε κάθε φορά το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους αυτούς. Και η σημερινή μέρα είναι η κατάλληλη, η πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτή η έναρξη” κατέληξε να πει ο δήμαρχος.
Αμέσως μετά, μοιράστηκε με τον κόσμο κάποια προσωπική του εμπειρία με άτομα με αναπηρία, ενώ τόνισε τη σημαντικότητα της ολοκλήρωσης του κτιρίου των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Αιγίου. Δεν ξέχασε δε, να τονίσει τις δυνατότητες πρόσβασης που δίνει το φετινό πάρκο των Χριστουγέννων σε άτομα με αναπηρία, το οποίο για πρώτη φορά, παρέχει κάθε δυνατή παροχή για να το επισκεφτεί οποιοδήποτε άτομο με απλά ή σύνθετα κινητικά προβλήματα.

Γ. Καρβέλης: «Θέλουμε ένα ενιαίο σύστημα υγείας που θα συμβάλλει στη μείωση των δαπανών μίας οικογένειας που έχει άτομο με αναπηρία»

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τόνισε: «Στόχος της 6ης ΥΠΕ, είναι να καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε όλους όσους προσέρχονται στις δομές και τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. Είναι σημαντικό να υπάρχουν όσο το δυνατόν επαρκείς συνθήκες και ικανοποιητικές παροχές προς τις ιδιαιτερότητες αυτών των ανθρώπων». Ο διοικητής τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διευκολύνεται η σωματική και κοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία, ενώ μεγάλη αίσθηση κάνει το στοιχείο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ότι το ποσοστό αναπηρίας του γενικού πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει το 10%. «Οφείλουμε να παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες, μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα υγείας που θα συμβάλλει στη μείωση των δαπανών μίας ελληνικής οικογένειας που έχει μέλος της, άνθρωπο με αναπηρία. Επίσης, είναι σημαντικό, μέσα από την εμπλοκή και εξυπηρέτηση των ατόμων με ιδιαίτερες δεξιότητες στην ευρύτερη κοινότητα, να αποφευχθεί η κοινωνική τους απομόνωση ή και ο στιγματισμός. Είναι στο χέρι μας, να ενισχύσουμε και να ενθαρρύνουμε πολίτες με σωματικές, ψυχικές και πνευματικές διαταραχές, να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Η ένταξη επιτυγχάνεται και μέσω δραστηριοτήτων απασχόλησης, που τους αποδίδουν όχι μόνο κοινωνικά, αλλά και οικονομικά οφέλη. Επιβάλλεται η αναγνώριση των ξεχωριστών χαρισμάτων που φέρουν ως άτομα, οι άνθρωποι με αναπηρία».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr