background img
banner
banner

Καρότσια αλληλεγγύης γεμάτα αγάπη

ΠΑΡΟΧΗ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΥΓΕΙΑΣ–ΠΡΟΝΟΙΑΣ–ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Με προτεραιότητα τον άνθρωπο και με την ιδιαίτερη ευαισθησία της Διαμάντως Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη η οποία έρχεται καθημερινά σε επαφή με πάσχοντες, λόγω και της ιατρικής της ιδιότητας, η αντιδημαρχία Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, μέσω μία πολυεπίπεδης δράσης, προσφέρει τα μέγιστα δυνατά στον πολίτη και ιδίως στον έχοντα ανάγκη ψυχολογικής και οικονομικής υποστήριξης. Τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας καθιστούν αναγκαία την κοινωνική πολιτική του δήμου για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης, με το Τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής να φέρνει εις πέρας πολλές και δύσκολες «αποστολές».

Πλούσιο σε δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς το 2022

Αναλύοντας τις δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς μέσα στο 2022, η κ. Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, έκανε γνωστό ότι δόθηκε οικονομική βοήθεια ως εξής: Οικονομική Βοήθεια 2021: 9.500€, οικονομική στήριξη σε 10 νοικοκυριά, 2022: 17.430€, οικονομική στήριξη σε 15 νοικοκυριά. Συλλογή τροφίμων Απρίλιος – Ιούλιος 2022: Ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης έστειλαν οι πολίτες του Δήμου που ανταποκρίθηκαν σε κάθε κάλεσμα για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, με στόχο την ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας. Παροχή Δεκατιανού σε σχολεία του Δήμου καθημερινά σε 190 μαθητές στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου: 2022: 10.396 € Σταφιδόψωμο 14.916 € Γάλα, 2021: 3.660 € Σταφιδόψωμο 5.369,76 Γάλα. Λήψη Απόφασης του ΔΣ για προετοιμασία του Δήμου να φιλοξενήσει εφόσον απαιτηθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία. Έμπρακτη στήριξη με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και αποστολή τους με την συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Στήριξη δύο οικογενειών προσφύγων που διαμένουν στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου. Διανομή ΤΕΒΑ (τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης )σε ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σύνταξη σχεδίων δράσης κατ’ έτος για την προστασία αστέγων σε έκτακτες καιρικές συνθήκες. Επανασύνδεση ρεύματος 9 οικονομικά αδύνατων οικογενειών. Έχουν εκδοθεί 280 αποφάσεις οικονομικής αδυναμίας για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Διανομή καυσόξυλων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 2021: 25 νοικοκυριά. Συνδρομή στο έργο της κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας. Αρωγή του Δήμου σε πυρόπληκτες περιοχές του δήμου με Σύσταση προσωρινού γραφείου αποτελούμενο από διοικητικούς υπαλλήλους και Κοινωνικό Λειτουργό για την επιτόπια καταγραφή των ζημιών την παροχή Ψυχολογικής στήριξης και παραλαβή αιτήσεων.
Ακόμη, 1η Εθελοντική Αιμοδοσία, με την υποστήριξη της μονάδας αιμοληψίας του Γ.Ν. Αιγίου καθώς και τον Αχαϊκό Σύλλογο Μεσογειακής Αναιμίας – ΑΣΠΠΑΜΑ. Ομάδες Γονέων ( με παιδιά από 5 -18 χρ.) σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ. Ο σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η προσέγγιση και η κατανόηση προβληματισμών – συμπεριφορών – αποριών – δυσκολιών που αφορούν το ενδο-οικογενειακό ή/και το σχολικό περιβάλλον. Απόφαση ΔΣ για την ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Έμφυλης Βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων, το οποίο αποτελεί Δομή του Δήμου Αιγιαλείας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η υποστήριξη των γυναικών – θυμάτων βίας και η ευαισθητοποίηση, πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ένταξη σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων 26 πολιτών με την συνδρομή της κοινωνικής έρευνας από την Υπηρεσία. Διεξαγωγή 50-60 κατ έτος Κοινωνικών ερευνών στο πλαίσιο των Εισαγγελικών εντολών. Αρωγή σε άστεγους πολίτες (ένταξη σε δομή Αστέγων Πάτρας , σε προνοιακά προγράμματα, τρόφιμα, ρουχισμό).

Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας δήμου Αιγιαλείας

Ειδική αναφορά έγινε στο διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας δήμου Αιγιαλείας που λειτουργεί με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως και την προώθηση στην απασχόληση.
Το Κέντρο Κοινότητας δήμου Αιγιαλείας ξεκίνησε το 2019 με δαπάνες μισθοδοσίας 58.180 ευρώ για να φτάσει το 2022 σε 121.418 ευρώ.
Από το 2020 ως το 2022, το Κέντρο Κοινότητας υποδέχθηκε 6.932 πολίτες για ενημέρωση, καταγραφή, υποστήριξη κατά τη διαδικασία ένταξής τους σε προνοιακά προγράμματα: δέχθηκε αιτήσεις για KEA από 2.118 (έτος 2022), Επίδομα Στέγασης, επίδομα Γέννησης. Πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες για την διερεύνηση Αστεγίας, Διανομή ΤΕΒΑ και προχώρησε σε συνεργασία με υπηρεσίες και δομές για τη διασύνδεση των πολιτών και την παραπομπή των αιτημάτων τους, καθώς και τη συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας για την προώθηση της απασχόλησης των ανέργων. Ακόμη, προχώρησε σε Υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και κοινωνική ένταξη των πολιτών που περιλαμβάνει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Λειτουργία δομών

Λειτουργούν ακόμη οι εξής δομές: Κοινωνικό Φαρμακείο 50 ωφελούμενοι, Δημοτική Ιματιοθήκη: 15-20 ωφελούμενοι, Τράπεζα τροφίμων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και την προσφορά τροφίμων σε 150 ωφελούμενους του δήμου. 2021: 5068, 87 Είδη παντοπωλείου & είδη κρεοπωλείου. 2022: 19.597 Είδη παντοπωλείου & είδη κρεοπωλείου 4.438,27 Είδη παντοπωλείου & είδη κρεοπωλείου ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ.

Στον τομέα της εκπαίδευσης λειτούργησαν επίσης το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Αιγιαλείας δομή εκπαίδευσης ενηλίκων με λειτουργία Τμημάτων εξ αποστάσεως. Υποδοχή νέων αιτήσεων (65 )για την τρέχουσα περίοδο και την έναρξη νέων τμημάτων.

΄΄Είναι πολλές ακόμη οι ενέργειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου καθημερινά η οποία στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης κάθε πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη. Πρόθεσή μας η συνέχιση και επέκταση όλων των παραπάνω δράσεων ενώ στους άμεσους στόχους είναι η Λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Έμφυλης Βίας, ήδη έχει εξασφαλιστεί το κτίριο που θα στεγαστεί και θα λειτουργήσει σαν Δομή του δήμου μας καθώς επίσης και η έναρξη Συμβουλευτικής σε άτομα της Τρίτης Ηλικίας. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να στελεχωθεί στο άμεσο μέλλον με μόνιμες θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων η Υπηρεσία. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να ενταχθεί το «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Υπηρεσία Υγεία Πρόνοια και Κοινωνική Πολιτική. Στόχος στο άμεσο μέλλον είναι η περαιτέρω διεύρυνση του Κέντρου Κοινότητας και στελέχωση της και η δημιουργία Παραρτήματος Ρομά ώστε να ασχοληθεί πιο εντατικά με τα προβλήματα αυτής της ευπαθής ομάδας με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ΄΄, σημείωσε ακόμη η αντιδήμαρχος.

Στόχος για δημιουργία ΚΕΠ Υγείας

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι πρόθεσή της είναι στο νέο ΕΣΠΑ 2023 – 2028 να ενταχθεί ο δήμος Αιγιαλείας στα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Ο ρόλος του ΚΕΠ Υγείας είναι να σχεδιάζει, να οργανώνει και να συντονίζει τα Προγράμματα Πρόληψης και Προ συμπτωματικού Ελέγχου και να τα διασυνδέει με λειτουργούσες δομές υγείας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Μεριμνά και καθοδηγεί τις δημοτικές πρωτοβουλίες προληπτικής φροντίδας ώστε κάθε δράση να διέπετε από συνέχεια, συνέπεια και σύγχρονη τεχνογνωσία.

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επιτυχημένη η δράση του Σαββάτου

Τέλος, σημαντική είναι η δράση της αντιδημαρχίας Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής, το τελευταίο διάστημα και ως προς την παροχή βοήθειας εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχροηνιάς. Κάτι ανάλογο έγινε το περασμένο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου με τη συγκέντρωση τροφίμων σε σούπερ μάρκετ της περιοχής. Με αφορμή τη δράση, η κ. Βασιλακοπούλου Καρτσωνάκη επισήμανε στo protionline.gr: “Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κόσμο που στήριξε αυτή την προσπάθεια για άλλη μία χρονιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι Αιγιαλείς έχουν κατανόηση και ξέρουν να βοηθούν σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν κάποιοι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας. Έδωσαν έτσι από το υστέρημά τους και όσο μπορούσε, ο καθένας. Να ευχαριστήσω πολύ τους εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα για να στεφθεί με επιτυχία η συνολική δράση. Σε όλα τα σημεία που υπήρχαν τα “καροτσάκια αλληλεγγύης” συγκεντρώθηκε η αγάπη του κοινού για τον πλησίον και μεγάλη συμβολή σε αυτό είχαν τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, Κυριαζόπουλος, Market In και Κρητικός. Οι εργαζόμενοι από το “Βοήθεια στο Σπίτι” απέδειξαν για άλλη μία φορά την διαρκή διάθεση προσφοράς που διαθέτουν. Τέλος, να ευχαριστήσω και προσωπικά τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Καραΐσκο για τον μεγάλο του ζήλο προκειμένου να πετύχει η δράση μας, καθώς και το Σώμα Προσκόπων Αιγίου. Χρόνια πολλά σε όλους, όμορφες γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος!”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr