background img
banner
banner

Κλειστή λόγω έργων η Ε.Ο. Ακράτας – Ζαρούχλας

«ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ» ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ – ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, από τη στιγμή που έκλεισε η επαρχιακή οδός Ακράτας – Ζαρούχλας που εξυπηρετεί τα χωριά της Νωνάκριδας, στο σημείο που πέρυσι είχε γίνει η μεγάλη κατολίσθηση ενός βράχου. Η οδική αρτηρία παραμένει εκτός λειτουργίας λόγω παρεμβάσεων και διαφόρων εργασιών συντήρησης, που πραγματοποιεί δεκαμελές συνεργείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στόχος είναι ο δρόμος να είναι έτοιμος 100% πριν τις γιορτές

Οι τοπικοί παράγοντες, οι αρμόδιοι της Περιφέρειας αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου, επιδίδονται σε έναν αγχωτικό “αγώνα δρόμου” προκειμένου η συγκεκριμένη οδός να δοθεί στη διαθεσιμότητα όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς η μη λειτουργία της αποτελεί τρομερό πλήγμα στην τουριστική κίνηση για την ευρύτερη περιοχή. Η παρέμβαση των ανθρώπων της Περιφέρειας, δεν μπορεί να προβλεφθεί χρονικά πόσο θα διαρκέσει, ούτε μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία με ασφάλεια. Οι βροχοπτώσεις και οι ιδιαιτερότητες του οδοστρώματος είναι πολλές, ενώ σε δεκάδες σημεία γίνονται οι ελεγχόμενες ¨εκρήξεις¨ και οι εκατοντάδες πέτρες που πέφτουν στο οδόστρωμα, δεν μπορούν να εκτιμηθούν πόσο συνολικό χρόνο θα χρειαστούν να απομακρυνθούν. Το θέμα είναι ότι όλα γίνονται 23 ημέρες πριν τις εορτές των Χριστουγέννων…

Η περσινή… αποκόλληση, τρομάζει με τις συνεχείς βροχοπτώσεις των ημερών

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της συνολικής επαρχιακής οδού που πέρυσι, περί τα τέλη του Νοέμβρη, είχε δείξει τα… δόντια της όταν στη θέση ¨Βράχος¨ ένα μέρος του βράχου που υπήρχε στο πλάι του δρόμου αποκολλήθηκε και “έσκασε” με δύναμη στο οδόστρωμα. Η ανατολική πλευρά του δήμου ήταν πάντα ένας τόπος που “τραβούσε” πολύ κόσμο και εξακολουθεί να είναι ένας πολύ κοντινός και εξαίσιος προορισμός και για χειμερινές εξορμήσεις, παρόλο που δεν ανήκει στις δημοφιλείς κατηγορίες προορισμού.

Η τουριστική ανάπτυξη είναι “όπλο” στην… φαρέτρα της περιοχής, αφού τα έσοδα που έχει η ανατολική πλευρά του δήμου από την τουριστική κίνηση και την επισκεψιμότητα, φτάνουν το 35% των συνολικών εσόδων. Με τα έργα του συγκεκριμένου δρόμου τα προβλήματα σε ένα σωρό κλάδους, επαγγελματίες που εκπροσωπούν την εστίαση την αναψυχή αλλά και τον ξενοδοχειακό κλάδο, διευρύνονται, και αυτό δημιουργεί ανησυχία σε κάθε επαγγελματία της περιοχής.

Η πρόσβαση γίνεται με παράκαμψη από την θέση “Καμαρόβρυση”

Για λόγους ασφαλείας, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός και δεν θα περνάει για κανένα απολύτως όχημα, μέχρι να ολοκληρωθούν πλήρως οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται. Το δεκαμελές συνεργείο που έχει αναλάβει τις ελεγχόμενες “ανατινάξεις” των βράχων (μία διαδικασία που δεν εμπνέει κανέναν απολύτως κίνδυνο, καθώς οι “εκρήξεις” είναι περιορισμένης εμβέλειας μόλις λίγων μέτρων και απολύτως ελεγχόμενες) την Πέμπτη δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις εργασίες, λόγω έντονης βροχόπτωσης, παρ’ όλα αυτά οι τσάπες και τα υπόλοιπα μηχανήματα δούλεψαν κανονικά, υπό πραγματικά δύσκολες συνθήκες όμως. Βεβαίως, τα χωριά δεν έχουν μείνει… αποκλεισμένα.

Οι αρμόδιοι έχουν προβλέψει να δοθεί στη διαθεσιμότητα ένα άλλο οδικό κομμάτι, το οποίο ουσιαστικά είναι και η μόνη οδός που θα συνδέει τις διάφορες οδικές αποστάσεις. Το συνολικό μήκος του παλαιού χωμάτινου δρόμου που έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία και θα παραμείνει ανοιχτό και απόλυτα προσβάσιμο από κάθε όχημα, θα εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής. Θα συνδέει όλα τα χωριά και ξεκινάει από την παράκαμψη της Βαλιμής, στην τοποθεσία “Καμαρόβρυση” (το παλαιό οδικό δίκτυο δηλαδή) και φτάνει μέχρι και την περιοχή του Τσιβλού.

Έπεσε χαλίκι σε όσα σημεία υπήρχαν διαβρώσεις

Ο συγκεκριμένος δρόμος που θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες ως κύριος οδικός άξονας, έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, καθώς πρόσφατα έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του. Σε ορισμένα σημεία που διαπιστώθηκαν έντονα προβλήματα ή διαβρώσεις, έπεσε χαλίκι (την Τρίτη 29 Νοεμβρίου) σε όλο το μήκος και σε όλα τα σημεία που χρειάστηκε, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα σε κανένα οδικό όχημα που θα χρειαστεί να περάσει από την περιοχή αυτή. Ένα μικρό θέμα που έχει προκύψει, είναι ότι κάποια λεωφορεία ή ορισμένα πολύ μεγάλα οχήματα, δεν έχουν πολύ καλή πρόσβαση σε αυτή την συγκεκριμένη αρτηρία και κατ’ επιλογήν του εκάστοτε οδηγού, τα οχήματα ή γυρίζουν πίσω ή διασχίζουν το δρόμο αυτόν φτάνοντας στον προορισμό τους με δική τους ευθύνη. Λόγω της παρατεταμένης και συνεχούς βροχής των τελευταίων δύο ημερών, κάποια σημεία της οδού ενδέχεται να “λασπώνουν” μεν, παρ’ όλα αυτά δε…, δεν αποτελούν πρόβλημα στην μετακίνηση οποιουδήποτε οχήματος και είναι προσπελάσιμα.

Ντρίβας: «Ελπίζουμε να γίνει έγκαιρα, τα χωριά έχουνε πάθει ήδη μεγάλη οικονομική ζημιά»

Μιλώντας στο protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαρούχλας Παναγιώτης Ντρίβας και σχολιάζοντας την κατάσταση του οδοστρώματος, αλλά και τις παρεμβατικές εργασίες που γίνονται στο σημείο δήλωσε μεταξύ άλλων: “Το μόνο που εύχομαι πραγματικά είναι να μας κάνει καλό καιρό τουλάχιστον ένα δεκαήμερο, να εργαστούν εντατικά οι άνθρωποι και να δοθεί στην κυκλοφορία η οδός άμεσα. Ελπίζουμε το έργο να γίνει έγκαιρα, γιατί τα χωριά έχουνε πάθει ήδη μεγάλη ζημιά. Είχε πολλή βροχή αυτές τις μέρες και αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα συνεργεία. Ελπίζουμε στην κατανόηση όλων…” δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας. Το κυριότερο πρόβλημα είναι βεβαίως τουριστικό καθώς σχεδόν όλα τα καταλύματα και για όλα τα επόμενα Σαββατοκύριακα, είχαν 80% κρατήσεις κα με την τάση να γίνει 100% μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς.

Γιοβάς: «Ο δήμαρχος είναι αδιάφορος, η Νωνάκριδα πλήττεται πολύ στον τουριστικό τομέα»

Για μεγάλη αναποτελεσματικότητα και έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Αιγιάλεια, κατηγόρησε ανοιχτά ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς την Δημοτική Αρχή, αλλά και προσωπικά τον ίδιο τον δήμαρχο, με αφορμή τα έργα που έχουν ξεκινήσει να γίνονται από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και ήδη ταλαιπωρούν εκατοντάδες κόσμου που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο: «Ο κ. Καλογερόπουλος, μας έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλα τα θέματα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά παντού πηγαίνει σαν τον κάβουρα. Το καλοκαίρι, Αύγουστο μήνα, σκάβουμε δρόμους στην παραλία της Συλίβαινας ενώ η επισκεψιμότητα και η τουριστική κίνηση ήταν σχεδόν στο 100%. Τώρα, κατά την χειμερινή περίοδο, η οποία ξεκίνησε πάρα πολύ δυνατά και τα Σαββατοκύριακα τα ημιορεινά καταλύματα και τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν από 28 Οκτωβρίου. Τα οχήματα δεν περνάνε και με τις βροχές που έχουν ξεκινήσει, ούτε το Σαββατοκύριακο που πέρασε αλλά ούτε και τα επόμενα, θα μπορούν να δουλέψουν τα καταλύματα, οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία της περιοχής. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Είναι δυνατόν Δεκέμβρη μήνα να γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις, ενώ δεκάδες άνθρωποι περιμένουν αυτές τις μέρες την τουριστική κίνηση για να εργαστούν και να βιοποριστούν;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιοβάς.

Μεγάλο πλήγμα και για τα τουριστικά επαγγέλματα ο κλειστός δρόμος

Ο συγκεκριμένος δρόμος που γίνονται οι διάφορες εργασίες από την προπερασμένη Πέμπτη, ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είναι αυτή, η οποία έχει την απόλυτη εποπτεία και διαχείριση των έργων στην ευρύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, ο δημοτικός σύμβουλος κατηγόρησε τις υπηρεσίες του δήμου ότι δεν προσπάθησε να γίνει διάλογος με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, – έχοντας πάρα πολύ καλές σχέσεις όπως ανέφερε – ώστε το έργο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη, που είναι off season και δεν θα δημιουργούνταν τόσα προβλήματα, όσα προκύπτουν τώρα, στο τουριστικό τομέα της περιοχής.

Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά “…οι βροχές δεν έχουν σταματήσει καθόλου και μετράμε μέρες για να ρίξει και χιόνι.
Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός για μέρες και αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής και δεκάδες κλάδους επαγγελματιών που εργάζονται στο κομμάτι της εστίασης, των τουριστικών καταλυμάτων και την επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την επισκεψιμότητα του τόπου”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr