background img
banner
banner

ΚΥΑ για την ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΨΟΥΣ 2.182.524 €

Την ένταξη πρότασης του δήμου Αιγιαλείας, στο «Πρόγραμμα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας», σε χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Εξασφαλίστηκε έτσι κονδύλι ύψους 2.182.524 € που θα διατεθεί για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε διάφορα σημεία του δήμου.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην προμήθεια νέου εξοπλισμού και υλικών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και πρόσβασης κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους, σχολεία, υπηρεσίες κ.λπ. Μεταξύ άλλων, οι έξυπνες διαβάσεις θα ενισχυθούν με αντανακλαστικό χρώμα για σήμανση σε διαβάσεις πεζών, καθώς και με πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση και χρήση των χώρων από όλους.

Ικανοποιημένος ο δήμαρχος από την εξέλιξη

«Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη προκαλεί ικανοποίηση στη δημοτική αρχή, καθώς θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους, πεζοδρόμια, σχολικές μονάδες κ.α. και φυσικά υπάρχει πρόβλεψη ιδιαίτερα για ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ, ώστε όλοι οι δημότες, χωρίς διακρίσεις, να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια και ευκολία», σημειώνει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η εν λόγω ΚΥΑ προβλέπει ταχείς διαδικασίες ολοκλήρωσης για όσα έργα εγκρίθηκαν, καθώς μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023 θα πρέπει να έχει αναρτηθεί Περίληψη Διακήρυξης του έργου, ενώ έως 30 Ιουνίου 2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση των συμβάσεων από πλευράς των Δικαιούχων με την ανάδειξη οριστικού αναδόχου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ένταξη στο πρόγραμμα οφείλεται αφενός στην πληρότητα του φακέλου και την αρτιότητα της μελέτης και αφετέρου στην έγκαιρη κατάθεσή του, αφού η επιλογή των προτάσεων είχε σχέση και με τη σειρά υποβολής.

Βαρύτητα σε θέματα οδικής ασφάλειας

Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, ΤΠΕ, Προγραμμάτων & Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄η ευτυχής αυτή εξέλιξη είναι απόρροια των συντονισμένων ενεργειών μας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος του δήμου και των δημοτών μας. Ούτως ή άλλως, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε ζητήματα οδικής ασφάλειας και ασφαλούς πρόσβασης των πολιτών, καθώς, πέρα από το εν λόγω πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, έχουμε δρομολογήσει και εκτελέσει κι άλλες παρεμβάσεις που αφορούν είτε την κίνηση των ατόμων με αναπηρίες, είτε την ασφαλή κυκλοφορία των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, φροντίζοντας για τις διαγραμμίσεις στις διαβάσεις πεζών κ.ά.΄΄.

Ως προς το πρόγραμμα, ο κ. Χριστόπουλος, είπε: ΄΄Για να συνταχθεί ο φάκελος, να υποβληθεί και βέβαια να εγκριθεί, χρειάστηκε η εκπόνηση μελέτης στην οποία έγινε ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης για τις υπό-περιοχές μελέτης μέσω επιτόπιας έρευνας καθώς και από δεδομένα που παρείχε η τροχαία. Η επιτόπια έρευνα έγινε αναφορικά με την κατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, ενώ κύρια κριτήρια για την αξιολόγησή του ήταν η ασφάλεια των χρηστών, η εύρυθμη λειτουργία των οδών, τα ατυχήματα και η προσβασιμότητα (με έμφαση στα ΑμΕΑ και τα άτομα τρίτης ηλικίας). Δώσαμε έμφαση σε σηματοδοτήσεις έξω από τα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών ενώ προβλέπεται να γίνουν βελτιώσεις για την οδική ασφάλεια σε σημεία στα οποία κυκλοφορούν όλοι οι πολίτες΄΄.

Η γενική αναβάθμιση θα κάνει πιο ελκυστική την περιοχή

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που επιθυμεί ο δήμος, ο αντιδήμαρχος επισήμανε: ΄΄Στοχεύουμε στην ενίσχυση διαβάσεων με αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, προμήθεια και τοποθέτηση έγχρωμου ασφαλτικού φωτοκαταλυτικού λεπτοτάπητα slurryseal αλλά και τοποθέτηση πινακίδων. Επιπλέον ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στη μετακίνηση των ατόμων τρίτης ηλικίας καθώς και των ΑμΕΑ με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και συγκεκριμένα με τις έξυπνες διαβάσεις, με την προμήθεια ανακλαστικού χρώματος για σήμανση σε διαβάσεις πεζών, καθώς και με πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση και χρήση των χώρων από όλους. Το τελικό αποτέλεσμα προβλέπεται πως δύναται να συμβάλλει στη γενικότερη αναβάθμιση και οδική ασφάλεια του δήμου Αιγιαλείας, να ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής και να προάγει τη γενικότερη ανάπτυξη και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών προσελκύοντας επισκέπτες και ενισχύοντας την τοπική οικονομία΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr