background img
banner
banner

Μεγάλη η απήχηση για το λεξιλόγιο και τα τραγούδια της σταφίδας

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΟΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙ ΣΤΟ «ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ»– ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 25ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λαογραφικού χαρακτήρα που ήταν αφιερωμένη στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται από τους αγρότες στην καλλιέργεια της Μαύρης Σταφίδας, τον «Φρουτένιο Χρυσό» της Αιγιάλειας. Η εκδήλωση έγινε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στο «Πολύκεντρο» και με τη δράση αυτή ολοκληρώθηκε ο εορταστικός κύκλος του φετινού 25ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2022 του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι Αιγιάλειας «Ο Άγιος Γρηγόριος».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, «μίλησε η Σταφίδα». Συγκεκριμένα, είχαν προσκληθεί ο Γεώργιος Γεωργόπουλος, φιλόλογος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων και η Βάνα Μπεντεβή, Φιλόλογος, Ιστορικός, Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, που παρουσίασαν και εξήγησαν με εύσχημο τρόπο το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται στη διαδικασία καλλιέργειας της Σταφίδας. Μάλιστα τονίστηκε από τους παρευρισκόμενους η ανάγκη να παραδοθεί στον Σύλλογο και την κοινωνία, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή το λεξιλόγιο ολοκληρωμένο με τις επεξηγήσεις του και τις αναφορές του. Αξίζει να σημειωθεί πως για την συλλογή του λεξιλογίου οι πηγές από αγρότες του χωριού Γρηγόρι ήταν σημαντικές, όπως για παράδειγμα του Σταύρου Μιχαλόπουλου (εκπαιδευτικού και αγρότη) αλλά και οι πηγές που αξιοποιήθηκαν από τις παλαιότερες και τρέχουσες σχετικές εκδόσεις του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι.

Παραδοσιακές μουσικές και χοροί

Στο δεύτερο μέρος ακλούθησε αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μεσ΄ στ΄ αμπέλι στη Σταφίδα», όπου ακούστηκαν σχετικά τραγούδια για την καλλιέργεια της σταφίδας, τον τρύγο, τη Βοστίτσα, κ.λπ. και παράλληλα αποδόθηκαν παραδοσιακοί χοροί της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας αλλά και γενικότερα του Μοριά και της Ρούμελης, με τη συμμετοχή δύο αξιόλογων χορευτικών ομάδων της Αιγιάλειας καθώς και ποιοτικής παραδοσιακής ορχήστρας και γυναικείας παραδοσιακής χορωδίας. Συγκεκριμένα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν: Το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου όπου παρουσίασε ένα ιδιαίτερο μουσικοχορευτικό δρώμενο για τον τρύγο. Χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Ζουροπούλου, Γεώργιος Σιακκής, Μάκης Τσουρέκης.

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου που με το χορό του τόνισε τη διαχρονικότητα της ένταξη του παραδοσιακού τραγουδιού, μουσικής και χορού σε όλες τις διαδικασίες εργασιών των κατοίκων της υπαίθρου. Χοροδιδάσκαλοι: Γεώργιος Κατσίβελος, Χρύσα Βαγενά, Αθηνά Κωνσταντινίδη. Το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου. Μουσική επιμέλεια: Σάκης Παπαδημητρίου. Συμμετείχαν: Άγγελος Σταθόπουλος-κλαρίνο, Σάκης Παπαδημητρίου-λαούτο, Γιάννης Οικονόμου-βιολί, Βαγγέλης Μακρυγιώργος-κρουστά, τραγούδι. Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου. Υπεύθυνος διδασκαλίας: Σάκης Παπαδημητρίου
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι Αιγιαλείας «Ο Άγιος Γρηγόριος» με την επιμέλεια του Γρηγορίου Μικρώνη. Η εκδήλωση συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ποιοι παρέστησαν

Τίμησαν με την παρουσία τους τη δράση, αγρότες της Αιγιάλειας και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Παρευρέθηκαν επίσης: Τσιγκρής Άγγελος Βουλευτής Αχαΐας, Καλογερόπουλος Δημήτριος Δήμαρχος Αιγιάλειας, Μιχαλόπουλος Θεόδωρος πρώην Ν.Σ. Αχαΐας, Γιάχος Κωνσταντίνος Γραμματέας Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας, Τηλιγάδη Τασία Πρόεδρος Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου (Χ.Ε.Α.), Μποτίνη Γεωργία Γραμματέας Χ.Ο.Α., Πλάτανος Παναγιώτης Ταμίας Χ.Ο.Α., Μπαλιακούρα Σπυριδούλα και Καραδημητρίου Γεώργιος Έφοροι υλικού Χ.Ο.Α. Επίσης, εκπαιδευτικοί, η Λαμπροπούλου Ελένη από την ΑΧΑΪΑ Αναπτυξιακή Α.Ε. και η Γούτου Μαργαρίτα Εικαστικός της εκδήλωσης: εργαστήρια χειροτεχνίας με θέμα την σταφίδα «όμορφα τσαμπάκια από μικρά χεράκια», που πραγματοποιήθηκε την 11η Δεκεμβρίου στο Γρηγόρι Αιγίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 25ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2022.

Προσφορά συσκευασιών σταφίδας από την Π.Ε.Σ.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν συσκευασμένες μερίδες Σταφίδας προσφορά της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, καθώς και χειροποίητες κατασκευές με τη μορφή της κοσκίνας, που κατασκεύασαν τα παιδιά στο Γρηγόρι στο πλαίσιο των ανωτέρω εργαστηρίων χειροτεχνίας.

Ο Γρηγόριος Φαρμακόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγόρι ευχαρίστησε όλες και όλους τους κατοίκους του χωριού για τη συμβολή τους στη διοργάνωση των εκδηλώσεων του 25ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2022 στο οποίο εντασσόταν και η εκδήλωση για το Γλωσσάρι και την τοπική μουσικοχορευτική παράδοση και παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να «μείνουν συντονισμένοι», όπως είπε, για τις εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2023, στέλνοντας επίσης τις ευχές του Συλλόγου για Καλές Γιορτές σε όλη την Αιγιάλεια!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr