background img
banner
banner

Με… ώθηση από την Αιγιάλεια

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Επίδομα – κίνητρο για τους εφημερεύοντες νοσοκομειακούς και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ έδωσε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του «ηχηρού» νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Δεν περιλαμβάνονται ωστόσο οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που εφημερεύουν, μολονότι σηκώνουν στις… πλάτες τους ένας τόσο σοβαρό και σημαντικό κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη. Με… ώθηση από την Αιγιάλεια και συγκεκριμένα από το Κέντρο Υγείας Ακράτας, ετοιμάζεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Ειδικότερα, τη χορήγηση μηνιαίου οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής, ύψους 250 ευρώ, σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα. Στο πλαίσιο κατάθεσης νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η κ. Γκάγκα είπε ότι, από 01/01/2023 χορηγείται οριζόντια, σε όλους τους γιατρούς που υπηρετούν στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής. Το κίνητρο σημείωσε, χορηγείται ανεξαρτήτως ειδικότητας, “γιατί όλοι γιατροί του ΕΚΑΒ κάνουν την ίδια δουλειά”. Σημείωσε επίσης ότι τα 250 ευρώ είναι επιπλέον της αύξησης 120 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα και του 5% αύξησης στον βασικό μισθό.

Σπ. Μάρκου: ΄΄Αγνοήθηκαν οι εφημερεύοντες Γενικοί Ιατροί των Κ.Υ. και των Πολυδύναμων Ιατρείων΄΄

Ο πρόεδρος του Σωματείου Γενικών Ιατρών Ελλάδας Σπύρος Μάρκου εξέφρασε την έντονη αντίδραση των μελών του, σημειώνοντας στo protionline.gr: ΄΄Το υπουργείο Υγείας αγνόησε παντελώς τις εισηγήσεις μας, με τις οποίες ζητούσαμε να δοθεί το επίδομα των 250 ευρώ και στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας τα οποία εφημερεύουν, στο νομοσχέδιο της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στην Βουλή των Ελλήνων. Αντιθέτως, το συγκεκριμένο επίδομα δόθηκε στους ιατρούς των Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, ενώ αγνοήθηκαν οι Εφημερεύοντες Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Ιατρείων όλων των ηλικιών, εκτελώντας ταυτόχρονα και διακομιδή του ΕΚΑΒ΄΄. ΄΄Η στάση αυτή, είναι απαράδεκτη και αποτελεί μέγιστη προσβολή απέναντι στους Γενικούς Ιατρούς που εφημερεύουν στα Κέντρα Υγείας και γι’ αυτό τον λόγο το Σωματείο Γενικών Ιατρών Ελλάδας θα την προσβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας΄΄, πρόσθεσε ο κ. Μάρκου, καταλήγοντας: ΄΄Ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός και δεν πρόκειται να τον αποδεχτούμε΄΄.

Αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς

Σημειώνεται πάντως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά του ιατρικού κόσμου, με την Ε.Ι.Ν.Α. μάλιστα, κατά την απεργία της περασμένης εβδομάδας, να κάνει λόγο για διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και πως «η υγεία μετατρέπεται σε προνόμιο για ολίγους». Μάλιστα, μιλά για «ωφέλεια των μεγάλων επιχειρηματιών της Υγείας που καταφέρνει ισχυρό πλήγμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και στους ασθενείς».

Η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου για το Νομοσχέδιο

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου είχε συνεδριάσει εκτάκτως στις 29 Νοεμβρίου με θέμα το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ. Αφού μελετήθηκαν τα άρθρα προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

«Η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των ιατρών στην δημόσια υγεία και η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης αλλοιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Επίσης θέτει τις βάσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό με τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς με αποτέλεσμα τη δημιουργία διχαστικών καταστάσεων. Οι ελλείψεις και η ελκυστικότητα του ΕΣΥ δεν αποκαθίστανται με ιδιωτικοποίηση αλλά με καθιέρωση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και μισθολογικής κλίμακας. Απαιτούμε την απόσυρση του άρθρου.

Η μισθολογική αναπροσαρμογή που προτείνει το νομοσχέδιο δεν διορθώνει επαρκώς την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων του ιατρικού μισθολογίου του Ε.Σ.Υ.. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προβλέπεται μισθολογική αναπροσαρμογή που να σέβεται το λειτούργημα της δημόσιας υγείας καθώς και επαναφορά της ειδικής φορολόγησης των εφημεριών.

Η καθιέρωση επιδομάτων για άγονες ειδικότητες θα πρέπει να επεκταθεί σαν μέτρο και για νοσοκομεία και δομές του ΕΣΥ που έχουν έλλειψη σε ειδικότητες, άσχετα με το ποιές ειδικότητες είναι αυτές. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέπει την καθιέρωση κινήτρων για την επάνδρωση όλων των ελλείψεων στο ΕΣΥ.

Η τροπολογία για την δημιουργία τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία κάτω των 300 κλινών είναι στην σωστή κατεύθυνση.
Χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω καθώς η εξάρτησή της από γραφειοκρατικές χρονοβόρες διεργασίες και η εμμονή εξάρτησης από τον αριθμό κλινών χωρίς άλλα κριτήρια (όπως ο αριθμός ασθενών που εξετάζονται σε ένα ΤΕΠ) απαιτεί αναθεώρηση.

Είναι σαφές ότι το νέο νομοσχέδιο δυστυχώς δεν λύνει τα πάγια προβλήματα του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μισθολογικά κίνητρα αλλά προσπαθεί να προωθήσει την μερική ιδιωτικοποίηση του ως λύση. Η λογική αυτή μας βρίσκει αντίθετους. Ο ΙΣ Αιγίου ως πάγια θέση στηρίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ».

«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα έπρεπε να ανακληθεί και να τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση με βασικούς άξονες: «Ενίσχυση του ΕΣΥ χωρίς αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Καθιέρωση κλιμακωτών κινήτρων για στελέχωση ελλείψεων ασχέτου ειδικότητας. Καθιέρωση υγειονομικού χάρτη και επίσημου συστήματος διασύνδεσης υγειονομικών δομών. Επαναφορά των ιατρικών αποδοχών σε αξιοπρεπή επίπεδα».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr