background img
banner
banner

Οι Έλληνες είχαν προετοιμαστεί να υποδεχθούν τον Μεσσία!

ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΔΗΜ. ΒΕΛΑΩΡΑ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία αναπτύχθηκε, στο πλαίσιο της δραστηριότητας των εσπερινών ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, από τον κ. Δημήτριο Βελαώρα, Φιλόλογο, με τίτλο: «Οι Εβραίοι αρνήθηκαν τον Χριστόν και τον εθανάτωσαν. Αντίθετα, οι Έλληνες τον εδέχθηκαν ως Θεόν. Πώς εξηγείται η ελληνική παραδοξότητα;».
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο εβραϊκός λαός, παρά το γεγονός ότι για αιώνες ανέμενε και προετοιμαζόταν για την έλευση του Μεσσία, τελικά δεν τον αποδέχθηκε και μάλιστα τον οδήγησε στον σταυρικό θάνατο.

Αντίθετα οι Έλληνες τον αποδέχθηκαν ως Θεό. Και τούτο οφείλεται στη μακρόχρονη προετοιμασία των αρχαίων Ελλήνων μέσα από τη μυθολογία, την τέχνη, την ποίηση, τη φιλοσοφία, την ιστορία, που λειτούργησαν ως παιδαγωγικά μέσα προκειμένου να οδηγήσουν τον νέο Ισραήλ, τον Ελληνισμό, στην πίστη και την αποδοχή του θείου λόγου. Στη συνέχεια, ανέφερε παραδείγματα, τα οποία αποδεικνύουν το γεγονός αυτό. Ακόμα, όπως μεταξύ άλλων είπε, ΄΄μέσα στα έργα τους οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι απορρίπτουν την πολυθεΐα του Δωδεκάθεου και μιλούν για τον ένα Θεό, για τη θεία φύση της ανθρώπινης ψυχής και την αθανασία της, για τον προορισμό της να ομοιωθεί με το θείο. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι Έλληνες περίμεναν καρτερικά την έλευση του Χριστού για αιώνες. Γι’ αυτό και όταν έγινε η συνάντηση Χριστού και Ελλήνων, ο Χριστός είπε: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου» (Ιω. 12, 23)΄΄.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκης μετέφερε τις ευχές και ευχαρίστησε τον ομιλητή εκ μέρους του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr