background img
banner
banner

Παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής

ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ – ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ

Την δέουσα επισημότητα που αρμόζει σε ένα εμβληματικό έργο, όχι μόνο για την Αιγιάλεια αλλά και για όλη τη χώρα, το διυλιστήριο του ποταμού Σελινούντα, η χρηματοδότηση του οποίου εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, προσέδωσε η επίσκεψη στο Αίγιο την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του ανθρώπου που υπέγραψε την ένταξή του στο πρόγραμμα «Τρίτσης».

Μάλιστα, η επίσκεψή του δεν περιορίστηκε στη σύσκεψη του δημαρχείου, αλλά ο αναπλ. υπουργός ήρθε σε επικοινωνία με δημοτικούς, τοπικούς παράγοντες, μέλη της Ν.Δ. και απλό κόσμο, περπατώντας το κέντρο του Αιγίου. Κυρίως όμως, έδωσε την εντύπωση της διάθεσης για συνεργασία για άλλα ζητήματα του τόπου, πέρα από το μεγαλόπνοο έργο, για το οποίο μάλιστα, ζήτησε από τον δήμαρχο να μην καθυστερήσει ούτε… στιγμή τη δημοπράτηση.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Ο κ. Πέτσας κατέφθασε στο Δημαρχείο Αιγιαλείας λίγα λεπτά μετά τις 9.00π.μ., εκεί όπου τον περίμεναν, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, μαζί με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, τους αντιδημάρχους Βασίλη Χριστόπουλο, Νίκο Καραΐσκο, Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο, Γιώργο Φραγκονικολόπουλο, τον αντιδήμαρχο και αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Γιώργο Ντίνο, ενώ παρίσταντο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και οι βουλευτές Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου από τη Ν.Δ., καθώς επίσης και ο Κώστας Μάρκου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ακόμη, παρόντες ήταν, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος. Επίσης, στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» και οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Χρήστος Γούτος και Βάσω Ψυχράμη, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιοβάς και Παναγιώτης Γιαννούλης. Από την επίσκεψη του αναπλ. υπουργού, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Αιγιαλείας Βασίλης Σταθακάρος κι άλλα στελέχη του κόμματος.

Το κλίμα στο Δημαρχείο ήταν πανηγυρικό από νωρίς το πρωί και ο κόσμος, πολύς. Δεν είναι και… ασήμαντο γεγονός η χρηματοδότηση ενός τόσο σημαντικού έργου, με προϋπολογισμό μάλιστα 21,5 εκατ. ευρώ!

Αρχικά, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου, τονίζοντας πως αλλάζει το μέλλον της Αιγιάλειας. ΄΄Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό το έργο που έχουμε μπροστά μας, είναι κι άλλα πολλά, ελπίζουμε να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία που έχουμε με τον υπουργό΄΄, είπε. Παίρνοντας τη «σκυτάλη» ο κ. Πέτσας μίλησε για τη σημασία του έργου, επισημαίνοντας: ΄΄Το έργο αυτό είναι ένα παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Γιατί μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι υποδεκαπλασιάζεται το κόστος της ενέργειας για την ύδρευση ενός πληθυσμού περίπου 50.000 κατοίκων, όπως είναι ο δήμος Αιγιαλείας, δείχνει πόσο μεγάλη περιβαλλοντική σημασία έχει το έργο. Ανάπτυξης, γιατί δίνει την απαραίτητη κίνηση και κοινωνικής συνοχής γιατί τόσοι οικισμοί θα έχουν νερό, ενώ πριν βασίζονταν μόνο στις γεωτρήσεις. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εμπνεύστηκαν το έργο εδώ και δεκαετίες και σε όσους εργάστηκαν γι’ αυτό΄΄.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου μίλησε ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, λέγοντας: ΄΄Το έργο αυτό, είναι αποτέλεσμα αγώνων και μελετών αρκετών ετών. Η ιδέα μπήκε το 2001 και ξεκίνησε η εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών. Φτάσαμε σε πολύ «ψιλά γράμματα» για να καταφέρουμε να πείσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές να μας το εγκρίνουν. Μετά από τόσες τροποποιήσεις αλλά και την πρώτη ένταξη που κάναμε στο «Φιλόδημος», χρειαζόταν να προσαρμοστούμε στις προκηρύξεις που έβγαζε το υπουργείο. Το αρχικό πλάνο ήταν μόνο για το Αίγιο με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ που περιελάμβανε τα έργα του διυλιστηρίου ψηλά στον Σελινούντα και τον αγωγό μεταφοράς μέχρι την κεντρική δεξαμενή του Αιγίου, όμως η απαίτηση του υπουργείου για 30.000 υδρόμετρα, μας ανάγκασε να επικαιροποιήσουμε και να αναθεωρήσουμε τη μελέτη, φτάνοντας ανατολικά και δυτικά του Αιγίου αρκετά χιλιόμετρα, υδροδοτώντας όλους τους οικισμούς μέχρι τη Ζήρια και μέχρι την Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι υδροδοτούμε πάνω από 30.000 νοικοκυριά, ότι θα καταργήσουμε πάνω από 30 γεωτρήσεις και πως θα έχουμε εξοικονόμηση περισσότερο από 3 εκατομμύρια κιλοβατώρες το έτος. Και το σημαντικότερο είναι ότι θα έχουμε ένα νερό, ενώ σήμερα έχουμε να διαχειριστούμε δεκάδες διαφορετικές ποιότητες με τα προβλήματά τους, το οποίο νερό θα είναι σε ποσότητα επαρκέστατο και ελεγμένο πλήρως. Η ποσότητα θα είναι άνω των 1.000 κυβικών των ώρα που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις για τη συγκεκριμένη έκταση. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε όλο αυτό το κομμάτι της Βόρειας Πελοποννήσου, ταυτόχρονα κατασκευάζουμε και το αποχετευτικό, έχουμε μία ολιστική προσέγγιση της ύδρευσης και της αποχέτευσης και ο κόσμος θα μπορεί να απολαμβάνει φθηνό νερό και αξιόπιστη αποχέτευση που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη εάν το νερό του Σελινούντα δεν μπορεί να διοχετευθεί σε μακρινές περιοχές, να εκμεταλλευτούμε άλλα ποτάμια με ταχυδιυλιστήρια΄΄.

Συγχαρητήρια και ικανοποίηση

Για μία μεγάλη ημέρα για το Αίγιο μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπονάνος τονίζοντας ότι θα επιλύσει ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει για χρόνια την Αιγιάλεια. Ο κ. Κατσανιώτης ευχαρίστησε τον αναπλ. υπουργό γιατί με την υπογραφή του έκανε το όραμα πραγματικότητα, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων για την περιοχή, σημειώνοντας πως είναι η εποχή που την επιβάλει. Ο κ. Τσιγκρής είπε πως πιστεύει πως η κυβέρνηση γνωρίζει πως το νερό είναι η ζωή του τόπου με τα έργα για την Αχαΐα. Ευχαρίστησε τον κ. Πέτσα για το… χριστουγεννιάτικο δώρο, όπως είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ο λαός της Αιγιάλειας να το ανταποδώσει στην κυβέρνηση. Ο κ. Φωτήλας μίλησε για ικανοποίηση ενός διαχρονικού αιτήματος που θα δώσει λύση για τα επόμενα 100 χρόνια στο ζήτημα της επάρκειας και ποιότητας του νερού για όλους τους δημότες της Αιγιάλειας. Είπε ακόμη πως όλοι έχουν δώσει τον αγώνα τους γι’ αυτό το έργο, αλλά, όπως είπε, έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει την οριστική λύση. Η κ. Αλεξοπούλου συνεχάρη τους υπηρεσιακούς της ΔΕΥΑΑ, τους μελετητές και όσους εργάστηκαν για το έργο, τονίζοντας πως για να γίνει αύξηση στον προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ την τελευταία στιγμή, κάποιοι εργάστηκαν γι’ αυτό, όπως συνέβη και με το αποχετευτικό. Όπως είπε, ΄΄η κυβέρνησή μας βρίσκει τέτοιους φακέλους και τους κάνει πράξη΄΄. Επισήμανε ακόμη πως εκτός από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, το έργο θα προσελκύσει και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη να γνωρίσουν το έργο, καθώς δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο.

Υπέρ του έργου αλλά με… εγγυήσεις

Ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου αλλά και στην αναγκαιότητα το νερό να παραμείνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό και να μην ιδιωτικοποιηθεί. Επισήμανε ακόμη πως θα υπάρξει τεχνογνωσία από αυτή την διαδικασία και για άλλες δραστηριότητες. Ζήτησε ακόμη στοιχεία για το εάν θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το έργο, ενώ μετέφερε και τον χαιρετισμό της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σίας Αναγνωστοπούλου.

Διαβεβαιώσεις και εκτίμηση για παράδοση σε δυόμιση με τρία χρόνια

Απαντώντας, ο δήμαρχος είπε πως οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν εγκριθεί από το 2020, τονίζοντας πως έχει γίνει ιδιαίτερη τεχνική επεξεργασία απόλυτα σωστή, γιατί η ΔΕΥΑΑ της Αιγιάλειας είναι από τις πέντε καλύτερες της χώρας, με αποτέλεσμα να έρχονται από Ελλάδα και εξωτερικό να πάρουν τεχνογνωσία. ΄΄Είναι δουλειά της κυβέρνησης να εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις για να έχουμε την κοινωνική ωφελιμότητα και δουλειά των δημοτικών αρχών να είμαστε φορτικοί και πιεστικοί προς τα υπουργεία΄΄, είπε ο κ. Καλογερόπουλος, υπενθυμίζοντας τις συνεχείς επισκέψεις του στο γραφείο του κ. Πέτσα, εξαίροντας την πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον υπουργό ώστε να προσαρμόσουν τη μελέτη στα δεδομένα του προγράμματος για να υπάρξει το σημερινό αποτέλεσμα. ΄΄Να μην ανησυχεί κανείς, το έργο θα προχωρήσει΄΄, είπε ο δήμαρχος, λέγοντας πως ΄΄είναι ένα όνειρο 20 ετών και πλέον, το επισφραγίζουμε και ξεκινάει. Αν δεν υπάρξουν εμπόδια σε δυόμιση με τρία χρόνια το πολύ, να παραδοθεί. Θα ικανοποιήσει το 80% των υδρευτικών αναγκών της Αιγιάλειας, 16 κοινότητες και περιοχές από τις Καμάρες μέχρι και την Τράπεζα και βεβαίως είναι πολύ σημαντικό και περιβαλλοντικά, αφού με την κατάργηση των γεωτρήσεων καταργούμε και ενεργειακά βεβαρημένες πηγές αλλά και θα εξασφαλίσουμε ποιότητα και επάρκεια, καθώς πιθανότατα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι το 2030 να έχουμε μειούμενη την ποσότητα, άρα καλύτερα να προλάβουμε αυτή την κατάσταση΄΄.

Επίσης, ο δήμαρχος είπε πως υπάρχουν κι άλλα έργα για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες, ενώ αναφορά έκανε και στην έγκριση πίστωσης 450.000 ευρώ για το καταφύγιο σκυλιών.
Σημείωσε ακόμη τα εξής: «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε σε ταχύτητες μοναδικές για την ελληνική δημόσια διοίκηση, όταν μιλάμε για 2,5 δισ. ενταγμένα έργα σε ενάμιση χρόνο, μένει σε εσάς να τρέξετε στην υλοποίηση. Να βάλετε ένα χρονοδιάγραμμα δήμαρχε περίπου δυόμιση – τριών ετών για να ολοκληρωθεί το έργο. Εμείς θα σας πιέζουμε για τη δημοπράτηση για την οποία είσαστε αρκετά ώριμοι να προχωρήσετε γρήγορα, οι υπηρεσίες μας θα είναι στο πλευρό σας αλλά τρέξτε γρήγορα να δημοπρατήσετε τα έργα, να πάμε στη συμβασιοποίηση ώστε να μπουν οι εργολάβοι να μπουν μέσα και να αρχίσουν να δουλεύουν. Αυτό περιμένει ο πολίτης. Όχι καθυστερήσεις γραφειοκρατικές, αφού καταφέραμε να περάσουμε αυτό το σκόπελο των δεκαετιών που προηγήθηκαν και να βρούμε τη χρηματοδότηση».

Ποιοι συνετέλεσαν στο να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα…

Κλείνοντας, ο αναπλ. υπουργός αναφέρθηκε στα πρόσωπα που συντέλεσαν σε αυτή την ευτυχή κατάληξη για το έργο, λέγοντας: ΄΄Εκτός από τον δήμαρχο και τους βουλευτές που έβαλαν πολλή «πλάτη» για να προχωρήσει το πράγμα, συνέβαλε και η αντιπολίτευση του δήμου καθώς και ο κ. Γούτος με είχε επισκεφθεί στο γραφείο μου και οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ έχουν κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους δικούς μας υπηρεσιακούς. Και ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Θοδωρής Λιβάνιος συνετέλεσαν το 2020 για να ξεκολλήσει λίγο το έργο και φυσικά εγώ με την παρότρυνση του Πρωθυπουργού, έκανα ό,τι μπορούσα πιο γρήγορο για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα σήμερα. Άρα η συνεργασία έφερε το αποτέλεσμα, η ομάδα κερδίζει, ευχαριστώ ξανά και εύχομαι οι δημότες και επισκέπτες της Αιγιάλειας να απολαμβάνουν αυτό το έργο για πάρα πολλά χρόνια΄΄.

Η βόλτα του υπουργού στο κέντρο της πόλης

Στη συνέχεια κι αφού είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον δήμαρχο, ο κ. Πέτσας, συνοδεία των βουλευτών, του δημάρχου και αντιδημάρχου, εξήλθε του Δημαρχείου και βάδισε προς την οδό Μητροπόλεως, μέσω της Ανδρέου Λόντου, χαιρετώντας εγκάρδια τον κόσμο. Ακολούθως, απόλαυσε καφέ και συζητήσεις σε καφέ της Μητροπόλεως, ενώ επισκέφθηκε και τα γραφεία της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Αιγιαλείας συνομιλώντας με τον κ. Σταθακάρο. Η επίσκεψή του έκλεισε με προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, στην εικόνα της Παναγίας Τρυπητής και τα ιερά λείψανα αγίων που φιλοξενούνται για λίγες ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr