background img
banner
banner

Πλατεία και ηλεκτροφωτισμός ξανά οι… αφορμές

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ – ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ως η συνεδρίαση με την περισσότερη ένταση αλλά και με τις πιο πολλές ομόφωνες αποφάσεις ήταν αυτή της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου, στην τρέχουσα θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Για άλλη μία φορά, το θέμα της πλατείας Αγ. Λαύρας αποτέλεσε την «αιχμή του δόρατος», με τη δημοτική αρχή να κατηγορεί την αντιπολίτευση για τις ενστάσεις αλλά και γιατί δεν παρέστη στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για την αποδοχή της επιπλέον χρηματοδότησης και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη δημοτική αρχή για μη σύννομες πράξεις που έφεραν καθυστέρηση και για άσκηση «τρομοκρατίας» στον κόσμο ότι τα χρήματα δεν θα εγκριθούν.

Τα θέματα «1» και «2» της ημερήσιας διάταξης πάντως που αφορούσαν αφενός έγκριση έκτης (6ης) τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Αιγιαλείας, έτους 2022 και έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Αιγιαλείας, οικονομικού έτους 2022, εγκρίθηκαν ομόφωνα, προκειμένου να ενταχθεί η επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στη διάθεση του δήμου, προχωρώντας έτσι τη διαδικασία της νέας ανάθεσης μέσα από διαπραγμάτευση με κατασκευαστικές εταιρείες.

Να ζητήσει συγγνώμη για το θέμα της πλατείας, ζήτησε ο Χρ. Γούτος από τον δήμαρχο

Τοποθετούμενος στην αρχή της συνεδρίασης, ο Χρήστος Γούτος, ανέφερε: ΄΄Με το θέμα της πλατείας έχουμε γίνει viral. Το έργο κρίθηκε παράνομο και εσείς ψάχνατε και ακόμα το κάνετε, εξιλαστήρια θύματα. Σας φταίνε όλοι! Σας φταίνε αυτοί που έλεγξαν την κατάσταση; Δεν θέλετε να σας ελέγχει κάποιος; Αν δεν ήλεγχε κάποιος την κατάσταση θα μπορούσατε να είχατε βάλει παράνομα μέσα άλλη εταιρεία και δεν θα ήμασταν καν στο μηδέν που είμαστε σήμερα, αλλά θα χάναμε δύο χρόνια ακόμα επιπλέον, πηγαίνοντας στα δικαστήρια με την καινούρια εταιρεία που θα είχατε συνεργαστεί εσείς. Αυτά τα προβλήματα που δημιουργήσατε τα πληρώνει ο πολίτης, ο κάθε επιχειρηματίας, μία περιοχή ολόκληρη, ακόμη και οι επισκέπτες. Οι χειρισμοί σας, ήταν άστοχοι, άκαρποι και οφείλετε ένα μεγάλο συγγνώμη στον κόσμο, οφείλετε να παραδεχτείτε τα λάθη σας. Ακολουθώντας ένα μεθοδευμένο παραμύθι, ο αντιδήμαρχος των Έργων, εχθές μόλις, έλεγε “…ξέρουμε ότι ήταν κάποιοι που δεν ήταν από το Αίγιο, ήταν από άλλες μακρινές περιοχές”. Πριν από λίγο διάστημα, άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής, φοβέριζαν τον κόσμο ότι τα χρήματα δεν θα βγουν. Τρομοκρατείτε τον κόσμο λέγοντας ψέματα. Ας ακολουθήσουμε τον ορθόδοξο και νορμάλ τρόπο, αυτόν της νομιμότητας, ώστε να τελειώνουμε από το θέμα της πλατείας, δεν πάει άλλο΄΄.

Β. Ψυχράμη: ΄Εκ του πονηρού η αναβολή των τελών΄΄

Για το θέμα της πλατείας, η Βάσω Ψυχράμη, επισήμανε: “Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τον τρόπο που είχε επιλέξει ο δήμαρχος να τελειώσει το θέμα της πλατείας, ποτέ δεν θα τελείωνε. Το πολιτικό παραμύθι, δυστυχώς, είναι πάγια πολιτική της Δημοτικής Αρχής και κάποιοι μάλιστα τους αποκαλούν στην… πιάτσα “πολιτικούς παπάτζες”.

Επιπλέον, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο θέμα της αναβολής της συζήτησης για τα δημοτικά τέλη σε συνάρτηση με το έργο του ηλεκτροφωτισμού, σημειώνοντας: ΄΄Την Παρασκευή, όταν στείλατε την ημερήσια διάταξη, στείλαμε μία πρόταση, ώστε να συζητηθεί στο Συμβούλιο το θέμα της μη εκχώρησης τελών των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στον ανάδοχο για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης. Δεν ξέρω τι θα γίνει με αυτό και με το ελεγκτικό συνέδριο, αλλά ελπίζω οι δικαστές να καταλάβουν το έκτακτο βάρος το οποίο καλείται να πέσει επάνω στον κάθε δημότη.

Ο κ. Καλογερόπουλος είναι αρκετά πανούργος και πιστεύω ότι όλα αυτά, είναι μεθοδευμένα ώστε το ελεγκτικό να πάρει τις αποφάσεις δίχως η εκλεγμένη δημοκρατικά πλειοψηφία του σώματος να έχει άποψη. Δεν δρομολογείτε τα θέματα σωστά ώστε να συζητηθούν στο Σώμα, ενώ έχετε την υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση. Εμείς σαν δήμος δεν έχουμε αποφασίσει να εκχωρήσουμε τα τέλη στον ανάδοχο, ο δήμαρχος από μόνος του το αποφάσισε αυτό, με άλλους… τέσσερις. Το ελεγκτικό συνέδριο δεν έχει δική μας απόφαση. Ο δήμαρχος κατευθυντικά ανέβαλε για δεύτερη φορά τα τέλη και το θεωρώ πολιτική πονηριά΄΄.

Επίρριψη ευθυνών στον δήμαρχο από τον Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο που εφάρμοσε την…«αντιδημοκρατική διάταξη»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον νόμο Θεοδωρικάκου και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής.
Όπως είπε, ΄΄Εάν δούμε τα θέματα που έχουν έρθει στο δημοτικό συμβούλιο όλο αυτό το διάστημα, κάθε μέρα έπρεπε να γίνονται ενστάσεις. Το άρθρο 61 είχε λήξει τον Δεκέμβριο του 2020, το οποίο αργότερα τροποποιήθηκε και όταν πλέον η Οικονομική Επιτροπή μπορούσε να αποφασίζει για τροποποιήσεις προϋπολογισμών.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Όσον αφορά για το ζήτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές τις διαδικασίες των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής, νομίζω ότι όσοι δήμαρχοι το εφήρμοσαν θα έπρεπε να ντρέπονται. Ο νομοθέτης ο κ. Θεοδωρικάκος θα έπρεπε να ντρέπεται πρώτος, ο οποίος ήταν αυτός που έφερε έναν νόμο τελείως αντιδημοκρατικό.
Εσείς οι δήμαρχοι έχετε εκμεταλλευτεί αυτό το νόμο, ενώ θα μπορούσατε να τον αδρανοποιήσετε στην πράξη.
Το ανώτερο όργανο που υπάρχει είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και είναι αυτό που αποδέχεται ο κόσμος. Ρίχνω ευθύνη και σε σας κ. δήμαρχε, που εφαρμόσατε αυτή την αντιδημοκρατική διάταξη΄΄.

Δήμαρχος προς Χρ. Γούτο: «Γιατί να ζητήσω συγγνώμη; Εσείς βάλατε εμπόδια…»

“Ζήτησα διαβεβαιώσεις, με διαβεβαίωσαν ότι ήταν νόμιμο, κρίθηκε πως δεν ήταν. Τώρα βρέθηκε άλλη λύση. Θα την υποστηρίξετε; Εδώ κρίνεται η πραγματική πρόθεση΄΄, είπε ο δήμαρχος για το θέμα της πλατείας, διατυπώνοντας το εξής ερώτημα προς τον κ. Γούτο: ΄΄Γιατί να ζητήσω συγγνώμη; Εσείς βάλατε εμπόδια. Αν δεν γίνονταν οι προσφυγές, το έργο θα είχε προχωρήσει΄΄.

΄΄Έχουμε καταφέρει να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα δεν εξαρτάται μόνο από την πίστωση και από εμάς. Ο καθένας μπορεί να βάλει… φωτιά στο δάσος το δάσος, ποιος όμως θα το φτιάξει; Αφού επικαλείστε τη νομιμότητα αφήστε αυτούς που έχουν τον θεσμικό ρόλο να λειτουργήσουν και μην τους υποδαυλίζετε. Γιατί κάνατε προσφυγή για την πλατεία; Μας κατηγορείτε ότι κάνουμε κατεπείγουσες Οικονομικές Επιτροπές. Πώς είναι αυτή η Δημοκρατία που θέλετε; Οι κατεπείγουσες είναι για να μην χάσουμε ώρα για την πλατεία. Γιατί δεν συμμετέχετε; Είναι έγκλημα που το βάλαμε 9.00 το πρωί; Ο καθένας έχει το δικαίωμα εδώ να ψηφίζει αλλά να δείξει κι έναν ελάχιστο θεσμικό συμβιβασμό να κάνει έναν μικρό κόπο να πάει από το σπίτι του στη συνεδρίαση. Λέτε ότι θέλουμε τη νομιμότητα. Βέβαια η νομιμότητα στην οποία προσφύγατε και με άλλα μέσα, έχει καθυστερήσει.
Ο δήμος δεν πρέπει να έχει σκοπό να ερμηνεύει κατά γράμμα τον νόμο, αλλά ο σκοπός του νόμου να είναι για εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ο τηρών και ο εκδούς τον νόμο έχει σκοπό να γίνει σωστά η διαχείριση του χρήματος. Εσείς θεωρείτε ότι τηρήσατε τη νομιμότητα; Τι κερδίσατε; Έχασε η κοινωνία και ο δήμος χρήματα από την απόφαση αυτή. Και δεν είναι από το ιδιαίτερα βαρύ κύρος της Δικαιοσύνης αλλά από την Αποκεντρωμένη, ένα διοικητικό όργανο που ψήφισε 2-1. Αύριο θα έρθει η απόφαση ενός δικαστηρίου. Εκεί θα πούμε πάλι κατά το δοκούν ή θα τη σεβαστούμε; Εμείς δεν νομοθετούμε ούτε κάνουμε τους νομικούς παραστάτες, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο με βάση το συμφέρον της κοινωνίας ΄΄, πρόσθεσε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Για τον ηλεκτροφωτισμό είπε πως κάθε μήνας που περνάει, ο δήμος χάνει 500.000 ευρώ με βάση τις ισχύουσες τότε μελέτες, ενώ τόνισε πως ΄΄το δημόσιο τα αποτελέσματα που χρειάζονται.
Το έχουμε δει στο κοστολόγιο της συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού στο κοστολόγιο του Αιγίου. Προοδευτικός είναι εκείνος που θέλει περισσότερους εργαζόμενους ή που θέλει να εξυπηρετήσει περισσότερους πολίτες;΄΄.

Για την απόφαση για τον νόμο Θεοδωρικάκου, σημείωσε: ΄΄Άκουσα ότι κρίθηκε από το ΣτΕ ότι είναι παράνομες οι αρμοδιότητες της Ο.Ε. Όμως το αντισυνταγματικό στην Ελλάδα είναι άλλο από το παράνομο. Άρα έχουμε υποχρέωση να τηρούμε θεσμικά τον ρόλο μας και πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες,. Το ΣτΕ έχει γνωμοδοτικό ρόλο και όχι αποφασιστικό. Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών και κάθε μέρα ζούμε την αγωνία της εξυπηρέτησης΄΄.

Τέλος, ο κ. Καλογερόπουλος σχολίασε: ΄΄Η Δημοκρατία φαίνεται από το αποτέλεσμα και από τον τρόπο συμπεριφοράς του καθενός. Από τη στάση του σώματος ακόμη και από τη φωνή φαίνεται τι πιστεύει ο καθένας. Καλώς ή κακώς εμείς παράγουμε μία δημόσια εικόνα. Κατά τεκμήριο θεωρούμαστε οι καλύτεροι. Αυτό να μην το ξεχνάτε΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr