background img
banner
banner

Χρ. Γούτος: Ζήτησε ελαφρύνσεις τελών, έβαλε αστερίσκους

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ 2023

Η αναγκαιότητα ψήφισης προϋπολογισμού, που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία του δήμου το 2023, ωθεί τις παρατάξεις σε συζητήσεις για την κατάρτιση των δημοτικών τελών, με τη δημοτική αρχή να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε υποχωρήσεις, προκειμένου να οδηγηθεί το θέμα με σύμπνοια στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι διαπιστωμένες αποκλίσεις οδηγούν σε νέα αναβολή και το θέμα δεν θα συζητηθεί ούτε στη μεθαυριανή συνεδρίαση, όπως είχε προγραμματιστεί. Το απόγευμα της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος κάλεσε τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων σε σύσκεψη στο δημαρχείο, εκεί όπου παρέστησαν εκτός του ίδιου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος. Οι ενστάσεις του κ. Γούτου ως προς τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το οικονομικό έτος 2023, αυτή τη φορά ήταν πάνω σε συγκεκριμένους κωδικούς που, κατά τα λεγόμενά του, δεν δικαιολογούν τις αυξήσεις του 15% που εισηγείται η δημοτική αρχή, οι οποίες αποδίδονται στην υπερβολική αύξηση της ενέργειας. Ο δήμαρχος πάντως εξέφρασε τη βούληση να επανεξεταστούν, ερχόμενος σε επικοινωνία και με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας. Αποφασίστηκε έτσι να αποσυρθεί το θέμα από τη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (είχε αναβληθεί και στην προηγούμενη) μέχρι και να βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο του ηλεκτροφωτισμού.

Χρ. Γούτος: ΄΄Δεν μπορούμε να δημιουργούμε οικονομικά «μαξιλάρια» για να κοιμόμαστε ήσυχοι και να βάζουμε «θηλιά στον λαιμό των δημοτών»΄΄

Ο κ. Γούτος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ξεκαθάρισε πως δεν έχει αντιπολιτευτική διάθεση ούτε επιθυμεί να βάλει εμπόδια, είπε όμως πως δεν συμφωνεί με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, παρατηρώντας πως σε μία εποχή που τα νοικοκυριά της Αιγιάλειας στενάζουν από τα οικονομικά βάρη, η δημοτική αρχή θέλει να δημιουργήσει… αποθεματικά ασφαλείας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο protionline.gr ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ΄΄διαπιστώσαμε ότι η εισήγηση της δημοτικής αρχής για τα τέλη, είναι ανακόλουθη σε σχέση με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, ενώ ήδη υπάρχει σύμβαση από τις 5 Αυγούστου, για μεταφορά 11.000 τόνων απορριμμάτων με 33,85 ευρώ τον τόνο, βάζει στον κωδικό 206414 που αφορά τη μεταφορά 17.000 τόνων, 1.740.000 ευρώ, με 63,17 ευρώ τον τόνο. Και στον κωδικό 006733015 για ε-ναπόθεση 17.000 τόνων απορριμμάτων, βάζει 1.575.000 ευρώ, με 92,66 ευρώ τον τόνο, ενώ η σύμβαση για εναπόθεση 11.000 τόνων είναι με 78 ευρώ τον τόνο. Άρα μιλάμε για 800.000 ευρώ παραπάνω επιβάρυνση των δημοτών που δεν δικαιολογούνται από πουθενά. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι έγινε αυτό για να υπάρχει μία ασφάλεια στον δήμο. Πλην όμως, η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, επιβάλει την ελάφρυνση των δημοτών κι αυτό κάνουν όλοι οι δήμοι. Δεν μπορούμε εμείς να δημιουργούμε οικονομικά «μαξιλάρια» για να κοιμόμαστε ήσυχοι και να βάζουμε «θηλιά στον λαιμό των δημοτών», την ώρα που προχωράμε σε υπερβολικές δαπάνες προεκλογικά΄΄.

Το άλλο σημείο ένστασης της μείζονος αντιπολίτευσης έχει να κάνει με τον ηλεκτροφωτισμό. Όπως τόνισε ο κ. Γούτος, ΄΄δεν φτάνει που ελήφθη απόφαση δέσμευσης των δημοτών πέραν της μίας δεκαετίας, από πέντε ανθρώπους της Οικονομικής Επιτροπής και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνουμε υπόψη την εν λόγω υπηρεσία για τη διαμόρφωση των τελών του 2023 όταν αποκλείεται μέσα στο έτος να έχει εφαρμοστεί. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο δεν είχε παρατήρηση μόνο σε ένα σημείο, αλλά σε δεκατέσσερα! Αυτό σημαίνει ότι κάτι είδε. Άρα πώς μπορούμε τώρα, χωρίς την απόφαση, να υπολογίσουμε το 1.040.000 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που ακόμη κι αν εγκριθεί δεν θα αλλαχθεί ούτε… λάμπα μέσα στο 2023, δεδομένων των καθυστερήσεων;΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr