background img
banner
banner

Όταν οι μαθητές μας διδάσκουν ιστορία!

-Γράφει ο Παν. Βάγιας, Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

«Όλα εσείς τα παιδιά είστε Καλαβρυτινόπουλα! Ήρθατε από το Αίγιο, εμπνευστήκατε από το ολοκαύτωμα και μέσα από τις πρόβες, τις αφηγήσεις και τα τραγούδια γίνατε όλα τα παιδιά Καλαβρυτινόπουλα. Και έτσι θέλουμε να αισθάνονται όλα τα παιδιά του κόσμου. Για να ζουν με ειρήνη και όχι με πόλεμο». Αυτά ήταν τα λόγια που απηύθυνε συγκινημένος ο Δήμαρχος Καλαβρύτων στους δεκάδες μαθητές των σχολείων μετά την παρουσίαση της εκδήλωσης «Καλάβρυτα 13-12-1943: Ήμουν τότε παιδί…».

Και ήταν πράγματι συγκλονιστική η παρουσία των μαθητών από το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου, το 1ο και 2ο ΓΕΛ και από το Γυμνάσιο Καλαβρύτων. Ζωντάνεψαν την ιστορική μνήμη, τίμησαν τους Καλαβρυτινούς ήρωες, σεβάστηκαν απόλυτα τον τόπο και τα δραματικά γεγονότα, συγκίνησαν τους θεατές στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα και απέδειξαν περίτρανα ότι η σημερινή νεολαία και αγαπάει και αναδεικνύει την τοπική και εθνική μας ιστορία.

Και μιλάμε για μια εκδήλωση ιδιαίτερα απαιτητική, που προετοιμαζόταν μήνες από μαθητές και καθηγητές τεσσάρων διαφορετικών σχολείων σε μια συνεργασία πρωτοποριακή όχι μόνο για τα τοπικά αλλά και για τα ελληνικά δεδομένα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σπάνια μπορείς να δεις ιστορική εκδήλωση με 25 άτομα ορχήστρα 70 μαθητές χορωδία και με πρωτότυπες αφηγήσεις των πρωταγωνιστών. Πίσω όμως από αυτό το μεγάλο και πετυχημένο εγχείρημα «κρύβεται» η καθηγήτρια Μουσικής του 1ου Γυμνασίου Αιγίου Μαρία Παπαγεωργίου που ως Καλαβρυτινή πήρε την πρωτοβουλία για μια τέτοια μεγάλη εκδήλωση. Στο πλευρό της με σπουδαία βοήθεια ήταν ο σύζυγός της Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, καθηγητής Μουσικής και ο ίδιος.

Σε όλα αυτά λοιπόν δεν ήταν τυχαία η απόλυτη υποστήριξη της δράσης από τη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και από τους αντίστοιχους Δήμους με τους επικεφαλείς κυρίους Ιερώνυμο, Καλογερόπουλο και Παπαδόπουλο να στηρίζουν με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων και να δηλώνουν περήφανοι για το αποτέλεσμα.

Είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στα δημόσια σχολεία αλλά και της άρρηκτης σχέσης τους με την τοπική κοινωνία. Εκτός όμως από τους εκατοντάδες θεατές που καταχειροκρότησαν τη διπλή παρουσίαση τέτοιου είδους ιστορικά αφιερώματα θα έπρεπε πρώτα και κύρια να τα παρακολουθούν και όλοι οι μαθητές των αντίστοιχων σχολείων. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας που όμοιό του δεν θα συναντήσουν στα σχολικά βιβλία. Αλλά και τα σχολεία της Αιγιάλειας, όλα ή εκ περιτροπής, θα έπρεπε κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου να είναι παρόντα στα Καλάβρυτα, τιμώντας τους νεκρούς και την ιστορία. Μόνο έτσι όλα τα νέα παιδιά θα βιώσουν και θα αισθανθούν ως συμμέτοχα στο μεγαλείο της τοπικής ιστορίας. Κι όπως εύστοχα σχολίασε ο Δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, με αυτόν τον τρόπο όλα τα παιδιά θα γίνουν Καλαβρυτινόπουλα!


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr