background img
banner
banner

Ίσως και εντός της εβδομάδας ο νέος εργολάβος για την πλατεία

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Πολύ κοντά στο να… βγει «λευκός καπνός» ως προς το να αναδειχθεί μέσω της διαπραγμάτευσης, ο εργολάβος που θα αναλάβει να αποπερατώσει το έργο «Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αιγίου: Ενότητα 2 Πλατεία Αγ. Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3 Πλατεία Βάλφουρ και περιμετρικές οδοί», βρίσκονται στον δήμο Αιγιαλείας.  Σήμερα Δευτέρα ανοίγονται οι προσφορές που κατέθεσαν οι τρεις τεχνικές εταιρείες που είχαν κληθεί παραμονές Χριστουγέννων, με τη διαδικασία, εκτός απροόπτου, να προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ιδίως δε από τη στιγμή που ως την Παρασκευή που έληγε η προθεσμία, δεν είχαν κατατεθεί ενστάσεις.

Παράδοση μέχρι 31 Δεκεμβρίου αλλιώς…

Ειδικότερα, μετά από δύο ημέρες θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαγωνισμού ώστε να αξιολογήσει τις προσφορές, θα προκρίνει την πιο συμφέρουσα και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή για να επικυρώσει το αποτέλεσμα. Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να συμβεί και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Από εκεί και πέρα και εφόσον δεν προκύψουν ενστάσεις, από τον δήμο εκτιμούν ότι οι εργασίες μπορεί να ξεκινήσουν ως τέλη Ιανουαρίου, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης μόλις λίγων μηνών. Και βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, το έργο πρέπει να έχει παραδοθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο απεντάσσεται και χάνεται η χρηματοδότηση, αλλά, όπως συμβαίνει με τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, έργα, γίνεται καταλογισμός και ο δήμος καλείται να… επιστρέψει χρήματα, από τη στιγμή που ένα έργο κρίνεται μη λειτουργικό και ημιτελές. Αυτό είναι και το τελευταίο που επιθυμούν στον δήμο Αιγιαλείας, πολύ περισσότερο δε οι καταστηματάρχες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται πέριξ της πλατείας, οι οποίοι έχουν πληγεί από την υφιστάμενη κατάσταση.

Οι εταιρείες και τα παράπονα

Υπενθυμίζεται ότι στη διαπραγμάτευση είχαν κληθεί, με απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, κατόπιν εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας, τρεις εταιρείες: Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΕ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΩΝ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ) με έδρα την Πυλαία Θεσσαλονίκης, η οποία συμμετέχει στην εκτέλεση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας, αφού εργάζεται στο έργο ως υπεργολάβος της αναδόχου INTRAKAT, Η Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε. γνωστή στην περιοχή καθώς κατασκευάζει τις νέες εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Α.ΜΕ., αλλά και η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. που έχει αναλάβει την αποχέτευση της οδού Κορίνθου, καθώς και άλλα έργα στο παρελθόν.
Για την αποστολή πρόσκλησης στις συγκεκριμένες τρεις εταιρείες πάντως έγινε λόγος και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, μετά και την ανοιχτή επιστολή της αιγιώτικης κατασκευαστικής «Ανταίος» που έθετε ζήτημα κριτηρίων επιλογής των εταιρειών.

Πολιτική κόντρα για τα «κριτήρια»

Τοποθετούμενος επί του θέματος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, επισήμανε: ΄΄Ακόμη δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί δεν εκλήθησαν κι άλλες εταιρείες ή γιατί επελέγησαν οι τρεις. Θα καταλαβαίναμε να επικαλεστεί η δημοτική αρχή το γεγονός ότι το έργο έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα και για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες πάμε σε απευθείας και αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Όχι όμως να αφήνει δύο αιγιώτικες εταιρείες εκτός, οι οποίες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι έχουν την τεχνογνωσία να φέρουν σε πέρας το έργο. Αυτό είναι πρόκληση. Ρωτήσαμε τον δήμαρχο, τι θα συνέβαινε αν άφηνε κι αυτές να δώσουν μία προσφορά, όμως ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε΄΄.

Ο δήμαρχος, αναφορικά με σχόλια αιρετών της αντιπολίτευσης για τις διαδικασίες απευθείας διαπραγμάτευσης με εργολαβικές εταιρείες για την αποπεράτωση του έργου της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου του Αιγίου (που περιλαμβάνει την Πλατεία Αγίας Λαύρας), επισήμανε σε ανακοίνωσή του: «Μου κάνει αλγεινή εντύπωση το ότι προσπαθεί η αντιπολίτευση να υπερασπιστεί ανθρώπους που έχουν δικά τους συμφέροντα και αντιδρούν, ενώ ως δημοτική αρχή τηρούμε τον νόμο στο ξεκάθαρο πλαίσιό του. Αν απεργάζονται καταστάσεις τέτοιου τύπου που θα μας μπλοκάρουν, ακόμα κι αν δικαιωθούμε στο τέλος όπως έγινε με την έκπτωση του αρχικού αναδόχου, τότε η πλατεία δεν θα ολοκληρωθεί στο ορισμένο χρονικό πλαίσιο. Προβληματίζομαι ειλικρινά όταν δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν πράξη αυτόν τον στόχο, να μην ολοκληρωθεί ποτέ η πλατεία για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς».


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr