background img
banner
banner

Το Περιφερειακό Συμβούλιο «παγώνει» την Οικονομική Επιτροπή

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Σημαντική εξέλιξη και αλλαγές ως προς τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έβγαλε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 10 Ιανουαρίου, κατόπιν εισήγησης των παρατάξεων «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» με επικεφαλής τον Ιωάννη Λύτρα και «Δυτική Ελλάδα Μπροστά!» Κώστα Σπηλιόπουλο. Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να μην εισαχθούν στην Οικονομική Επιτροπή προσωρινά και μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση-συμμόρφωση με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, θέματα που έχουν οικονομικό αντικείμενο ή αντικείμενο δημοσίων συμβάσεων.

Ακόμη, όλες οι σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Οικονομική Επιτροπή από τις 02/12/2022 μέχρι σήμερα και η Περιφερειακή Αρχή εκτιμά ότι έχουν κίνδυνο ακυρότητας, να υποβληθούν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν αυτό είναι νομικά εφικτό, προκειμένου το ίδιο να αποφασίσει σχετικά.

Στην αρχική αίτησή τους για τη συζήτηση του θέματος, έκαναν αναφορά στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία κρίθηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν:

1. Στον τρόπο συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ
2. Στην μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές.
Τόνιζαν δε πως ΄΄μετά την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ, η Περιφερειακή Αρχή όφειλε να λειτουργήσει με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης, και σεβόμενη την απόφαση του ΣτΕ, να σταματήσει την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων που ανήκουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο (και έχουν μεταβιβαστεί με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2019) στην Οικονομική Επιτροπή. Παράλληλα θα έπρεπε να επανεξεταστούν σημαντικές αποφάσεις για τις οποίες το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενδεχομένως να έχει λάβει αποφάσεις αντίθετες με την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής΄΄.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατατέθηκε η άποψη των δύο νομικών συμβούλων της Περιφέρειας, Νίκου Καραφωτιά και Αριστείδη Καρύδη, ενώ η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας» Αναστασία Αγγελοπούλου Αναστασία κατέθεσε σχέδιο απόφασης μέσω του οποίου ζητά ΄΄κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας Περιφερειών και δήμων (ν.4623/19 και 4625/19 για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα Περιφερειών και δήμων, “Κλεισθένης”, “Καλλικράτης”, “Καποδίστριας”, μνημονιακοί νόμοι, Οικονομικό Παρατηρητήριο) και του ληστρικού εκλογικού νόμου 4804/21΄΄ και είναι υπέρ ΄΄της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για την εκλογή όλων των οργάνων Περιφερειών και δήμων, όπως και στις βουλευτικές εκλογές και στους μαζικούς φορείς, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν, από τη σκοπιά της ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε΄΄.

Η απόφαση… σταθμός

Το Σώμα κατά πλειοψηφία και με θετικές ψήφους και από την περιφερειακή αρχή, έκανε αποδεκτό το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι κ. Λύτρας και Σπηλιόπουλος, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να μην εισαγάγει στην Οικονομική Επιτροπή προσωρινά και μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση-συμμόρφωση με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, θέματα που έχουν οικονομικό αντικείμενο ή αντικείμενο δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τους Ν. 4623/2019 και 4625/2019, για λόγους ασφάλειας δικαίου. 2) Όλες οι σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Οικονομική Επιτροπή από τις 02/12/2022 μέχρι σήμερα και η Περιφερειακή Αρχή εκτιμά ότι έχουν κίνδυνο ακυρότητας, να υποβληθούν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν αυτό είναι νομικά εφικτό, προκειμένου το ίδιο να αποφασίσει σχετικά».

Η απόφαση αυτή πάντως… ανοίγει τον δρόμο και για άλλες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, «ερχόμενη στα λόγια» της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ανάλογο αίτημα της οποίας απορρίφθηκε εν αναμονή εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr