background img
banner
banner

Έλαμψε η Παναγία Τρυπητή!

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ – ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ – ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ

«Χαράς ευαγγέλια» για την Ιερά Μητρόπολη και τους πιστούς της Αιγιάλειας, που είδαν τον ναό της προστάτιδάς τους, Παναγίας Τρυπητής, περίλαμπρο, να στέκει καθαρός, φρεσκοβαμμένος και φωτισμένος πάνω τους, τις παραμονές των Θεοφανείων και ανήμερα, σπέρνοντας ελπίδα στις καρδιές, όπως τότε που ο ναυτικός είδε τη λάμψη στον βράχο… Οι εργασίες στον κυρίως χώρο του ναού έχουν ολοκληρωθεί, οι υπολειπόμενες των διπλανών κτισμάτων προχωρούν και μέχρι την Παρασκευή της Διακαινισήμου όπου η πολιούχος του Αιγίου εορτάζει, το προσκύνημα θα είναι έτοιμο να δεχτεί τους πιστούς, αφού προηγουμένως έχει κλείσει ξανά στην αγκάλη του τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τρυπητής!

Η εικόνα του φωτισμένου ναού προκάλεσε χαρμόσυνα συναισθήματα σε όλους όσοι την αντίκρισαν, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν πως μετά την ανάπλαση, αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της εκκλησίας που την καθιστούν μοναδική! Κι αυτό ενώ πολύ λίγοι έχουν την τύχη, ως ώρας, να θαυμάσουν από κοντά το εσωτερικό της και κυρίως την οροφή, εκεί όπου αποκαλύφθηκαν, κατόπιν εξειδικευμένης εργασίας, οι θαυμαστές εικόνες.

Α. Κουμούση: “Θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για την μεγάλη τοπική γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής”

Άκρως ικανοποιημένη από το ως τώρα αποτέλεσμα, η διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση, ανέφερε στo protionline.gr: ΄΄Ρυθμίσαμε όλα τα φωτιστικά της πρόσοψης του ναού, τα αφήσαμε ανοιχτά και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Η εκκλησία είναι πανέμορφη και αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά της στοιχεία.
Ο φωτισμός ανάδειξης των όψεων είναι καθ’ όλα έτοιμος και για αυτό και μπήκαμε στη διαδικασία να αφήσουμε το τριήμερο των Αγίων Θεοφανείων, ανοιχτά τα φώτα και τους προβολείς του ναού.

Είμαστε στην τελική ευθεία πια και ετοιμαζόμαστε σιγά – σιγά για τη μεγάλη στιγμή. Το Κλιμάκιο Επιτήρησης από την πρωτεύουσα, επισκέφτηκε τον χώρο, πραγματοποιώντας αυτοψία, για να διαπιστώσει την πορεία των συνολικών εργασιών αλλά και να ελέγξει τον νέο ηλεκτροφωτισμό΄΄.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το πότε θα παραδοθεί το έργο της ανάπλασης του Ιερού Προσκυνήματος, η κ. Κουμούση, επισήμανε: ΄΄Έχουμε διαβεβαιώσει ως Αρχαιολογική Υπηρεσία την Ιερά Μητρόπολη, αλλά και τον ίδιο τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, ότι θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για την μεγάλη τοπική γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και φυσικά για τις προηγούμενες, ημέρες των εορτών του Πάσχα. Μάλιστα, από ό,τι γνωρίζω, έχουν αρχίσει ήδη και κλείνονται τελετές, βαφτίσεις και γάμοι από τον Μάιο μήνα και μετά΄΄.

Οι υπολειπόμενες εργασίες

΄΄Αυτό που υπολείπεται, είναι να τοποθετηθούν τα κλιματιστικά μηχανήματα εντός του ναού, τα οποία έρχονται από το εξωτερικό και τις επόμενες μέρες θα γίνει η εγκατάστασή τους, δηλαδή περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Όλες οι υπόλοιπες εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί στους εσωτερικούς χώρους του ναού και όλα είναι έτοιμα΄΄, ανέφερε η διευθύντρια της ΕΦΑΑ, στο ερώτημα ποιες είναι οι υπολειπόμενες εργασίες.

Παράλληλα, μίλησε για τα έργα που απομένουν στο διπλανό κτίριο. Όπως είπε, ΄΄το επόμενο βήμα, αφορά τις εργασίες του διπλανού κτιρίου αλλά και της εξωτερικής σκάλας που ενώνεται ο ιερός ναός με το κτίσμα και εκεί μένει να εγκατασταθούν τα κάγκελα. Από εκεί και πέρα, το έργο των ηλεκτρολόγων ολοκληρώνεται στις 30 Γενάρη. Το θέμα του ηλεκτροφωτισμού αλλά και της τροφοδότησης των χώρων ήταν κάτι που αποτελούσε ένα… άγχος, για εμάς. Όσον αφορά το ασανσέρ και το αναβατόριο, είναι απόλυτα έτοιμα από τις αρχές της άνοιξης του ‘22, απλά είναι κλειδωμένα και δεν βρίσκονται σε λειτουργία, για ευνόητους λόγους. Οι υπόλοιπες εργασίες που μένει να γίνουν είναι στο καινούριο κτίριο.
Περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε κουφώματα, σιδηροκατασκευές, βαψίματα, αλλά και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου΄΄.

«Φεύγει» και η σκαλωσιά

Ως προς τις δυσκολίες, η κ. Κουμούση είπε: ΄΄Ο χρόνος που είχαμε ώστε να παραδοθεί το σύνολο του έργου, ήταν αρκετός. Οι άνθρωποι της υπηρεσίας έδειξαν μεγάλη αυταπάρνηση και ο συντονισμός τεχνικών και εργατικού δυναμικού, ήταν άψογος. Την τρέχουσα εβδομάδα πρόκειται να αφαιρεθεί και η σκαλωσιά που είχε τοποθετηθεί για τις διάφορες τελικές εξωτερικές εργασίες, την οποία ουσιαστικά είχαμε κρατήσει ώστε να ολοκληρωθεί με ασφαλή τρόπο το έργο του ηλεκτροφωτισμού και βεβαίως, για να βοηθηθούν οι τεχνικοί΄΄.

Τι έχει ολοκληρωθεί

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής εκτελούνται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκαν εργασίες στήριξης των βράχων, εσωτερικές εργασίες ανακαίνισης, συντήρησης των εικόνων και του χώρου Αγιάσματος στο ισόγειο, καθαρισμός και συντήρηση των αγιογραφιών, εγκατάσταση κλιματισμού και φωτισμού ανάδειξης και τοποθέτηση ασανσέρ και αναβατορίου που θα λύσουν το πρόβλημα της προσβασιμότητας για ΑμΕΑ και ηλικιωμένους.

Έτσι θα παρακάμπτονται τα 150 περίπου σκαλιά και από το δρόμο με το αναβατόριο και έπειτα με ασανσέρ, θα φτάνουν στο επίπεδο του Ναού. Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg, ανέρχεται στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr