background img
banner
banner

Αίτημα με… μια φωνή για ένταξη της σταφίδας σε πρόγραμμα βοήθειας στην Ουκρανία

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ Π.Ε.Σ.

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, αναφορικά με την προσπάθεια που καταβάλουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι μεμονωμένοι παραγωγοί Κορινθιακής σταφίδας για την απορρόφηση των αδιάθετων αποθεμάτων της σταφίδας, ώστε το προϊόν να ανακτήσει στην αγορά την τιμή που κατείχε πριν από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών έχει μέχρι σήμερα αποστείλει δυο επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις οποίες ζητάει την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής ή εθνικής δράσης για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό. Πριν από έναν μήνα 26 συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τους μεμονωμένους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας, απέστειλαν στο Υπουργείο δυο ακόμα επιστολές, με το ίδιο περιεχόμενο και αίτημα.

Τι επισημαίνουν οι κ. Αναγνωστοπούλου, Μάρκου

Όπως τονίζεται από τους δύο βουλευτές, ΄΄η σταφίδα αποτελεί ένα παραδοσιακό αγροτικό προϊόν αιχμής για την ελληνική γεωργία και πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό. Παραμένει ένα προϊόν άρρηκτα δεμένο με την οικονομική ιστορία της χώρας και ιδιαιτέρως της Π.Ε. Αχαΐας, με τεράστια εμπορική και κοινωνική αξία. Λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι πολλοί παραγωγοί σταφίδας, και κυρίως νέοι που ασχολούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με την συγκεκριμένη καλλιέργεια, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος με πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική επαρχία συνολικά, κανείς θα ανέμενε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα είχε τα φροντίσει να ανταποκριθεί στο αίτημά τους, η υλοποίηση του οποίου θα οδηγήσει στην ταχύτερη απορρόφηση των αποθεμάτων της σταφίδας, ώστε να στηριχθεί άμεσα και ουσιαστικά η τιμή του προϊόντος και να δοθεί νέα ελπίδα στους παραγωγούς για τη διάσωση της σταφιδοκαλλιέργειας΄΄.

Το περιεχόμενο της αναφοράς, με αποδέκτη το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρει τα εξής: «Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Αθανασία [Σία] Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την επιστολή 26 συνεταιριστικών οργανώσεων με θέμα την Ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και παρόμοια επιστολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν τους μεμονωμένους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας. Στις επιστολές αυτές οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι μεμονωμένοι παραγωγοί επαναφέρουν την πρότασή τους, την οποία έχει ήδη υποβάλει προς το Υπουργείο εγγράφως η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών με τις με αριθμούς πρωτ. 57/10.03.2022 και 278/01.12.2022 επιστολές της, για την ένταξη της σταφίδας στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής ή εθνικής δράσης για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό. Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές. Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά των επιστολών, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και για την ενημέρωσή μας».

Η επιστολή της Παναιγιάλειας Ένωσης

Στις 12 Δεκεμβρίου, οι συνεταιρισμοί, μεταξύ των οποίων και η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, απέστειλαν προς τον υπουργό, έγγραφο με το εξής περιεχόμενο: «Όπως έχει πλέον καθομολογηθεί και προκύπτει αβίαστα από τα ιστορικά στοιχεία των τελευταίων ετών, αλλά και όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει με πληθώρα επιστολών μας προς το υπουργείο σας, τα αποθέματα της κορινθιακής σταφίδας ήδη από του έτους 2020- τα οποία μετακυλίονται από έτος σε έτος καθώς είναι προφανές ότι η αγορά αδυνατεί μέσα σε μία εμπορική περίοδο να απορροφήσει την εσοδεία του τελευταίου έτους καθώς και τα αδιάθετα αποθέματα του προηγούμενου κάθε φορά έτους – είναι η αποκλειστική αιτία για τη δραστική συρρίκνωση των τιμών διάθεσης της σταφίδας στις διεθνείς αγορές και συνακόλουθα της τιμής κτήσης του προϊόντος από τους παραγωγούς. Είναι μάλιστα απολύτως βέβαιο ότι όσο θα υπάρχουν κάθε έτος αδιάθετα αποθέματα της προηγούμενης εσοδείας, οι τιμές θα συνεχίζουν να πιέζονται και εν τέλει ο σταφιδοπαραγωγός θα οδηγηθεί στην πλήρη και οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειάς του, αφού δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει ούτε τα έξοδα αυτής.

Προκειμένου να αποτραπεί η οδυνηρή και απευκταία από όλους αυτή εξέλιξη, θα πρέπει να απορροφηθούν τα αδιάθετα αποθέματα της σταφίδας, ώστε το προϊόν να ανακτήσει στην αγορά την τιμή που κατείχε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Προς την κατεύθυνση αυτή, επαναφέρουμε την πρότασή μας, την οποία σας έχει υποβάλει εγγράφως η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών με τις με αριθμούς πρωτ. 57/10.03.2022 και 278/01.12.2022 επιστολές της, για την ένταξη της σταφίδας στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής ή εθνικής δράσης για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό. Η λύση αυτή – είτε ενταχθεί σε κάποια υπάρχουσα κοινοτική δράση είτε εξαγγελθεί νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας από τις αρμόδιες Κοινοτικές Αρχές- φαντάζει ως ιδανική επιλογή για την υλοποίηση ουσιαστικής επισιτιστικής βοήθειας τόσο προς τους πληττόμενους πρόσφυγες από την Ουκρανία όσο και προς εκείνους που παραμένουν εντός της χώρας ή στις συνοριακές της περιοχές, καθόσον η σταφίδα αποτελεί ένα ξηρό προϊόν, με εκτεταμένη χρονική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τους 18 μήνες από τη συσκευασία του, δεν χρειάζεται συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση, ενώ το κυριότερο είναι ότι ενδείκνυται κάλλιστα για κατανάλωση από τον ουκρανικό λαό και γενικότερα τους κατοίκους των βόρειων χωρών λόγω της σημαντικής ενεργειακής του απόδοσης, της σημαντικής θερμογένεσης που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό -, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή – αλλά και του μέτριου γλυκαιμικού δείκτη της, που επιτρέπει την κατανάλωσή του από όλους. Η υψηλή διατροφική αξία, εξάλλου, της κορινθιακής σταφίδας, όπως περιληπτικά αναφέρεται στο επισυναπτόμενο στην παρούσα υπόμνημα, έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα μέσα από επιστημονικές έρευνες που έχουν διενεργήσει, σε συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, διάφορα Πανεπιστημιακά Τμήματα και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν καταγραφεί και παρουσιαστεί επίσημα.

Επίσης, ενόψει και των παραπάνω ιδιαίτερα ευεργετικών χαρακτηριστικών του προϊόντος από τον ανθρώπινο οργανισμό, επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη διάθεση των αποθεμάτων σταφίδας μέσα από κρατικές δομές και συγκεκριμένα για την υλοποίηση προγραμμάτων διάθεσής της στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και εν γένει στις δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στα σχολεία, στον στρατό και εν γένει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Κατόπιν αυτών ευελπιστούμε στις άμεσες ενέργειές σας για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ταχύτερη απορρόφηση των αποθεμάτων της σταφίδας, ώστε να στηριχθεί άμεσα και ουσιαστικά η τιμή του προϊόντος και να δοθεί νέα ελπίδα στους παραγωγούς για τη διάσωση της σταφιδοκαλλιέργειας. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συνεργασία σχετικά μετα προαναφερόμενα».

Αίτημα και μεμονωμένων παραγωγών

Τέλος, το περιεχόμενο της επιστολής εκπροσώπων των μεμονωμένων παραγωγών, που εστάλη στις 9 Ιανουαρίου, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές, Περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, αναφέρει: «Αξιότιμε Υπουργέ, Πληροφορηθήκαμε ότι το ΥΠΑΑΤ προτίθεται να υποβάλλει πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Χαιρετίζουμε την πρόταση των συνεταιρισμών για αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού υπάρχει ανάγκη, εντός ή εκτός της Ελλάδας, με την Ελληνική υπερτροφή, την Κορινθιακή σταφίδα. Με την παρούσα επιστολή, σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε και τους μεμονωμένους παραγωγούς στο εν λόγω πρόγραμμα, παραγωγούς που κατέχουν ποσοστό που ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από το 50 % των συνολικών ποσοτήτων κάθε χρόνο και συναλλάσσονται με ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις. Προτείνουμε δε, η κατανομή να γίνει ισομερώς και όχι αναλογικά στις επιχειρήσεις με μεγαλύτερο τζίρο, συνεταιριστικές ή μη, εφόσον αυτές μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να ωφεληθεί το σύνολο των παραγωγών, συνεταιρισμένων και μεμονωμένων».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr