background img
banner
banner

Διαπραγματεύσεις σε σκληρό προεκλογικό σκηνικό

ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα η κόντρα των δημοτικών παρατάξεων με αφορμή τα σοβαρά θέματα του δήμου, μολονότι κάποια από αυτά φαίνεται πως αρχίζουν να βρίσκουν τον δρόμο τους. Το εννεάμηνο που απομένει ως τις εκλογές, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο πλέον να… κυοφορήσει τις προσδοκώμενες συνέργειες που η απλή αναλογική «προστάζει» και σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερο η διαπραγμάτευση και λιγότερο η ομοψυχία, φέρνουν ένα κάποιο αποτέλεσμα.

Το θέμα της πλατείας Αγ. Λαύρας μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η νομιμότητα πέρασε από «ψιλή κρησάρα» και όταν ήρθε η στιγμή της διαπραγμάτευσης, υπήρξε η αμφιβολία της κλήσης συγκεκριμένων εταιρειών. Παρά τους ενδοιασμούς και δεδομένου ότι ήδη είχε χαθεί πάρα πολύς πολύτιμος χρόνος και με την ψήφο των παρατάξεων Γούτου – Ψυχράμη εγκρίθηκε η διαδικασία.

Στον δρόμο προς τον προϋπολογισμό

Ο πρώτος μήνας του έτους βαίνει προς το τέλος του και ο δήμος στερείται προϋπολογισμού. Τα δημοτικά τέλη μπήκαν για πρώτη φορά φέτος στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28 Νοεμβρίου, με αρκετά μεγάλη διαφορά στις αρχικές εισηγήσεις δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, για να εγκριθεί στις αρχές του έτους κατά πλειοψηφία η πρόταση μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο στερείτο νομιμότητας με βάση την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, καθότι δεν περιελάμβανε δέσμευση για τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού, η οποία στο μεταξύ, πηγαινοερχόταν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με σαφείς απορίες που έπρεπε να καλυφθούν.

Το «βαρόμετρο» των απορριμμάτων

Το θέμα των απορριμμάτων, που τα τελευταία χρόνια για πολλούς κρίνει το έργο της εκάστοτε δημοτικής αρχής, ήρθε και πάλι να διαδραματίσει τον ρόλο του. Άλλωστε, και στην προκειμένη περίπτωση, πάντα η σύμβαση μεταφοράς και εναπόθεσης αποτελούσε «αιχμή του δόρατος» και αιτία αντικρουόμενων απόψεων και σχολίων μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης με την προσφυγή για την έκπτωση του 1%. Κάπως έτσι και στην παρούσα φάση που οι αλλαγές που επέφερε η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει για τη δέσμευση κωδικών του προϋπολογισμού. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να αποφασιστεί εάν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έχουν την πλειοψηφία, θα έδιναν το «πράσινο φως». Κάτι που όμως δεν έγινε, με το «ντόμινο» που προκάλεσε ο ηλεκτροφωτισμός να… απειλεί να παρασύρει και το θέμα υψίστης σημασίας που είναι τα σκουπίδια.

Βλέποντας την αντιπολίτευση να μην υποχωρεί, για ένα θέμα άλλωστε που εδώ και πολλούς μήνες ζητούσε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό την απόσυρση, ο δήμαρχος… έριξε νερό στο κρασί του και συμφώνησε σε ματαίωση της σύμβασης του ηλεκτροφωτισμού

Οι μειώσεις των δημοτικών τελών

Εφόσον αυτή προχωρήσει με τις ανάλογες αποφάσεις επιτροπής διαγωνισμού και οικονομικής επιτροπής, ανοίγει ο δρόμος για ψήφιση προϋπολογισμού, με την προϋπόθεση βέβαια που θα εγκριθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη, που προβλέπει μειώσεις για τους δημότες έως και 15%. Το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό ωστόσο, δεδομένων και των αυξήσεων που προκύπτουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων (λόγω και του τέλους εναπόθεσης που ισχύει από φέτος), είναι κάτι που θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες, εν μέσω μάλιστα ενός σκληρού προεκλογικού σκηνικού.

Τα κέρδη και η ζημία για τις παρατάξεις στον δρόμο προς τις εκλογές, φαίνονται ως εντελώς υποκειμενικά για την ώρα, αφού «μεταφράζονται» διαφορετικά από την κάθε πλευρά. Παρά ταύτα, ο κόσμος έχει αρχίσει ήδη να εκφράζεται και το προεκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει διαρκώς…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr