background img
banner
banner

Ο κύβος ερρίφθη για την πλατεία

ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ

Απόφαση που… εγγυάται την επανέναρξη του έργου ανάπλασης της πλατείας Αγίας Λαύρας, έλαβε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, το οποίο ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διαπραγμάτευσης για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει να αποπερατώσει το έργο. Μετά από τοποθετήσεις δυόμιση ωρών, οι παρατάξεις που συμμετείχαν στο Συμβούλιο, ψήφισαν θετικά, δείχνοντας, παρά τις όποιες επιφυλάξεις και παρατηρήσεις μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, τη διάθεση να ολοκληρωθεί το πολύπαθο έργο, το συντομότερο δυνατό.

Συγκεκριμένα, θετική ψήφο στο πρακτικό έδωσαν οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, της παράταξης του κ. Γούτου (πλην του Βασίλη Θεοφ. Χριστόπουλου που ψήφισε «παρών»), της παράταξης της κ. Ψυχράμη και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι (εκτός των Θανάση Χρυσανθόπουλου και Γιώργου Γκίκα που ψήφισαν «παρών»). Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι παρατάξεις Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. και Λαϊκή Συσπείρωση, οι οποίες είχαν ζητήσει αναβολή.

Τι περιλαμβάνει το πρακτικό που ενεκρίθη

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η μελέτη υπολειπομένων εργασιών της Έκπτωτης Εργολαβίας του έργου, «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ: ΕΝΟΤΗΤΑ 2: «ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΔΟΙ» & ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΦΟΥΡ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΔΟΙ», που συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αιγιαλείας, προϋπολογισμού 2.640.000 € με ΦΠΑ. Ακόμη εγκρίθηκε η συνέχιση του έργου, με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, και εγκρίθηκε η υποβολή αιτήματος τροποποίησης τεχνικού δελτίου της Πράξης Ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» (ΕΣΠΑ). Ακολούθως με απόφαση της Ο.Ε. εγκρίθηκαν οι όροι της πρόσκλησης διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και συγκροτήθηκε το γνωμοδοτικό όργανο για την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Τέλος με απόφαση της Ο.Ε. καθορίστηκαν οι Οικονομικοί φορείς στους οποίους απεστάλη η πρόσκληση της διαδικασίας. Κατόπιν διεξήχθη ο διαγωνισμός και η αρμόδια Επιτροπή συνέταξε το σχετικό Πρακτικό στο οποίο αναφέρεται ότι η εταιρεία Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε. έδωσε έκπτωση 7,00%, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. 4,00% και η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΕ 2,34%.

Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση κατακύρωσης του αποτελέσματος της διαδικασίας με διαπραγμάτευση, στον πρώτο μειοδότη οικονομικό φορέα «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε.» με μέση έκπτωση 7,00% και διαμορφούμενη προσφορά 1.979.999,99€ χωρίς ΦΠΑ, ήτοι συνολικής δαπάνης 2.455.199,99€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα αφού προηγουμένως –όπως ενημέρωσε το σώμα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος – η απόφαση θα αποσταλεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ταυτόχρονα θα σταλεί η σύμβαση για έγκριση στη Διαχειριστική που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 15 ημέρες περίπου. Όταν τελειώσουν οι εγκρίσεις, ο ανάδοχος το πολύ σε διάστημα ενός μήνα, θα υπογράψει τη σύμβαση και θα αρχίσουν οι εργασίες!

«Αιχμές» δημάρχου για δόλιες συμπεριφορές και παρενοχλήσεις συμβούλων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις δημάρχου, επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων για το θέμα. Ο δήμαρχος, Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε: ΄΄Είναι ένα θέμα έχει καταταλαιπωρήσει τους δημότες. Πέρυσι πριν 14 μήνες ξεκινήσαμε μία διαδικασία μέσω της υποκατάστασης με τον γρήγορο τρόπο, κάναμε τα πάντα με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και «φάγαμε» ένα χρόνο, είναι αδύνατον σήμερα να υπάρξει άλλη επιλογή. Ακούω κάποιους να λένε ότι είναι θέμα δέκα και είκοσι ημερών. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αυτά. Δεν μπορούμε σήμερα να αποφασίσουμε κάτι και να γίνει σε δέκα ημέρες. Ήδη για τη διαπραγμάτευση «φάγαμε» τρεις μήνες. Δεν υπάρχει περιθώριο παρέκκλισης των πρακτικών. Μέχρι 31/12 το έργο πρέπει να έχει εξοφληθεί άρα πρέπει να έχει τελειώσει νωρίτερα. Έχουμε δώσει χρονοδιάγραμμα έξι μήνες. Είναι η καλύτερη τεχνική εκδοχή΄΄.

Παράλληλα, κατήγγειλε και τα εξής: ΄΄Η κάθε διατύπωση ελεύθερης σκέψης του καθενός πρέπει να προέρχεται από τη συνείδησή του για το συμφέρον του δήμου και όχι από κάποια άλλη παρεμβολή. Ως χθες αργά τη νύχτα γίνονταν παρενοχλήσεις των συμβούλων από εξωγενείς παράγοντες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτό δείχνει ότι είναι ευάλωτοι και έχουν δώσει το δικαίωμα σε αυτούς που τους ενοχλούν΄΄.

Χρ. Γούτος: ΄΄Αν αυτή η διαδικασία είχε γίνει νωρίτερα, τώρα θα είχαμε πλατεία΄΄

Ο κ. Γούτος επισήμανε: ΄΄Θεωρώ πως κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει την ευθύνη της ψήφου του. Δεν μπήκε στη διαδικασία της κριτικής για το θέμα, καθώς είναι τόσα τα θέματα που μπορώ να κάνω κριτική σε αυτή τη δημοτική αρχή. Συνομιλώντας με τους Αιγιαλείς εισπράττω ότι ο κάθε Αιγιαλέας τα τελευταία χρόνια αισθάνεται εγκαταλελειμμένος και απομονωμένος, σχεδόν αόρατος΄΄. Απευθυνόμενος στον δήμαρχο, είπε: ΄΄Στη θητεία σας αναλάβατε το έργο, είναι υποχρέωσή σας και δικαίωμα όλων μας. Γι’ αυτό είχαμε όλη την καλή διάθεση από τη θέση που είμαστε να συνεισφέρουμε στην υλοποίησή του. Αν θεωρείτε ότι εγώ και η παράταξή μου βάλαμε το παραμικρό εμπόδιο για να γίνουμε δήμαρχοι, κάνετε λάθος, δεν μας έχετε μετρήσει σωστά. Όταν μόνο εγώ έλεγα ότι κάτι δεν πάει καλά με την πλατεία υπό το καθεστώς του πρώτου εργολάβου κανείς δεν βιαζόταν. Στη συνέχεια έγιναν τα γνωστά με την υποκατάσταση. Αυτό που κάναμε ήταν να προστατέψουμε το έργο και εσάς όταν δεν ακούγατε τίποτα. Αντιθέτως βγαίνατε και κατακρίνατε εμάς επειδή θέλαμε για να διασφαλίσουμε το έργο να κινηθείτε νόμιμα. Ο πλέον ασφαλής τρόπος είναι αυτός που κινούμαστε σήμερα. Αν είχε γίνει τότε που προέκυψε το πρόβλημα, το Αίγιο θα είχε πλατεία εδώ και ένα χρόνο. Σας έχω καλέσει να πείτε συγγνώμη όμως δεν το κάνατε. Όχι προς εμένα αλλά προς όλους αυτούς που βασανίσατε. Στη διαπραγμάτευση δεν καλέσατε τις αιγιώτικες εταιρείες μολονότι έχουν την εμπειρία και την τεχνική επάρκεια΄΄.

Ερωτήσεις για τις τιμές και την έκπτωση από τη Β. Ψυχράμη

Από την πλευρά της, η κ. Ψυχράμη αναφέρθηκε στο πώς επετεύχθη επί των ημερών της στην αντιδημαρχία Έργων, η χρηματοδότηση του έργου και στην εξέλιξή του, ως εξής: ΄΄Το έργο αυτό έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς από το 2018. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν συμφωνήσει τα δύο τρίτα του Συμβουλίου για την ανάπλαση ώστε να προοδεύσει το κέντρο της πόλης. Η Π.Ε.Σ. έδωσε χρήματα για την εκπόνηση της μελέτης από τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Νίκο Μουρίκη. Πήγα στην εταιρεία «Μεσόγειο» έκανε σύμβαση με το γραφείο της κ. Διονυσοπούλου μετά δημοπρατήσαμε τη μελέτη. Γι’ αυτό το έργο έχουν αγωνιστεί πολλοί. Δήμαρχε, ήρθες πέρυσι και μας είπε ότι ζητάει η AGT 100.000 ευρώ και είπες «δεν έχω». Ήρθε η καθυστέρηση γιατί ήθελες να φέρεις σε πέρας την υπόσχεση προς του ταξιτζήδες. Όταν ρωτήσαμε αν είναι νόμιμη η υποκατάσταση, είπες «ναι» και το ψηφίσαμε. Απεδείχθη ότι δεν ήταν νόμιμο, δικαιώθηκε η ένσταση. Σήμερα φέρνεις το έργο με τριπλάσιο κόστος. Διότι ο προηγούμενος έχει εισπράξει 390.000 ευρώ, θα μας επιστρέψει 38.000 της εγγυητικής του κι άλλες 88.000 τις ρήτρες. Δηλαδή είχε μείνει 1,1 εκατ. ευρώ το οποίο σήμερα γίνεται 2.640.000 ευρώ. Έγιναν αυξήσεις, αλλά όχι 250%. Αν και σήμερα οι αυξήσεις αυτές αποκλιμακώνονται. Πώς προήλθε τόση αύξηση του κόστους του έργου; Γιατί δεν ανοίγεις της διαπραγμάτευση; Όπως και με τα σκουπίδια, χρησιμοποιείς έναν. Γιατί δεν την ανοίγεις και με την πλατεία; Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που θα το έφτιαχνε με τα ίδια χρήματα γιατί δεν προσκλήθηκε από τον δήμαρχο; Εδώ δεν είμαστε για να κάνουμε έργα αλλά για και να κάνουμε έργα για το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετείται με έκπτωση 7%. Κι ερχόμαστε με την πλάτη στον τοίχο γιατί αυτό λέγεται εκβιασμός. Και μας φέρνει προ τετελεσμένου γεγονότος΄΄.

Έτσι κι αλλιώς, θέμα της Οικονομικής Επιτροπής, είπε ο Γρ. Τριανταφυλλόπουλος

΄΄Εάν είχα την πεποίθηση ότι ζούμε την τελευταία πράξη αυτού του δράματος δεν θα μιλούσα καν. Ανησυχώ και φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν είμαστε στην τελευταία πράξη αλλά θα έχουμε πολλά επεισόδια ακόμη εις βάρος της πόλης΄΄, είπε ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος έβαλε έναν προβληματισμό και προς το Σώμα και προς τους πολίτες, λέγοντας: ΄΄Ενώ την περασμένη Παρασκευή το πρωί έπρεπε η Ο.Ε. να επικυρώσει το πρακτικό και να κλείσει το θέμα και την επόμενη εβδομάδα να μπει ο εργολάβος, μετά από αίτημα της κ. Ψυχράμη και συνεννόηση με τον κ. Γούτο, ζήτησαν να φύγει από την Ο.Ε. και να έρθει το θέμα στο Δ.Σ., ενώ ο νόμος εδώ και 14 χρόνια λέει ότι το θέμα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ο.Ε.. Ερχόσαστε σήμερα και μετακυλύετε την ευθύνη΄΄. Στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην κ. Ψυχράμη για το υψηλό ποσοστό έκπτωσης 55%, λέγοντας: ΄΄Κατακυρώσατε τον διαγωνισμό και εγκλωβίσατε την πόλη σε αυτό το ανάθεμα. Αυτή είναι μία συνεδρίαση παρωδία και δεν έπρεπε να γίνει ποτέ΄΄.

΄΄Για λόγους εξοικονόμησης χρόνου δεν συμπεριελήφθησαν κι άλλες εταιρείες΄΄…

Κλείνοντας, ο δήμαρχος και απαντώντας γιατί δεν συμπεριέλαβε κι άλλες εταιρείες στη διαπραγμάτευση, επισήμανε: ΄΄Το περιεχόμενο του πρακτικού αλλάζει μόνο από εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα να το υπογράψουν. Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος με μία ματαίωση της διαδικασίας να μπούμε σε άλλο κλίμα. Αν κάνουμε δεκτό το αίτημα να καλέσουμε και τους άλλους, μόνο και μόνο ότι πρέπει να πάμε στο Τεχνικό Συμβούλιο θα πάρει πολύ χρόνο. Δε γίνεται να πετάμε «ρουκέτες» αλλά να μην έχει κανείς ευθύνη διοικητικού χαρακτήρα. Μπορούσα να βάλω τέσσερις εταιρείες, φοβόμουν όμως ότι δεν θα ήταν εφικτό. Όταν δεν υπάρχει εργοτάξιο για ένα έργο χρειάζονται δύο μήνες για τη νόμιμη εγκατάστασή του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι καθόμαστε και… κλώθουμε΄΄. Για το ερώτημα «πού είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ» απάντησε: ΄΄Άλλο πέρυσι άλλο φέτος΄΄. Τέλος, ως προς τις τιμές είπε πως ΄΄φαίνεται ότι μας «καίει» περισσότερο από ό,τι τη διαχειριστική αρχή που εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr