background img
banner
banner

Πίτα με απολογισμό πλούσιου έργου και με… ανάλογη συνέχεια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ευχές για το νέο έτος, πλούσιο απολογισμό έργου μιας διετίας εξαιρετικά δύσκολης λόγω της πανδημίας, αλλά και τη διάθεση για περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα, περιελάμβανε η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ιστορικής, Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του καταστήματος «Vostizza», στα Ψηλά Αλώνια.

Η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την έκδοση του Λευκώματος, τις τριήμερες δράσεις του περασμένου Νοεμβρίου και την επανέκδοση του περιοδικού «Ρίζες» για τους πρόσφυγες, ενώ παράλληλα προανήγγειλε νέες εκδηλώσεις μέσα στο 2023.

Την πίτα ευλόγησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης που μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου και ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης π. Αθανάσιος Λιακόπουλος.

Ικανοποιημένη η πρόεδρος Βάνα Μπεντεβή

Η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. καλωσόρισε τους προσκεκλημένους της με… 2023 ευχές, όπως είπε, ευχόμενη υγεία, ευημερία, αγάπη, χαρά και σύμπνοια. ΄΄Σήμερα είμαστε όλοι εδώ μαζί, σαν αδέλφια, σαν φίλοι, σαν δημότες του ίδιου δήμου και της ίδιας ιστορικής πολιτείας, της Βοστίτσας. Αυτή τη διετία παρότι υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού, η Ιστορική, Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας, σιωπηλά, απλά και με χαμηλό προφίλ, έκανε κάποια σημαντικά βήματα για τον τόπο στον βαθμό που της αναλογεί΄΄, και συνέχισε: ΄΄Εκδώσαμε ένα υπέροχο λεύκωμα με τις βιογραφίες των πρωταγωνιστών και των συμμετεχόντων στη Συνέλευση της Βοστίτσας. Ευχαριστώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που χρηματοδότησε αυτό το έργο και είχαμε αγαστή συνεργασία. Θέλω να καταθέσω επίσης τις ευχαριστίες μας προς τον δήμαρχο γιατί με δαπάνη του δήμου επανεκδώσαμε το περιοδικό μας «Ρίζες» αφιερωμένο στους πρόσφυγες του Αιγίου. Είναι μία σημαντική ιστορική πηγή γιατί εκεί έχουμε δώσει όλο το φάσμα των προσφύγων του Αιγίου του 2022, με την ποίησή τους, με τα ήθη και τα έθιμά τους και τις μαρτυρίες τους. Είναι σημαντικό και χρειάζεται σε όλους, απόψε πωλείται εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ του δήμου Αιγιαλείας Παναγιώτη Ανδριόπουλο, ο οποίος φρόντισε και κάλυψε όλα τα έξοδα του τριημέρου και της έκθεσης για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που ήταν μία παρουσία της Ι.Λ.Ε.Α. πολύ σημαντική, διότι όλοι οι σύλλογοι κάναμε εκδηλώσεις για τους πρόσφυγες, όμως η Ι.Λ.Ε.Α. έκανε αυτό που έπρεπε ως ιστορική εταιρεία. Οργανώσαμε μία μνημειώδη έκθεση με εκθέματα των προσφύγων μας, φέραμε εκλεκτούς ομιλητές ειδικούς και μίλησαν για το προσφυγικό, τα κοινωνικά, τα πολιτιστικά και αφιερώσαμε και μία μέρα στους πρόσφυγές μας, που τους καλέσαμε και μίλησαν από την ψυχή τους. Διαβάσαμε μαρτυρίες, επικοινωνήσαμε ποίησή τους, μελετήσαμε τους τέσσερις σπουδαίους ποιητές. Επίσης, εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. που φιλοξένησε την έκθεσή μας η οποία διήρκεσε ένα μήνα με μεγάλη επισκεψιμότητα΄΄.

΄΄Επίσης, στις γιορτές για τη Συνέλευση της Βοστίτσας, μίλησα το 2021 για τα εκατό χρόνια, το 2022 ο αντιπρόεδρος Γιώργος Αγγελόπουλος, η Σοφία Χατζοπούλου μίλησε στην Τέμενη. Προσπαθούμε να είμαστε παρόντες στα ιστορικά δρώμενα της πόλης μας και θα προχωρήσουμε΄΄, πρόσθεσε η κ. Μπεντεβή.

Χαιρετισμοί και ομιλίες

Ο κ. Φίλιας, φίλος της Αιγιάλειας και της Ι.Λ.Ε.Α. πλέον, απηύθυνε ευχές για υγεία και δημιουργικότητα για το νέο έτος, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του στην εκδήλωση. Μιλώντας για την Ι.Λ.Ε.Α. είπε πως πριν από δύο – τρία χρόνια δεν τη γνώριζε, μέχρι που ανέλαβε τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Εκεί, όπως είπε, γνώρισε την κ. Μπεντεβή αλλά και τον Σάκη Παπαδημητρίου που ήταν επίσης μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής (ο οποίος παρίστατο στη χθεσινή εκδήλωση) αλλά και άλλα άτομα και κυρίως την πολύ σοβαρή δουλειά που διενεργείται από την Ι.Λ.Ε.Α., τονίζοντας πως από τη στιγμή που ηγείται η κ. Μπεντεβή, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. ΄΄Μέσω τηλεδιασκέψεων δημιουργήσαμε όλα αυτά μαζί, όπως και το λεύκωμα και γνωριστήκαμε πολύ καλά, έτσι λοιπόν γνωρίζω και τις δυνατότητές τους΄΄, είπε ο κ. Φίλιας, κάνοντας αναφορά και στην ταμία της Ι.Λ.Ε.Α. Αθηνά Σκανδάμη. ΄΄Θα βρεθούμε ξανά να δημιουργήσουμε ωραία πράγματα μαζί΄΄, πρόσθεσε.

Η κ. Ρηγοπούλου ανέγνωσε χαιρετισμό από τον βουλευτή Άγγελο Τσιγκρή, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος εκ μέρους του δημάρχου Αιγιαλείας, ο οποίος απουσίαζε, ευχόμενος μία δημιουργική και εποικοδομητική χρονιά, συγχαίροντας παράλληλα το Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Α. και την πρόεδρο για το τόσο σημαντικό έργο που παράγουν με το οποίο – όπως είπε – καταγράφουν την τοπική ιστορία και ανασκαλεύουν στοιχεία και γνώσεις, μεταλαμπαδεύοντάς τα στις επόμενες γενιές.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά κατέθεσε ότι είναι τιμή για όλους όσοι συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση της Ι.Λ.Ε.Α., διότι έχει ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδο στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί. Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χρήστος Γούτος, Κώστας Σπηλιόπουλος και ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Στράτος Βαρδάκης, η Βάσω Ψυχράμη, ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Μπέσκος και ο αντιπρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Γιώργος Αγγελόπουλος.

Ποιοι παρέστησαν

Στην εκδήλωση παρέστησαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Στράτος Βαρδάκης, Νίκος Καραΐσκος, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» και υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Χρήστος Γούτος και της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μπέσκος, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Κώστας Σπηλιόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Τάκης Ανδρικόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάκης Τσερεντζούλιας, Βασίλης Θεοφ. Χριστόπουλος, Δημήτρης Καλαμίδας, ο κοινοτικός σύμβουλος Σωκράτης Μαυρίδης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων. Τη βραδιά πλαισίωσαν έντεχνοι ήχοι, υπό τον εξαιρετικό μουσικό κι ερμηνευτή Βασίλη Σκανδάμη και την ανερχόμενη ερμηνεύτρια Αρετή Δημουλά, που καταχειροκροτήθηκαν.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά, όπου κληρώθηκαν πλούσια δώρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr