background img
banner
banner

Ο ηλεκτροφωτισμός «μπλοκάρει» τα σκουπίδια;

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΕ… ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η αρμοδιότητα έγκρισης των συμβάσεων για υπηρεσίες των δήμων παραμένουν στις Οικονομικές Επιτροπές, παρά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή την εξήγηση δίνουν οι νομικοί. Στην περίπτωση ωστόσο της σύμβασης μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων, κρίνεται απαραίτητη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς απαιτείται πρόβλεψη για το κόστος της σύμβασης για τα απορρίμματα, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, ο οποίος ωστόσο, ακόμη δεν έχει εγκριθεί, διότι δεν έχουν ψηφιστεί τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Ο λόγος; Η εκκρεμότητα του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση- αυτοματοποίηση συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας» στο οποίο σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά…

Ο παραπάνω συλλογισμός (αν δεν αποτελεί διαπίστωση), δείχνει την αλληλουχία των θεμάτων που απασχολούν τον δήμο Αιγιαλείας, αλλά και τον κίνδυνο να «μπλοκαριστεί» η εύρυθμη λειτουργία του δήμου, θυμίζοντας το όχι και τόσο μακρινό 2021 όταν ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε τον μήνα Ιούλιο…

Έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση διά περιφοράς σήμερα

Η δημοτική αρχή απέστειλε πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, με τη μορφή έκτακτης και κατεπείγουσας, διά περιφοράς, συνεδρίασης, για σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, από τις 12.00 ως τις 2.00 το μεσημέρι, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την «Αναγκαιότητα λήψης απόφασης για την εγγραφή στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό Δήμου Αιγιαλείας οικονομικού έτους 2023, Κ.Α.20-6737.001 με τίτλο: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ». Πρόκειται για τη σύμβαση που «εξασφαλίζει» τη λήψη των απορριμμάτων του δήμου Αιγιαλείας ως το τέλος του τρέχοντος έτους, εξέλιξη που με ικανοποίηση και ανακούφιση γνωστοποίησε στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Εκπνέει η συμβατική προθεσμία

Όπως τονίζεται στην πρόσκληση, «ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης έγκειται στην επιτακτική ανάγκη δέσμευσης πίστωσης για την υπογραφή «Προγραμματική Σύμβαση με Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας» για την εναπόθεση απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας, ο οποίος ευρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης έως τις 19.04.2023, ενώ η συμβατική προθεσμία για την τρέχουσα προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Ήλιδας, είναι η 23.01.2023».

Πληροφορίες ωστόσο θέλουν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να μην συμμερίζονται την άποψη ότι πρέπει να ληφθεί μία τέτοια απόφαση για ένταξη της εν λόγω υπηρεσίας στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, μέσω συνεδρίασης με κατάθεση απόψεων και ψήφου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενδεχομένως να μην συμμετάσχουν. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι σαφές, ότι θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στη δημοτική αρχή, δεδομένου ότι σήμερα εκπνέει η συμβατική προθεσμία.

«Βαρόμετρο» η σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού

Ουσιαστικά, αυτό που αναμένει η αντιπολίτευση είναι να αποσυρθεί η σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού και να θεωρηθεί σύννομη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τέλη, που στηρίζεται στην εισήγηση μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αυτό θα συμβεί με δύο τρόπους.
Ή εφόσον απορριφθεί με «τρίτη και φαρμακερή» απάντηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είτε με απόσυρση από την ίδια τη δημοτική αρχή, από τη στιγμή που… εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, ελλείψει πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι, από πλευράς δήμου έχουν σταλεί οι απαντήσεις για τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού και στη δεύτερη «επιστροφή» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ζητούσε επιπλέον διευκρινίσεις και αναμένεται απόφαση εντός του επόμενου δεκαημέρου, κατ’ εκτίμηση. Αν ως τότε «παγώσει» και το θέμα της σύμβασης των απορριμμάτων, εφόσον δεν θα έχει υπάρξει προϋπολογισμός, τότε το θέμα αποκτά άλλες προεκτάσεις. Τα πάντα ωστόσο θα κριθούν από το εάν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα πουν σήμερα «ναι» στη δέσμευση κωδικού στον νέο προϋπολογισμό, για τα απορρίμματα. Στην ουσία, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να δεσμευθεί ότι στον επόμενο προϋπολογισμό θα υπάρξει πρόβλεψη γι’ αυτό, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός βρίσκεται ακόμη μόνο στα λόγια.

Η αρμοδιότητα των συμβάσεων παρέμεινε στην Ο.Ε., βάσει της τροπολογίας Βορίδη

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και κυρίως μετά τις διευκρινήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ρωτήθηκε από την «Π» ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπέσκος, ο οποίος σημείωσε: ΄΄Όπως φαίνεται, η αρμοδιότητα της έγκρισης των συμβάσεων έχει παραμείνει στην Οικονομική Επιτροπή ανεξαρτήτου ποσού. Ωστόσο, πληροφορούμαστε ότι οι νομικοί που χειρίστηκαν το θέμα θα προβούν σε μήνυση κατά του υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη για παράβαση καθήκοντος γιατί δεν συμμορφώθηκε στην απόφαση του ΣτΕ. Ουσιαστικά, το υπουργείο δεν έχει συμμορφωθεί στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τόσο ως προς την ανασύνθεση Επιτροπών όσο και στη διατήρηση αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή ως προς την κατακύρωση συμβάσεων, αποφάσεις που δεν συνάδουν με την απόφαση της Ολομέλειας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *