background img
banner
banner

Στην… Ευρώπη το πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΣΚΟΥ

Στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής του με το ΠΑΣΟΚ και σαν υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, απέστειλε αναφορές σε Ευρωπαίους Επιτρόπους, με θέμα την τιμή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και την ενίσχυση απευθείας σε παραγωγό.
΄΄Η ενασχόλησή μου με πολιτική είναι με στόχο να αναδεικνύω θέματα που απασχολούν τον τόπο μας και να συμμετέχω ενεργά σε αυτά όπως έκανα και κάνω ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου΄΄, επισημαίνει ο ίδιος, τονίζοντας πως οι αρμόδιοι κωφεύουν σε αυτά. Επισημαίνει ακόμη την αναγκαιότητα στήριξης των αγροτών μέχρις εσχάτων.

Τι αναφέρει

Σε ό,τι αφορά την κορινθιακή σταφίδα, επισημαίνει προς τους Επιτρόπους Γεωργίας, Οικονομίας, Εσωτερικής Αγοράς, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και Εσωτερικών Υποθέσεων: «Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα ιστορικό προϊόν κατά βάση εξαγώγιμο, εξαιρετικής διατροφικής αξίας, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το οποίο καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα, σε ποσότητες από 18.000 έως 20.000 τόνους. Άλλες χώρες που παράγουν κορινθιακή σταφίδα σε πολύ μικρότερες ποσότητες είναι η Ν. Αφρική, το Ουζμπεκιστάν, η Χιλή των οποίων το προϊόν είναι ποιοτικά υποδεέστερο από την Π.Ο.Π και Π.Γ.Π κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στην Ελλάδα, και όλες μαζί διακινούνται σε μια παγκόσμια αγορά 1.200.000 τόνων διαφόρων ειδών σταφίδας. Τα τελευταία 2 έτη το εξαιρετικό ελληνικό προϊόν έχει κατρακυλήσει τιμολογιακά και εξάγεται σε μικρότερη τιμή ακόμα και από υποδεέστερης ποιότητας κορινθιακή σταφίδα άλλων παραγωγών κρατών.

Οι ελληνικές εξαγωγές και οι τιμές σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT την τελευταία πενταετία διαμορφώθηκαν ως εξής:

Έτος αναφοράς   Εξαγωγές σε τόνους   Μέση τιμή εξαγωγών σε €   Μέση τιμή παραγωγού σε €
2018                       15.932                            2,52                                           2,05
2019                       16.979                            2,74                                           1,60
2020                      17.253                            2,44                                           1,55
2021                       15.023                           2,08                                           1
2022 έως Νοε       14.839                          1,68                                            0,90.

Για τη φετινή παραγωγή οι εξελίξεις στην εμπορία του προϊόντος είναι ακόμα χειρότερες και απειλούν τη διατήρηση της καλλιέργειας αλλά και την επιβίωση των σταφιδοπαραγωγών. Η τιμή της κορινθιακής σταφίδας έχει κατρακυλήσει στα 0,70€, με αρκετούς παραγωγούς που έχουν παραδώσει το προϊόν αμέσως μετά τη συγκομιδή το Σεπτέμβριο, να μην έχουν εξοφληθεί ούτε αυτό το ευτελές ποσό, αν και τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μικρή άνοδο ποσοτήτων εξαγωγών και μικρή ανάκαμψη των τιμών εξαγωγής.

Είναι δεδομένο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής μας θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας καθώς τα έξοδα είναι περισσότερα από τα αναμενόμενα έσοδο κάτω από αυτή την ανεξήγητη κατακρήμνιση της τιμής της σταφίδας.

Ανεξήγητη διότι την ίδια στιγμή γίνονται σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat εισαγωγές κορινθιακής σταφίδας από τρίτες χώρες στην Ευρώπη με τιμές πολύ μεγαλύτερες απ ότι στη χώρα μας. Ενδεικτικά από τη Χιλή με τιμή 2,43 ευρώ ανά κιλό ,Τουρκία με τιμή 1,83 ευρώ ανά κιλό και Νοτιά Αφρική με τιμή 2,05 ευρώ ανά κιλό. Ελλάδα τιμή 0.9 ανά κιλό….. ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε σε επίσκεψή του στο Αίγιο, ότι έχει έτοιμη λύση με τον αρμόδιο υπουργό. Έκτατε μέχρι σήμερα όχι μόνο λύση δόθηκε αλλά η τιμή της σταφίδας σε περιοχή μας έφτασε παγκόσμια ιστορικά χαμηλά.

Κατόπιν των παραπάνω είναι επιτακτική ανάγκη:

1. Η άμεση επέμβασή σας προκειμένου να διερευνηθεί για ποιο λόγο η τιμή της γνήσιας κορινθιακής σταφίδας είναι σε τιμές τόσο χαμηλές σε σχέση με εισαγόμενες ποσότητες στην ευρωπαϊκή ένωση από κράτη μη μέλη αυτής.
2.Να διερευνηθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή πως είναι δυνατόν να εισάγονται στα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης ποσότητες κορινθιακής σταφίδας από κράτη μη μέλη αυτής με τόσο υψηλές τιμές ως προς το κιλό ,όταν στη χώρα μας υπάρχουν τεράστιες ποσότητες αδιάθετες και η τιμή της γνήσιας κορινθιακής σταφίδας έχει φτάσει σε τιμές πάρα πολύ χαμηλές που καθιστούν απαγορευτική πλέον την καλλιέργεια της.
3.Να διερευνηθεί αν τυχόν γίνεται αθέμιτη χειραγώγηση της τιμής του προϊόντος της ελληνικής κορινθιακής σταφίδας ,ΠΟΠ ΒΟΣΤΙZZA,ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, που είναι η μεγαλύτερη σταφιδοπαραγωγός περιοχή παγκόσμια με την καλύτερη ποιότητα. Εκφεύγει κάθε λογικής η καλύτερη ποιότητα να έχει τις χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με μη πιστοποιημένες και εκτός ευρωπαϊκής ένωσης παραγωγές».

Ζητά γενναία στήριξη του παραγωγού

Από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά «άμεση και γενναία στήριξη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ απ’ ευθείας των σταφιδοπαραγωγών μέσω de minims ενίσχυσης, 200 ευρώ ανά στρέμμα προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η καλλιέργεια αυτού του ιστορικού προϊόντος και κυρίως για την επιβίωση των ιδίων, των οποίων οι καλλιεργούμενες εκτάσεις επί το πλείστον είναι ακατάλληλες για εναλλακτική καλλιέργεια. Χωρίς την άμεση ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών είναι βέβαιο ότι θα εξαφανιστεί το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας από τον τόπο που καλλιεργήθηκε πρώτη φορά, στην περιοχή μας, και ονομάστηκε ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr