background img
banner
banner

Τετραήμερο λαμπρών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟ ΒΑΡΔΑΚΗ

Με πλούσιες εκδηλώσεις που θα αποδώσουν πλήρως τη σπουδαιότητα του ιστορικού γεγονότος, θα τιμηθεί φέτος στο Αίγιο, η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Το πλήρες πρόγραμμα δόθηκε χθες επίσημα στη δημοσιότητα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αρμόδιος για θέματα Εθιμοτυπίας αντιδήμαρχος Στράτος Βαρδάκης, πλαισιωμένος από τη φιλόλογο-ιστορικό και πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή-Σπυροπούλου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» Λάμπη Ψυχογιάννη.

Επίσης, συμμετείχε και η δημοτική υπάλληλος Αγλαΐα Σαλαμούρα που επιμελείται των τελετών. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις επί τετραημέρου, προς τιμήν της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας (26-29 Ιανουαρίου 1821), που αποτέλεσε το κορυφαίο πολιτικό γεγονότος που οδήγησε στον απελευθερωτικό αγώνα του Ελληνικού Έθνους κατά του Οθωμανικού Ζυγού. Σημειώνεται ότι και φέτος, η 26η Ιανουαρίου (προσεχής Πέμπτη) είναι αργία για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε όλο τον δήμο Αιγιαλείας.

Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και τη Βουλή των Ελλήνων η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Άριστος συντονισμός και συνεργασία

Ο κ. Βαρδάκης, αφού αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα του 2017 που όρισε την 26η Ιανουαρίου ως τοπική εορτή εθνικής σημασίας για τον δήμο Αιγιαλείας, έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που παρουσιάζουν ποικίλο και εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ αποτελούν την αφορμή να επισκεφθούν την Αιγιάλεια πλήθος συλλόγων. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, ΄΄για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τις εκδηλώσεις που έρχονται, χρειάστηκε η αμέριστη βοήθεια πολλών εθελοντών, των ανθρώπων της δημοτικής αρχής αλλά και του ίδιου του δημάρχου, αρκετών φίλων και μελών διαφόρων συλλόγων της περιοχής και βέβαια, τους είμαστε υπόχρεοι, γιατί χωρίς αυτούς, αυτές οι δράσεις δεν θα μπορούσαν να έχουν ποτέ την ίδια επιτυχία και οργάνωση. Το συγκεκριμένο τετραήμερο είναι μία αρκετά δύσκολη “επιχείρηση” και χρειάστηκε μεγάλος συντονισμός από όλους, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες αλλά και τα άτομα. Χρειαζόμασταν τη θετική διάθεση πολλών ώστε να οργανωθούν όλα αυτά, σωστά. Οι “Αναβιωτές” ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της βοήθειας που πήραμε. Πιστεύω ότι αν δεν ήταν αυτοί οι άνθρωποι, θα μιλούσαμε για μία κοινότυπη τοπική γιορτή δίχως την ίδια υφή και σημασία΄΄.

Ανοιχτό το Μουσείο στο παλιό λιμάνι

Παράλληλα, έκανε γνωστά τα εξής: ΄΄Είμαστε χαρούμενοι που μπορέσαμε μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μουσείου Προσομοίωσης στην παραλία και φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ στη συμπαράσταση που έχουμε από τις Φιλαρμονικές της περιοχής. Σκοπός μας είναι κάθε χρόνο να εδραιώνεται μέσα στη συνείδηση του μέσου Αιγιαλέα, η βαθύτερη σημασία της τοπικής αυτής γιορτής. Θα διευρύνουμε όλο και περισσότερο τις δραστηριότητες μας και αυτός είναι ο στόχος μας΄΄.

Γιορτή όλης της χώρας!

Στην ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος που πυροδότησε την Ελληνική Επανάσταση αναφέρθηκε η κ. Μπεντεβή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: ΄΄ Η συνέλευση της Βοστίτσας δεν αφορά το Αίγιο μόνο. Είναι μία γιορτή που εκφράζει και αφορά κυρίως την Πάτρα και τα Καλάβρυτα. Ήταν μία ιστορική στιγμή που οι μεγάλοι αγωνιστές της εποχής, από όλο το έθνος, συναντήθηκαν στη μικρή μας πόλη για να συντονίσουν τον εθνικό αγώνα. Κάθε γωνιά της Ελλάδας είχε στείλει έναν εκπρόσωπο στην Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και βέβαια, η σημαία του Λόντου ορθώθηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα. Η γιορτή του Αιγίου πρέπει να πάρει χρώμα Εθνικού χαρακτήρα και όχι μιας απλής τοπικής γιορτής. Το ότι αποφασίστηκε και οριστικοποιήθηκε η απόφαση της επανάστασης, είναι χαρακτηριστικό και η απαρχή της επανίδρυσης του έθνους. Η αργία στο ανάλογο ΦΕΚ, αναφέρεται ήδη ως δημόσια και ιδιωτική και επιπλέον, χαιρόμαστε που όλα τα σχολεία της περιοχής, σε αντίθεση με τη περσινή χρονιά, θα συμμετάσχουν σε αυτή την μεγάλη φετινή γιορτή που διοργανώνεται΄΄.

Η κ. Μπεντεβή θα τιμηθεί φέτος από τον δήμο Αιγιαλείας για τη συνολική της προσφορά στη μελέτη και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Να σημειωθεί ότι την ώρα εκείνη, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. ενημερώθηκε για τη βράβευσή της, γεγονός που τη συγκίνησε ιδιαίτερα. Είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό ότι χάρη στις δικές της προσπάθειες, αναγνωρίστηκε η σημασία της Συνέλευσης της Βοστίτσας και καθιερώθηκε ως τοπική εορτή και αργία. ΄΄Είμαι συγκινημένη που με τιμά ο δήμος. Έχω κάνει μεγάλο προσωπικό αγώνα για να αναγνωριστεί αυτή η τοπική γιορτή΄΄, σημείωσε, ενώ προχώρησε και σε μία διευκρίνιση. Όπως είπε, ΄΄με την ονομασία «Βοστίτσα» δεν εννοούμε το Αίγιο, αλλά την ευρύτερη περιοχή. Το Αίγιο υπήρχε και εκείνη την περίοδο και ονομαζόταν έτσι΄΄.

Αναμένονται 750 άτομα από συλλόγους αναβίωσης

Ο κ. Ψυχογιάννης είπε: ΄΄Συνολικά 34 διαφορετικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα (μεταξύ άλλων από Κρήτη, Ανατολική Μάνη, Νάουσα, Καστοριά, Πάτρα κ.ά.) θα φιλοξενηθούν για ένα διήμερο και θα συμμετάσχουν στην παρέλαση του Σαββάτου. Οι περισσότεροι σύλλογοι θα βρεθούν για πρώτη φορά στην πόλη και έρχονται από πολλά και διαφορετικά μέρη της χώρας. Το Σάββατο το πρωί, κάποιους από αυτούς θα τους ξεναγήσουμε στα μέρη των Καλαβρύτων και της Αγίας Λαύρας, με δικά μας έξοδα. Εκτιμώ ότι, στην παρέλαση της Κυριακής, συνολικά οι “Αναβιωτές” που θα παρελάσουν θα είναι πάνω από 750 άτομα, μαζί με εμάς, και αν μη τι άλλο, αυτός είναι ένας αριθμός – ρεκόρ συμμετοχής ενδιαφέροντος. Σύμφωνα μάλιστα με τους προέδρους των συλλόγων που συνομιλώ καθημερινά, η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, μετά το Μεσολόγγι, θεωρείται η ισχυρότερη γιορτή για αυτούς τους συλλόγους. Η σημαία του Λόντου υπάρχει σε πολλά σωματεία από την Πάτρα, ως έμβλημά τους και χαιρόμαστε πολύ για αυτό, γιατί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, η σημαία του Λόντου εκφράζει την δυναμική της πόλης του Αιγίου. Και αυτό αυτομάτως, σημαίνει την απόλυτη αναγνώριση της Βοστίτσας, από όλους τους συλλόγους της χώρας. Είναι πολύ τιμητικό για μας αυτό.  Αν και η πανδημία και ο κορωνοϊός, μας καθυστέρησε πολύ και δεν έχουμε κάνει ούτε εγκαίνια στο γραφείο μας ακόμα, εντούτοις διευρύνουμε και οργανώνουμε τον σύλλογο κομμάτι – κομμάτι κάθε εβδομάδα όλο και περισσότερο. Διευρύνουμε τις δραστηριότητες και σκοπός μας είναι, να προσφέρουμε την εθελοντική μας βοήθεια σε κάθε είδους εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πόλη του Αιγίου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε κάνει κάποιες εκθέσεις ήδη και έχουμε καλέσει αρκετά σχολεία της περιοχής ώστε να δουν τα εκθέματά μας. Το βασικό μας μέλημα είναι να διατηρήσουμε την ιστορία του τόπου πολύ ψηλά στις καρδιές των κατοίκων και τις δικές μας. Ο σύλλογός είναι ανοιχτός για όλους τους κατοίκους του δήμου και το κάλεσμα αυτό, δεν είναι μόνο για τη συγκεκριμένη τοπική γιορτή, αλλά απευθύνεται για κάθε περίοδο του χρόνου και κάθε γιορτή μνήμης. Η συγκεκριμένη γιορτή, είναι η στιγμή της πόλης και είναι χαρά για εμάς να έχουμε στο πλευρό μας κάθε ηλικίας ανθρώπους, κάθε εθελοντή που θέλει να προσφέρει. Έχουμε παραδοσιακές στολές για όποιον θελήσει να ακολουθήσει το τμήμα μας για να ντυθεί και να παρελάσουμε όλοι μαζί!΄΄.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρδάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια, που φρόντισαν ώστε να παραμείνει στο Αίγιο και να είναι επισκέψιμο το Κινητό Ψηφιακό Μουσείο Τοπικής Ιστορίας, που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι Αιγίου και θα λειτουργεί από Πέμπτη 26 έως Κυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρες 10.00 π.μ.-1 μ.μ. και 5 μ.μ.-8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά και τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο για την αμέριστη στήριξή του, όλους όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση για την άψογη συνεργασία.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: – Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων και Δημοτικών κτιρίων, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, οικιών, καταστημάτων και πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι από ώρα 08:00΄ π.μ. μέχρι και τη δύση του ηλίου της 30ης Ιανουαρίου. Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων, του Δ.Ι.Λ. Μουσείου Αιγίου και όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης, 27ης, 28ης και 29ης Ιανουαρίου.

– Πραγματοποίηση Ομιλιών στα σχολεία του Δήμου Αιγιαλείας σχετικά με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που πραγματοποιήθηκε 26 – 30 Ιανουαρίου 1821 στη Βοστίτσα (Αίγιο) και αποτελεί την πρώτη πολιτική πράξη των Ελλήνων, που καθόρισε την έναρξη του Εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, με τις έχουσες πολιτικό και επαναστατικό χαρακτήρα αποφάσεις της και που αποδείχτηκαν σημαντικές για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Οι ώρες ομιλιών θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 08:00΄: Έπαρση σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνιων) και στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου. ΩΡΑ 10:20΄ : Πέρας προσέλευσης επισήμων, αντιπροσωπειών (σημαιοφόρων) Σχολείων, Προσκόπων με τις Σημαίες και Φιλαρμονικής Αιγίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου. ΩΡΑ 10:30΄: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ. ΩΡΑ 10:50΄: · Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Φωκίωνα Ζαΐμη Εκπρόσωπο Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 – Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο.

Μετά το πέρας αυτού και προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου  μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων, Προσκόπων και Οδηγών με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων).

ΩΡΑ 11:30΄: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.

ΩΡΑ 12.00΄: ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Εκκίνηση αγήματος Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας & Τεμένης, Γυμνασίων & Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821» με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών. Οδός Μητροπόλεως (κάθοδος).

Από την Α/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Αντώνιος Γκολόης, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και από την Β/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Κωνσταντινος Βελισσαρόπουλος εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 1ου Λυκείου Αιγίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Ώρα 21.00, Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων»: 1η Κινηματογραφική Προβολή της επετειακής πολεμικής ταινίας ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» (Α΄ μέρος-Η απόφαση και η οργάνωση του Αγώνα), του Αιγιώτη Κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 08:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό «Αγίου Γεωργίου» Τεμένης. Ομιλία για την ιστορική επέτειο από την κα ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ-ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Φιλόλογο, Ιστορικό, Πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγίου (Ι.Λ.Ε.Α.).

ΩΡΑ 19.30: ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση αγήματος Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821», Συλλόγων από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών. Πορεία στην οδό Μητροπόλεως, από την Ανδρέου Λόντου μέχρι τα Υψηλά Αλώνια Αιγίου (άνοδος).

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων  στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου στην προτομή του Λόντου. ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως (κάθοδος). Ώρα 19.00, Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων»: 1η Κινηματογραφική Προβολή του πολεμικού ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» Β μέρος Ο πρώτες νίκες—τα 200 χρόνια)  του Αιγιώτη Κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά. Είσοδος ελεύθερη.

Τον συντονισμό των εκδηλώσεων έχει ο Αντιδήμαρχος Ευστράτιος Βαρδάκης.

Τελετάρχες ορίζονται οι Δημοτικοί υπάλληλοι : α) κα. Αγλαΐα Σαλαμούρα, β) κ. Αριστομένης Σταματόπουλος.

ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19, καθώς και τα μέσα αυτοπροστασίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *