ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΩΣ ΤΟΠΙΚΗ ΕΟΡΤΗ
Ήταν 19 Ιουνίου 2017 όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παπαδόπουλο, την πρόεδρο Βάνα Μπεντεβή και μέλη της Ι.Λ.Ε.Α., δεσμευόμενος ότι άμεσα θα υπογράψει το ΦΕΚ για την καθιέρωση της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας ως Ημέρας Τοπικής Εορτής και Αργίας για τον δήμο Αιγιαλείας.
Δεν πέρασαν παρά λίγες εβδομάδες ώστε να γίνει πράξη η υπόσχεσή του. Πράξη η οποία ήρθε να αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο του Αιγίου στην Επανάσταση του 1821, καθιστώντας τον δήμο (με τους ετήσιους εορτασμούς και τις μικρές ή μεγάλες εκδηλώσεις) σε πόλο έλξης ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Η αναγνώριση επιπλέον, αποτέλεσε και μία τεράστια δικαίωση για την πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή, που με αγώνα… ζωής και πολυετή έρευνα, έφερε στην επιφάνεια αυτή τη σπουδαία ¨κληρονομιά¨ της Βοστίτσας.
Παράλληλα, κατέστησε όλους τους Αιγιώτες, υπερήφανους για τους ένδοξους προγόνους τους, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στο μεγαλύτερο προεπαναστατικό γεγονός και ουσιαστικά έβαλαν τον θεμέλιο λίθο της Επανάστασης για την ελεύθερη Ελλάδα. Τι συνέβη όμως, κάθε χρονιά που πέρασε από την οριστικοποίηση της εορτής έως και σήμερα; Πώς είχε γιορταστεί κάθε έτος, η επίσημη ιστορική επέτειος της πόλης και πώς τιμήθηκε;
Το 2018 με Προκόπη Παυλόπουλο
Την πρώτη χρονιά που επίσημα πλέον η “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” οργανώνεται, οριστικοποιείται και πραγματοποιείται ήταν το 2018, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέπτεται την πόλη του Αιγίου ανήμερα της επετείου, παρακολουθεί και συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις, βγάζοντας μάλιστα έναν απολύτως… καθηλωτικό λόγο, που συγκίνησε κάθε Αιγιαλέα που βρέθηκε εκείνο το πρωινό στο κινηματοθέατρο “Απόλλων”. Η θεία λειτουργία είχε τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στην Καλλιθέα (καθώς ο Μητροπολιτικός Ναός της Φανερωμένης τελούσε υπό κατασκευή). Ο Πρόεδρος έδωσε έτσι, τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην επίσημη γιορτή που τιμήθηκε με υπερηφάνεια. Τον πανηγυρικό λόγο, εκείνης της ημέρας εκφώνησε ο Ιστορικός – Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις περιελάμβαναν, κατάθεση στεφάνων, γεύματα σε τιμώμενα πρόσωπα, μικρές δράσεις που είχαν δρομολογηθεί σε όλο το φάσμα της Αιγιάλειας και φυσικά, την ολοκλήρωση της μεγάλης παρέλασης της οδού Μητροπόλεως, με πλήθος κόσμου να καταχειροκροτεί τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής, αλλά και τα Τιμητικά Αγήματα που παρέλασαν.
Το 2019 με Παν. Κουρουμπλή Άμυνας με πλήθος κόσμου
Την αμέσως επόμενη χρονιά, ανάλογες εκδηλώσεις όπως της πρώτης χρονιάς αλλά και δράσεις, είχαν δρομολογηθεί από μήνες πριν. Η διαφορά με την προηγούμενη, ήταν ότι αυτή τη φορά συμμετέχουν εθελοντικά πια και τα μέλη του συλλόγου “Βοστίτσα 1821” οι οποίοι δίνουν σαφώς άλλο… τόνο και παραστατικότητα στις επίσημες εκδηλώσεις. Η δοξολογία για τη “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης (στον οποίον είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακατασκευής του). Την κυβέρνηση, είχε εκπροσωπήσει ο Παναγιώτης Παναγιώτης Κουρουμπλής ενώ τον πανηγυρικό λόγο είχε εκφωνήσει ο Ιστορικός – Νομικός Ανδρέας Κούκος. Στην ηρωική παρέλαση της οδού Μητροπόλεως, αμέσως μετά την κατάθεση των στεφάνων στο Ηρώο των Υψηλών Αλωνίων, είχαν συμμετάσχει δεκάδες αγήματα από όλη την Ελλάδα, ενώ είχε παρατεθεί επίσημο γεύμα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων, στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου.
Το 2020 με υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή
Και ενώ αυτή η χρονιά, θα μπορούσε να είναι λογικά η… “τρίτη και φαρμακερή” η οποία ουσιαστικά θα εδραίωνε στις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων της χώρας την συγκεκριμένη γιορτή ως επίσημη και ξεχωριστή, ο κορωνοϊός και οι καραντίνες, ¨χάλασαν¨ τα σχέδια των φορέων και των υπευθύνων, αφαιρώντας πολλές δράσεις από το συνολικό , αρχικό πρόγραμμα. Παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, βουλευτών, αιρετών, δημοτικών συμβούλων και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εκείνου του έτους. Το πρωί της 26ης Ιανουαρίου 2020 τελέστηκε η Θεία Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, ενώ η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από τον Ιστορικό και Νομικό Ανδρέα Κούκο. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στα Υψηλά Αλώνια, καθώς και απόδοση τιμών και θεατρικό δρώμενο στο προαύλιο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου, όπου μεταφέρθηκαν τα οστά και η επιτύμβια στήλη του Α. Λόντου.
Το 2021 με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο
Κάτι ανάλογο συνέβη και την επόμενη χρονιά, όπου ναι μεν τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα από την εικόνα που παρουσίασε το ‘20 (με τις συνθήκες συγχρωτισμού του πλήθους αλλά και τα υγειονομικά μέτρα που ίσχυαν), αλλά και πάλι τα πράγματα δεν ήταν εντελώς ελεύθερα. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκείνης είχε εκφωνήσει η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, ενώ την κυβέρνηση είχε εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Είχε προγραμματιστεί επίσημη κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στην επίσημη παρέλαση είχαν συμμετάσχει αρκετοί Αναβιωτές και φορείς. Ο Υπουργός παρακολούθησε τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων και μετέβη στο Λαογραφικό Μουσείο. Στο αρχοντικό της οδού Παναγιωτοπούλων παρατέθηκε γεύμα στους επισήμους προσκεκλημένους, δράση που ουσιαστικά κλείνει τις εορταστικές εκδηλώσεις εκείνου του έτους.
Ξανά ο Προκόπης Παυλόπουλος στις τιμητικές εκδηλώσεις
Μπορεί τα μέτρα ενάντια στον covid-19 να μην επέτρεψαν τις δράσεις ανάλογης λαμπρότητας της τοπικής εορτής με τα δύο πρώτα έτη, ωστόσο οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, φιλόλογος Γιώργος Αγγελόπουλος, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία και δίνοντας πτυχές των δρώμενων στις συνεδριάσεις της Συνέλευσης της Βοστίτσας. Οι καιρικές συνθήκες, δεν επέτρεψαν την παρουσία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ωστόσο, επισκέφθηκε το Αίγιο λίγες ημέρες μετά όπου εκφώνησε ομιλία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στις 26-30 Ιανουαρίου του 1821, λίγο πριν την “έκρηξη” της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα, την 25η Μαρτίου 1821, συγκλήθηκε στο Αίγιο η πρώτη επίσημη σύσκεψη των κληρικών και των προεστών του Μοριά για την Επανάσταση, η ονομαστή “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας”.
Οι εκδηλώσεις φέτος με Υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη
Οι φετινές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί και έχουν ήδη ανακοινωθεί, ξεκινούν ουσιαστικά από την κυριακάτικη ομιλία που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη, με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Νεότητας Νέοι Ορίζοντες της Ιεράς Μητροπόλεως. Στις συνολικές εκδηλώσεις που θα κρατήσουν τέσσερις ημέρες, την κυβέρνηση θα εκπροσωπεί ο Αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και την Βουλή των Ελλήνων η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου. Τα δρώμενα που έχουν προγραμματιστεί, περιλαμβάνουν επισκέψεις σχολικών μονάδων και φορέων στο Ηλεκτρονικό Μουσείο Προσομοίωσης της παραλίας, τον στολισμό των Δημόσιων και Δημοτικών Κτιρίων του ιστορικού κέντρου, ενώ δεκάδες ομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε σχολικές αίθουσες της ευρύτερης περιοχής. Στις 26 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων της πλατείας των Υψηλών Αλωνίων, ενώ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί παρέλαση από Δημοτικά Σχολεία και Αγήματα στο κέντρο της πόλης. Την επόμενη μέρα, θα προβληθούν επετειακές ταινίες – ντοκιμαντέρ στον Δημοτικό Κινηματογράφο Απόλλων, ενώ το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, η ιστορική πολυήμερη επέτειος συνεχίζεται με ομιλίες, νυχτερινή παρέλαση και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν κυρίως στο κέντρο του Αιγίου. Τέλος, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, όπου ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης στις φετινές, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.