background img
banner
banner

Στους δρόμους ξανά οι αγρότες

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ – ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Αποφασισμένοι να βαδίσουν στον δρόμο του αγώνα που ξέρουν, δίνοντας το στίγμα των συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων, παρουσιάζονται οι αγρότες της Αιγιάλειας- μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας», που πραγματοποιούν την Τετάρτη 1η Φλεβάρη, στις 11.00 το πρωί, συγκέντρωση μπροστά από την ΠΕΣ. Το διεκδικητικό τους πλαίσιο στηρίζεται σε δύο αιτήματα, αφού παλεύουν για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και για τη μείωση στο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Η κινητοποίηση αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχιση της αγωνιστικής δραστηριότητας του αγροτικού κινήματος, με τα επόμενα αγωνιστικά βήματα να φαίνονται αποφασιστικά σε πανελλαδικό συντονισμό, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τη συμμετοχή δεκάδων αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών από όλη τη χώρα. Η απόφαση προβλέπει μαζικές κινητοποιήσεις ώστε να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, όπως αγωνιστικά διεκδίκησαν και πέτυχαν οι μηλοπαραγωγοί στην Αγιά της Λάρισας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος επισημαίνεται μεταξύ άλλων: ΄΄Διαμαρτυρόμαστε για τις εξευτελιστικές τιμές, το αίσχος των ανοιχτών τιμών, για την κορινθιακή σταφίδα και στα υπόλοιπα προϊόντα που διατίθενται κάτω του κόστους που επιβάλουν οι έμποροι -μεταποιητές -εξαγωγείς πάνω στις δικές μας πλάτες. Ενώ η τιμή στη σταφίδα είχε ξεπεράσει τα δύο ευρώ το 2018, σήμερα για την σοδειά του 2022, κάποιοι παραγωγοί έχουν πληρωθεί με 0,70 λεπτά, άλλοι λίγο παραπάνω και πολλοί είναι ακόμα απλήρωτοι. Από τις 10 Οκτωβρίου και μετά δεν υπάρχει καν τιμή, οι σταφίδες παίρνονται από την ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ και πηγαίνουν για αποθήκευση. Αν λάβει κανείς υπόψη και τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής και διαβίωσης τα τελευταία χρόνια, ο σταφιδοπαραγωγός βρίσκεται πλέον σε απόγνωση. Το ίδιο και οι λεμονοπαραγωγοί με την τιμή να βρίσκεται στα 0,25 ευρώ. Αντίστοιχα και οι κτηνοτρόφοι με την τιμή του γάλακτος να είναι κάτω από ένα ευρώ΄΄.

Και συνεχίζει: ΄΄Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια. Τα προβλήματα αυτά ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα», αλλά αποτελούν μόνιμο βραχνά, αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Γενάρη 2023 -χωρίς ουσιαστική ενημέρωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους- κινείται σε χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Με ανταλλαγή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα και περιοχές της χώρας ώστε με την τακτική του “διαίρει και βασίλευε” η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν απέναντι στον άλλο ώστε να μη στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική της΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr