background img
banner
banner

Θεοφάνεια με λαμπερό ήλιο, ελπίδα και 29 στη θάλασσα για τον Σταυρό!

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Οι ουρανοί της Αιγιάλειας άνοιξαν και πλημμύρισαν με φως τις ψυχές των ανθρώπων! Τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν στο Αίγιο, με την αρμόζουσα λαμπρότητα, κάτω από έναν φωτεινό χειμωνιάτικο ήλιο, προαναγγέλλοντας όμορφες, δημιουργικές ημέρες, με τη χριστιανική πίστη, οδηγό στον δρόμο των Αιγιωτών. Ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης πλημμύρισε με πιστούς που έλαβαν την ευλογία του Μητροπολίτου και τον ζωογόνο Αγιασμό, ενώ στο λιμάνι συνέρρευσε πλήθος κόσμου παρακολουθώντας την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου, τελέσθηκε η Ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων, στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης και αμέσως μετά η τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, στο σημείο που πραγματοποιήθηκε και πέρυσι για πρώτη φορά, δηλαδή στα ανατολικά της προβλήτας του φάρου.

Στις 9.30, με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, παρουσία του Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Εορτάστηκε το βάπτισμα του Ιησού και η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος

Κατά την απόλυση, στην ομιλία του, ο Σεπτός Ποιμενάρχης, επισήμανε: “Σήμερα εορτάσαμε με κάθε τιμή και λαμπρότητα την προτελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, τα Άγια Θεοφάνεια, όπως αποκαλούνται στην εκκλησιαστική ορολογία και λάβαμε το Άγιο Φως της Χριστιανικής Πίστης. Γιορτάσαμε το βάπτισμα που έλαβε ο Ιησούς Χριστός στον Ιορδάνη Ποταμό, προκειμένου να λάβει την εντολή να σώσει την ανθρωπότητα από την αμαρτία και με αυτόν τον τρόπο να “ενώσει” τον άνθρωπο με τον Θεό. Η ελπίδα, η πίστη, η υπακοή και η αγάπη ήταν τα πρώτα διδάγματα που τροφοδότησε ο Χριστός μας, τους απλούς ανθρώπους για να πορεύονται και να μείνουν κοντά στο θέλημα και την αγάπη του Θεού. Ο Τριαδικός Θεός είναι σήμερα η ρήση που διδάσκει, αφού άνοιξαν οι ουρανοί και εμφανίστηκε το Άγιο Πνεύμα, ότι ο Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, είναι αυτός που βαπτίζεται και παίρνει την απόφαση να σώσει κάθε άνθρωπο από τις αμαρτίες του. Ο Χριστός, ο οποίος είναι φιλεύσπλαχνος και ελεήμων, με την βάπτιση Του, αφήνει ένα δώρο επιπλέον στην ανθρώπινη φύση, εκτός από την κοινωνία του σώματος Του και του αίματος Του, αυτό της Θείας Ευχαριστίας και της Θείας Κοινωνίας και εμείς, μπορούμε κάθε Κυριακή να λαμβάνουμε το Σώμα και Αίμα Του μέσω της Μετάληψης. Ο Αγιασμός γίνεται με σκοπό να λαμβάνουμε τον Αγιασμό και να κατανοούμε την βαθύτερη έννοια αυτού”.

Ο Αγιασμός «δώρο» του Θεού στον άνθρωπο

Εν συνεχεία, τόνισε πόσο σημαντικό είναι το “δώρο” του Αγιασμού από τον Ιησού Χριστό προς την ανθρωπότητα και κάλεσε κάθε πιστό, να λαμβάνει τον Αγιασμό και να μεταλαμβάνει, γιατί είναι ο τρόπος που μπορεί να προφυλάξει τον σύγχρονο άνθρωπο από τις “επιδρομές” του διαβόλου και τις ανασφάλειές, να προστατεύσει τον οργανισμό από αρρώστιες και νοσήσεις, αλλά και να γεμίσει με πληρότητα και αγάπη, να γίνεται “όπλο” αποφυγής αμαρτιών. Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι ο διάβολος δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ούτε να βλάψει κανέναν, όταν ο Αγιασμός προστατεύει το σώμα και τις ψυχές των πιστών, ενώ ανέφερε πως ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ήταν αυτός που δίδαξε στους Αιγιαλείς την αξία του αγιασμού. Αμέσως μετά επισήμανε: “Ας ευλογήσουμε το νόημα του Τριαδικού Θεού και ας έχουμε τον Αγιασμό, όχι μόνο στα εικονίσματα για να τον φυλάσσουμε, αλλά μέσα μας επί καθημερινής βάσεως. Ο Γέροντας Αμβρόσιος, είχε διδάξει τους πιστούς πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τον Αγιασμό, γιατί πρέπει να τον λαμβάνουμε κάθε μέρα και πόσο σημαντικός είναι για την κάθαρση της ψυχής και του σώματος. Όλοι θυμόμαστε ως παιδιά, τους γονείς μας να φέρνουν στο σπίτι τον Αγιασμό της σημερινής ημέρας και να τον φυλάσσουν στο προσκηνητάρι και μας έλεγαν ότι πρέπει να μένει εκεί, ώστε να τον αδειάσουμε στην θάλασσα τα επόμενα Θεοφάνεια. Όμως έκαναν λάθος, γιατί ο διάβολος φοβάται τον αγιασμό και όσο πιο πολύ τον έχουμε μέσα μας, όσο πιο πολύ τον λαμβάνουμε, τόσο περισσότερο μας θωρακίζει, μας προστατεύει και μας δίνει δύναμη. Μέσα στον Αγιασμό βρίσκεται η Αγία Τριάδα, η οποία μπορεί να συνθλίβει τον διάβολο και τους δαίμονες του. Ο Αγιασμός διώχνει μακριά κάθε ψυχική ασθένεια και κάθε αμαρτία. Δεν μεταβάλλεται όπως το νερό, αλλά παραμένει ίδιος όπως την ημέρα των Θεοφανείων”.

Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης είπε: “Εύχομαι η χάρις του Θεού, του Κυρίου και του Αγίου Πνεύματος, ο Τριαδικός Θεός, να εισέλθει στον καθένα από εμάς, να μείνει μέσα μας. Κι αυτό θα γίνει όταν έχουμε πίστη, αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, ελπίδα και όταν προσπαθούμε να μην είμαστε εγωιστές, αλλά να συγχωρούμε. Τότε μπαίνει ο Χριστός μέσα μας και μας αγιάζει”.

Βούτηξαν 29 άτομα στα παγωμένα νερά, για τον Τίμιο Σταυρό

Μετά το πέρας της λειτουργίας μετέβησαν όλοι στην παραλία, όπως στις 11.30 ξεκίνησε Ιερά Πομπή, με την Φιλαρμονική Αιγίου να προηγείται, με προορισμό την προβλήτα του φάρου. Λίγη ώρα μετά ξεκίνησε η τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, με τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο να πετά τρεις φορές τον Σταυρό.

Συνολικά 29 άτομα αψήφησαν το κρύο και έπεσαν στα παγωμένα νερά του Κορινθιακού. Τον Σταυρό έπιασαν διαδοχικά οι Νικόλαος Μακρυγιαννάκης, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος και Ανδρέας Τσιαγάς. Τα ονόματα των 29 τολμηρών κολυμβητών, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, είναι τα εξής: Μακρυγιαννάκης Νικόλαος, Θεοδωρόπουλος Ανδρέας, Τσιαγάς Ανδρέας, Ορφανός Γεράσιμος, Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου Κωνσταντίνα, Φατούρος Αλέξανδρος, Ασημακόπουλος Κωνσταντίνος, Αντώνιος Λουκόπουλος, Τζάκη Μαρία, Τζάκης Γεώργιος, Ζωγράφος Ματθαίος, Κούτρας Χαράλαμπος, Νικολόπουλος Απόστολος, Παλούμπης Αναστάσιος, Μπόικος Παναγιώτης – Ιωσήφ, Βλάχος Αναστάσιος, Κωστής Αλέξιος, Διαμαντόπουλος Μιχαήλ, Σταθακόπουλος Γεώργιος, Μποδιάτσης Αθανάσιος, Τάτσης Σταύρος, Ρομποτής Αθανάσιος, Παπαγιαννόπουλος Άγγελος, Κυπριώτης Χριστόφορος, Αμορούζο Σπυρίδων, Λαπαναΐτης Κωνσταντίνος, Χατζηαποστόλου Βασίλειος, Ζαντές Ανδρέας και Ζαντές Βασίλειος.

Κάλεσμα του Μητροπολίτη στο Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως

Έτη πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα, ευχήθηκε ο Σεπτός Ποιμενάρχης αμέσως μετά την τελετή, τονίζοντας πως οι άνθρωπο που πιστεύουν στον Θεό και πορεύονται με τον Χριστό στη ζωή τους, είναι αγωνιστές, βάζουν το εγώ εις την άκρη και φέρνουν μπροστά το εμείς και πορεύονται προς τη Βασιλεία του Θεού. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς τους νέους να λάβουν μέρος στο 1ο Συνέδριο Νεολαίας που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για πρώτη φορά, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου και στο κινηματοθέατρο «Απόλλων». «Αγωνιούμε για τη νεολαία μας αλλά όταν ο Χριστός μας είναι μπροστάρης δεν πρέπει και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Σε όλη μας τη ζωή μπορεί κάποια στιγμή να μας προδώσουν. Ο Χριστός μας δεν θα μας προδώσει ποτέ», κατέληξε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ακριβώς κάτω από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, για το οποίο ο χρόνος μετρά αντίστροφα να λειτουργήσει ξανά!

Στις εκδηλώσεις των Θεοφανείων στο Αίγιο, παρέστησαν: Ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο αντιπεριφερειάρχης Τάκης Παπαδόπουλος, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Γεράσιμος Φεσσιάν, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αιγιαλείας που απουσίαζε, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Στράτος Βαρδάκης, Νίκος Καραΐσκος, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χρήστος Γούτος και Κώστας Σπηλιόπουλος, η νέα πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Μαρία Ιατροπούλου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας των υπηρεσιών του Αιγίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης και άλλοι.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr