background img
banner
banner

Ανοικτές ακόμη θέσεις στο ψηφοδέλτιο

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 24ΩΡΑ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών αλλά και την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ, διαδικασία η οποία και θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα, στην ουσία, και για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Για την συμπλήρωση της 12άδας με τις υποψηφιότητες για το κυβερνητικό κόμμα στην Αχαΐα, μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, υπήρχαν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες. Εδώ και λίγα 24ωρα η ΔΕΕΠ της ΝΔ στην Αχαΐας έκλεισε αυτό το κεφάλαιο με τις προτάσεις και τα βιογραφικά των νέων υποψηφίων και πλέον το θέμα έχει περάσει στα κεντρικά. Τόσο όσον αφορά τα ονόματα όσο και σε σχέση με την ημερομηνία της ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρόνος σχετικά με την ανακοίνωση της λίστας της ΝΔ ήδη… τρέχει έως -το αργότερο- την προσεχή Πέμπτη 2/3/2023. Ο «νεκρός» πολιτικά χρόνος του τριημέρου της Αποκριάς μπορεί να επισπεύσει την ανακοίνωση του βασικού κορμού ακόμη και αύριο Παρασκευή 24/2/2023, που θα αποτελείται από τους νυν βουλευτές και τουλάχιστο τρία νέα πρόσωπα, από Πάτρα (Τσίρης), Καλάβρυτα (Τσάμης) και Αίγιο (Καραφωτιά). Απομένει να κλειδώσουν δύο ακόμη υποψηφιότητες που αφορούν πρόσωπα, εκτός Πάτρας, τα οποία θα καλύψουν με κριτήρια γεωγραφικά το νομό αλλά και τρεις θέσεις που σχετίζονται με την κάλυψη της ποσόστωσης του 40% για τις γυναίκες.

Οι εκκρεμότητες αυτές για τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Αχαΐας Αντώνη Κουνάβη έχουν πάντως κλείσει με τις προτάσεις που έγιναν και απομένει να δούμε αν αυτές θα είναι οι τελικές ή το κόμμα έχει κάποιους «άσσους» στο μανίκι…

Το Αίγιο

Σχετικά με το Αίγιο, όσον αφορά νέες υποψηφιότητες, δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα της Κατερίνα Καραφωτιά, κόρης του τ. δημάρχου Αποστόλη Καραφωτιά. Ένα από τα ονόματα που παίζουν για το ψηφοδέλτιο είναι και του Νίκου Σπηλιόπουλου, ιατρού από το Αίγιο. Στα πλαίσια της ανανέωσης η υποψηφιότητά του εξετάζεται και θα κοπεί μόνο αν υπάρχει θέμα με την ποσόστωση, προκειμένου να μπει υποχρεωτικά κάποια γυναίκα. Για το Αίγιο έχει προταθεί και ο Θεόφιλος Βασιλείου ο οποίος έχει εκφράσει ενδιαφέρον να επιστρέψει. Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ΝΔ καθώς το κόμμα επιθυμεί να διατηρήσει την δυναμική του, εν μέσω αρνητικών πάντως προβλέψεων. Λόγω της λανθάνουσας πορείας που ακολούθησαν την τελευταία 3ετία κάποια σοβαρά ζητήματα, η αξιοποίηση της ΕΒΟ-ΕΑΣ, το σταφιδικό που επανήλθε λόγω της πανδημίας και βέβαια το «λουκέτο» στο πρώην ΤΕΙ Αιγίου.
Εκτός της Κατερίνας Καραφωτιά η οποία διαθέτει εντοπιότητα, θα… κρατηθεί και άλλη μια θέση για το Αίγιο την οποία διεκδικούν οι κ.κ. Σπηλιόπουλος και Βασιλείου.

Τα Καλάβρυτα

Από τα Καλάβρυτα στις τελικές προτάσεις για νέες υποψηφιότητες έχουμε τόσο την επιχειρηματία Γιώτα Παυλοπούλου και τον Κώστα Τσάμη, πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Καλαβρύτων. Η υποψηφιότητα του κ. Τσάμη όπως προαναφέρθηκε πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η Γιώτα Παυλοπούλου μπορεί να μπει στη λίστα, για να κλείσει το θέμα με την ποσόστωση.

Πάτρα και Δυτική Αχαϊα

Στα νέα ονόματα από την Πάτρα δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Γιώργου Τσίρη, πρ. αντιπρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου. Έχουν ακουστεί τόσο το όνομα της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Άννας Μαστοράκου και της καλλιτέχνιδας με καταγωγή από την Πάτρα, Νίνας Λοτσάρη.

Το θέμα με την υποψηφιότητα της κ.Μαστοράκου έχει «παγώσει» ενώ και η Νίνα Λοτσάρη φαίνεται ότι απάντησε αρνητικά. Έχουν αντιπροταθεί τόσο η Ασπασία Ρηγοπούλου όσο και η Έφη Γιαννιά που ήταν υποψήφιες και το 2019.

 

Έχουν προβάδισμα στην εκλογιμότητα

Το πάζλ όσον αφορά τους εννέα εκπροσώπους της Αχαΐας στη νέα βουλή έχει αρχίσει να διαμορφώνεται πλέον με βάση και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Η ΝΔ φαίνεται ότι θα κινηθεί προς τις τρεις έδρες. Ο υφυπουργός Ανδρέας Κατσανιώτης διεκδικεί την πρωτιά, έναντι των Άγγελου Τσιγκρή, Χριστίνας Αλεξοπούλου και Ιάσονα Φωτήλα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο χειρισμός του ζητήματος με την ψήφο των αποδήμων και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στην διεκδίκηση της πρωτιάς. Προέκυψε όμως το θέμα με το σεισμό σε Τουρκία – Συρία, ο υφυπουργός Εξωτερικών αποτελεί πλέον κορμό στους πολιτικούς χειρισμούς του ζητήματος και προφανώς ανακτά εδάφη προκειμένου να κόψει πρώτος το νήμα της εισόδου αχαιών στη νέα Βουλή. Για τις λοιπές μία με δύο έδρες προβάδισμα έχουν κυρίως οι νυν βουλευτές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί εκ νέου τρεις έδρες το ισχυρό χαρτί παραμένει η πρώην Υφυπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. Για την επόμενη ακόμη μία έως δύο έδρες (και εδώ οι τρεις είναι το πιθανό σενάριο) θέση στη βουλή διεκδικούν οι Κώστας Μάρκου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Κυριακόπουλος και ο νεοεισερχόμενος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Η έδρα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα. Ανάλογα βέβαια με τα εκλογικά ποσοστά που θα εξασφαλίσει πανελλαδικά το κόμμα αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, η πιθανή αύξηση των ψήφων στην Αχαΐα μπορεί να φέρει και την πολυπόθητη δεύτερη έδρα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε κάθε περίπτωση την πρώτη θέση σε σταυρούς και πιθανή δεύτερη έδρα διεκδικούν με περισσότερες αξιώσεις οι Κατερίνα Σολωμού, Μαρίνος Σκανδάμης, Γιώργος Μπέσκος και Γιάννης Ταπεινός.

Για το ΚΚΕ το οποίο διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες μία από τις εννέα έδρες της Αχαΐας, επικρατέστερος ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αυξημένες πιθανότητες για μια έδρα, κυρίως την 4η που διεκδικεί και το ΚΙΝΑΛ από τη ΝΔ, έχει η Ελληνική Λύση του κ.Βελόπουλου όπου στην κυριολεξία γίνεται… σφαγή μεταξύ αρκετών υποψηφίων. Υπάρχουν τέλος και οι «Γαλάζιοι» που διεκδικούν είσοδο στη βουλή. Με… αναπτερωμένο ηθικό εξαιτίας των αναμενόμενων διαρροών, μετά την ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είναι υποψήφιος και τον πρώην βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο να έχει ήδη λάβει θέση καθώς έχει ανακοινώνει τη συνεργασία του…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr