background img
banner
banner

Αποκατάσταση της διαλυμένης πινακίδας που… έδιωξε εκατοντάδες εκδρομείς

ΤΟ “ΡΕΥΣΤΟ” ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ – ΛΙΓΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ ME THN ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Η αυξημένη κατά πολύ επισκεψιμότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον δήμο Καλαβρύτων, δείχνει ξεκάθαρα ότι τα Καλαβρυτοχώρια και γενικά η πόλη, γίνεται το απόλυτο “must” της χειμερινής περιόδου για τους απανταχού εκδρομείς, από κάθε γωνιά της χώρας. Οι πληρότητες… χτυπούν 100% όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά πλέον και τις καθημερινές υπάρχουν αυξημένα επίπεδα κρατήσεων στα ξενοδοχεία. Η κίνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία της εν όψει της τελευταίας εβδομάδας των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Όμως πώς επηρεάζει αυτό τουριστικά και κατ’ επέκταση και οικονομικά την Αιγιάλεια; Μάλλον λίγο…

Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις… ενώ η τουριστική κίνηση στα Καλάβρυτα και την ευρύτερη περιοχή ξεπερνά τους 8.000 επισκέπτες σε διάστημα ενός εικοσιτετράωρου και μόνο, ένα τυπικό Σάββατο π.χ… η Αιγιάλεια απολαμβάνει μόνο το 5% των οικονομικών απολαβών και αποδοχών περίπου, από όλο αυτό και το “ξένο” χρήμα. Και αν μέσα σε αυτό συμπεριληφθεί και το μεγάλο ¨ζήτημα¨ που είχε προκύψει τις τελευταίες 20 περίπου ημέρες (το οποίο αποκαταστάθηκε μόλις την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου) με την καταστροφή της προειδοποιητικής πινακίδας από σκαπτικό μηχάνημα, το οποίο προσπαθούσε να απομακρύνει τόνους χιόνι, το θέμα εκ του αποτελέσματος είχε “τραγικές συνέπειες” για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των ορεινών όγκων του δήμου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων, η προειδοποιητική πινακίδα που υπήρχε σε κόμβο μεγάλης ροής αυτοκινήτων, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είχε καταστραφεί πλήρως. Το αποτέλεσμα ήταν, τα 2.000 περίπου αυτοκίνητα που περνούσαν από το σημείο καθημερινά, να μην μπορούν να δουν την ένδειξη της παράκαμψης για τα χωριά της Αιγιάλειας και όλοι να… φεύγουν στην ευθεία, προς τα Καλάβρυτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, “χάθηκαν” περίπου 180-200 εκδρομείς ανά ημέρα, επισκέπτες που θα μπορούσαν να προτιμήσουν καταστήματα και καταλύματα της περιοχής του δήμου.

50% τις καθημερινές, 80% τις υπόλοιπες

Τα ξενοδοχειακά καταλύματα στην “πλευρά” του δήμου πιάνουν περίπου 80% πληρότητα τα Σαββατοκύριακα και περίπου 50% τις καθημερινές, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή της Νωνακρίδας έχουν μεν μια μέτρια… κίνηση, αλλά απόλυτα μη συγκρίσιμη με εκείνη των Καλαβρύτων επί συνόλου. Συγκριτικά, θα έλεγε κανείς ότι η Αιγιάλεια τελικά, είναι η μεγάλη “ριγμένη” από τους απανταχού εκδρομείς αυτών των ημερών. Τα “έσοδα” που ουσιαστικά έχει, είναι μόνο από την επισκεψιμότητα του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και ορισμένων ορεινών χωριών που χιλιομετρικά, είναι κοντινά με το Χιονοδρομικό Κέντρο και τον δήμο Καλαβρύτων. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι τα πολύ μικρά κέρδη που αποκομίζει ο δήμος Αιγιάλειας από την τεράστια επισκεψιμότητα που “απολαμβάνει” η ευρύτερη περιοχή, δίδοντάς της δυστυχώς τον τίτλο του… “φτωχού συγγενή”.

Στρ. Βαρδάκης: «Η υπόλοιπη Αιγιάλεια δεν ωφελείται τόσο από την εισροή κόσμου στα Καλάβρυτα, αλλά τα χωριά της Νωνακρίδας επωφελούνται»

Μιλώντας στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης, επισήμανε ότι τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, αλλά και καταστήματα εστίασης ή αναψυχής που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή (Μεσορούγγι, Λίμνη Τσιβλού, Ζαρούχλα, Περιστέρα) και λειτουργούν κοντά στα Καλάβρυτα, παρουσιάζουν μία καλή για την εποχή κίνηση και ικανοποιητική πληρότητα σε γενικές γραμμές. «Το μεγάλο φετινό πλεονέκτημα, είναι ότι ο δρόμος που οδηγεί από την Αιγιάλεια απευθείας στα Καλάβρυτα και στο Χιονοδρομικό Κέντρο, φέτος έκλεισε πολύ λίγο εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το οδικό δίκτυο είναι συνέχεια ανοιχτό και δεν υπάρχει χιόνι ή επικίνδυνος πάγος. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ στην επιλογή των εκδρομέων να διαλέξουν και να κλείσουν ένα κατάλυμα και στην πλευρά της Αιγιάλειας ή να γευματίσουν σε κάποιο εστιατόριο των χωριών της Νωνακρίδας. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι η κατεστραμμένη πινακίδα των προηγούμενων ημερών, έχει αποκατασταθεί” τόνισε ο κ. Βαρδάκης.

Ο αντιδήμαρχος, επισήμανε επίσης τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρει ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος και η γραφική διαδρομή του, χαρακτηρίζοντάς τον ως “εφαλτήριο εξόρμησης” για τους μισούς τουλάχιστον επισκέπτες που έρχονται από κάθε σημείο της χώρας αυτές τις ημέρες, στο Διακοπτό. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε “τα ορεινά χωριά της Αιγιάλειας επωφελούνται πάρα πολύ, γιατί όχι μόνο πολύς κόσμος περνάει από αυτά και τα γνωρίζει, όχι μόνο θα “πέσει” επιπλέον… τουριστικό χρήμα, αλλά πρωτίστως δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα οργανωμένα ξενοδοχεία σε οποιαδήποτε άλλα σημεία των Καλαβρύτων. Μπορεί το Αίγιο, η δυτική Αιγιάλεια να μην ωφελείται από την εισροή του κόσμου, στα Καλάβρυτα αλλά όλα τα χωριά της Ακράτας και της Αιγείρας έχουν οφέλη και αρκετή επισκεψιμότητα, αυτές τις μέρες”.

Τέλος, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν γίνει σε όλα τα καταλύματα και ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής για την ερχόμενη εβδομάδα, – την τελική “ευθεία” προς την γιορτή της Αποκριάς δηλαδή – οι πληρότητες θα αγγίξουν το 95%.

Ουδείς γνωρίζει πώς “έπεσε” η πινακίδα

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είχε προκύψει το ζήτημα με την ισοπεδωμένη πινακίδα, η οποία μέσα σε ένα… απόγευμα, καταστράφηκε από κάποιο εκχιονιστικό μηχάνημα.
Μάλιστα, ουδείς γνωρίζει σε ποιον να ανήκε το συγκεκριμένο όχημα (ιδιώτη ή δημόσιο φορέα) το οποίο έριξε την ενημερωτική πινακίδα στον κόμβο που διασταυρώνει την Νωνάκριδα με τον δρόμο προς τα Καλάβρυτα.

Το αποτέλεσμα ήταν οι επισκέπτες του σημείου να μην βλέπουν ότι έχουν και αυτή τη δυνατότητα πορείας και ο μεγάλος τους όγκος (κατά 90%) να προχωράει ευθεία προς τα Καλάβρυτα.
Το γεγονός αυτό, σχολιάστηκε αρνητικά και… ποικιλοτρόπως από το σύνολο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν και ο κύριος λόγος που τις τελευταίες δύο εβδομάδες η τουριστική κίνηση έπεσε κατά 50% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες της χειμερινής σεζόν, μέχρι στιγμής.

Την περασμένη Παρασκευή, η συγκεκριμένη πινακίδα αποκαταστάθηκε από τα συνεργεία του δήμου Καλαβρύτων.
Έτσι, τα πέντε καταστήματα εστίασης της περιοχής και τα 10 καταλύματα επί συνόλου, θα τύχουν μεγαλύτερης επισκεψιμότητας την τελευταία εβδομάδα των απόκρεω, που ξεκίνησε ουσιαστικά από σήμερα και τελειώνει το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.

Χαρ. Ερμείδης: “Τα Καλάβρυτα τυγχάνουν της επισκεψιμότητας που αξίζει να έχουν, αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα”

Μιλώντας στo protionline.gr ένας από τους πιο γνωστούς και αναγνωρίσιμους κατοίκους των Καλαβρύτων, ο επιχειρηματίας Χαρίλαος Ερμείδης και σχολιάζοντας την τουριστική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε: “Δυστυχώς, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και τα έντυπα, “φουσκώνουν” πολύ τα πράγματα σε σχέση με την επισκεψιμότητα στα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό Κέντρο. Τις καθημερινές, όλοι οι επαγγελματίες τις περιοχής, αντιμετωπίζουμε έναν συνεχόμενο οικονομικό “αγώνα δρόμου” και επιχειρηματικής επιβίωσης.
Τα Σαββατοκύριακα οι πληρότητες είναι πραγματικά στο 100% όμως μεσοβδόμαδα, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική.

Ο κόσμος είναι πολύ φειδωλός και στις αγορές του και στον τρόπο που θα φάει, θα αγοράσει κάτι, θα διασκεδάσει…” ανέφερε ο κ. Ερμείδης, ο οποίος έχει μεγάλες περγαμηνές εμπλεκόμενος στα κοινωνικά – πολιτικά δρώμενα των Καλαβρύτων, τα τελευταία 30 χρόνια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr