background img
banner
banner

Δέκα χρόνια εγκλωβισμένοι

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΧΑΪΚΗΣ ΣΥΝ. ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ… ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Υπό την απειλή κατασχέσεων, άσχετα με την έκβαση της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, παραμένουν εκατοντάδες, πάνω από 300, μικρομέτοχοι της πρώην Αχαϊκής Συν. Τράπεζας στο Αίγιο.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής έγινε το Μάρτιο του 2012. Μεσολάβησαν πέντε Κυβερνήσεις, των Παναγιώτη Πικραμμένου, Αντώνη Σαμαρά, οι δύο θητείες του Αλέξη Τσίπρα και τελευταίος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά χιλιάδες μικρομέτοχοι εξακολουθούν να βαρύνονται με την ευθύνη της οικονομικής ζημίας, στο τριπλάσιο μάλιστα της αξίας του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Το σύνολο των καταθέσεων, της τάξης των 209,474 εκατ. ευρώ, της υπό εκκαθάρισης τράπεζας, καταβλήθηκε αρχικά μέσω του Τ.Χ.Σ. (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και έκτοτε ξεκίνησε η προσπάθεια ανάκτησής των χρημάτων μέσα από τις ρυθμίσεις δανείων και τους πλειστηριασμούς.

Ο πρώτος εκκαθαριστής που ανέλαβε την Αχαϊκή Συν. Τράπεζα κατέβαλε στο Τ.Χ.Σ. ποσό 45 εκατ. ευρώ αλλά σύντομα εγκατάλειψε καθώς ελάχιστα από τα ανείσπρακτα ποσά ανακτήθηκαν. Σήμερα το συνολικό χαρτοφυλάκιο, κατά κύριο λόγο, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, βρίσκεται στα χέρια του νέου εκκαθαριστή, της PQH η οποία εδώ και τρία χρόνια δεν δημοσιεύει καν ισολογισμό!

Το αποτέλεσμα είναι να εξατμίζονται οι ελπίδες να γυρίσουν πίσω χρήματα που χάθηκαν καθώς, σύμφωνα με τελευταία έκθεση του Τ.Χ.Σ. (2023), το οποίο έχει αναλάβει να κάνει… ισολογισμό για την PQH, ανακτήσιμο πλέον θεωρείται ποσό 32,3 εκατ. ευρώ, ένα 7% δηλαδή του αρχικού κεφαλαίου.
Οι πιστωτές της Αχαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι δεν θα ικανοποιηθούν μετά την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της, μπορούν να ενεργοποιήσουν την προσωπική ευθύνη συνεταίρων της Αχαϊκής Τράπεζας μετά των οποίων είναι και πολλοί Αιγιώτες μικρομέτοχοι.

Πολλοστή παρέμβαση στην κυβέρνηση

Πριν από λίγους μήνες, με αφορμή την έναρξη της δίκης (κατηγορούμενοι είναι 86 άτομα) ο Σύλλογος Μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής, επανέλαβε αίτημα στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να προβεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση και να απαλλαγούν οι μεριδιούχοι από την επιβάρυνση στο τριπλάσιο της αξίας του κεφαλαίου τους.
«Θα είναι πολύ μεγάλη κοινωνική και οικονομική αδικία, χιλιάδες οικογένειες των μεριδιούχων συνεταιριστικών τραπεζών που έκλεισαν λόγω σκανδάλων, μετά από την απώλεια της αξίας των επενδύσεων τους στο κεφάλαιο των τραπεζών που επήλθε με το κλείσιμο προ δεκαετίας, να κληθούν τώρα να πληρώσουν και επιπλέον χρήματα, λόγω της ευθύνης του πολλαπλασίου, όταν μάλιστα οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση δεν έχουν τιμωρηθεί ακόμη από τη Δικαιοσύνη!» αναφέρει το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γιώργος Παπαδόπουλος.

Έμειναν δυο-τρία ακίνητα στο Αίγιο…

Η δίκη της Αχαϊκής μιλά για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από τις πρώην διοικήσεις μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι η τράπεζα έδινε δάνεια χωρίς ουσιαστική δυνατότητα επιστροφής μέσα και από εμπράγματες διασφαλίσεις όπως υποθήκη και προσημείωση ακινήτου. Χαρακτηριστική περίπτωση το γεγονός ότι από το Αίγιο η έρευνα τoυ protionline.gr εντόπισε ελάχιστα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της PQH από τα οποία έχουν εισπραχτεί ελάχιστα. Μετά των ακινήτων που έχουν βγει στην πλειστηριασμό από την πρώην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα είναι οικόπεδο έκτασης 288,41 τ.μ. με εναπομείναν τμήμα διατηρητέου κτιρίου στην Ασημάκη Φωτήλα 24 στο Αίγιο. Κάποια άλλα ακίνητα, όπως ένα βιοτεχνικό κτίριο της πρώην αρτοβιομηχανίας ‘ΑΡΤΕΝ’ στην Ελίκη, παραμένουν στα αζήτητα των πλειστηριασμών.

Το δικαστήριο και η χρόνια εκκρεμότητα

Η προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου έναρξη της δίκης δεν φαίνεται να αποτελεί τη «λυδία λίθο» της αποκατάστασης της αξιοπρέπειας των μικρομετόχων καθώς, μετά από μια 10ετία και πλέον, σήμερα ξεκινά ένας μακροχρόνιος διπλός αγώνας, για την δικαίωση αλλά και τη μη παραγραφή των αδικημάτων. Πριν από λίγες μέρες, για το Σύλλογο των μεριδιούχων, οι Αθανάσιος Μπέλλας και Ασημάκης Παπαδόπουλος μετά του πληρεξούσιου δικηγόρου Βασίλη Μάρκου, παρενέβησαν στην Εισαγγελέα Εφετών για να μην υπάρξει περαιτέρω αναβολή της δίκης.«Η υπόθεση βρίσκεται στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, τα απομένοντα τρία χρόνια για την αποφυγή της παραγραφής είναι ελάχιστα. Είναι ανάγκη η δίκη να ξεκινήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, αλλιώς μια υπόθεση με προεκτάσεις της σε μεγάλο αριθμό προσώπων και περιουσιών, θα τεθεί με συνοπτικές διαδικασίες στο αρχείο» σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr