background img
banner
banner

Δεν τα βρήκαν για τα ανταποδοτικά

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΕ ΘΕΣΗ «ΜΑΧΗΣ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στις 13:30, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας για να εγκρίνει τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας για το έτος 2023 στη «σκιά» των σημαντικών μειώσεων που έχει προτείνει η αντιπολίτευση.

Προχθές το βράδυ, ο δήμαρχος στη σύγκλιση των επικεφαλής παρατάξεων στο γραφείο, προσπάθησε να γεφυρώσει τις διαφορές με τις παρατάξεις των Γούτου – Ψυχράμη (ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος δεν προσήλθε), προτείνοντας εναλλακτικές που θα διευκολύνουν τη δημοτική του αρχή στις επιλογές της, και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό που θα έρθει αργότερα, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Η αντιπολίτευση επέμεινε στις θέσεις της, όπως είχε αποτυπώσει το protionline.gr την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, και ζητά μειώσεις 11,3% κατά μέσο όρο, με τη δημοτική αρχή να επιδιώκει μικρότερες μειώσεις εμφανίζοντας δαπάνες που έχουν προηγηθεί και πρέπει να πληρωθούν.

Που θα μοιραστεί το κονδύλι της ΣΕΑ που αποσύρθηκε

Από την κατάρτιση των δημοτικών τελών, αποσύρθηκε το κονδύλι του 1 εκ. ευρώ που προβλεπόταν για τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού, αφού οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης την οδήγησαν στις καλένδες.

Θυμίζουμε ότι η ΣΕΑ είχε προϋπολογισμό 11,5 εκ. ευρώ περίπου με δέσμευση των δημοτικών τελών για δώδεκα χρόνια, είχε εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και είχε σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Οι αντιρρήσεις όμως της Νομικής Υπηρεσίας για τα οφέλη της σύμβασης στο ταμείο του δήμου, αλλά και η σθεναρή στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα, οδήγησαν το Ελεγκτικό να ζητήσει διευκρινήσεις και εντέλει το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, όπου με ομόφωνη απόφαση την έκρινε ασύμφορη, μπλοκάροντας έτσι και το δικαστήριο να βγάλει απόφαση.
Σήμερα στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η δημοτική αρχή πιθανότατα να μην φέρει πρόταση αλλά να ψηφίσει μια πρόταση της Υπηρεσίας για μηδενικές αυξήσεις τελών και τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν την άλλη εβδομάδα, όταν δύο ή τρεις προτάσεις για μικρές ή μεγάλες μειώσεις τελών έρθουν στο συμβούλιο και μπουν σε ψηφοφορία.

Ουσιαστικά, στην κρίση των δημοτικών συμβούλων θα μπει το δίλημμα τι κάνουμε το 1 εκ. ευρώ που περίσσεψε από την σύμβαση της ανανέωσης του οδοφωτισμού που δεν προχώρησε, αν θα πάει δηλαδή στις τσέπες των δημοτών μέσω της μείωσης τελών ή αν το ποσό, ή μέρος αυτού, θα εγγραφεί σε άλλους κωδικούς, προκειμένου να διευκολυνθεί το δημοτικό έργο.

Λεπτές ισορροπίες στο Συμβούλιο

«Βαρόμετρο» από εδώ και στο εξής και μέχρι τις εκλογές αποτελούν οι τέσσερις ανεξάρτητοι σύμβουλοι που έχουν ενταχθεί στο συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου, οι οποίοι την προηγούμενη φορά που είχαν έρθει τα τέλη προς ψήφιση, είχαν στηρίξει αρχικά την πρόταση της παράταξης ΜΠΡΟΣΤΑ, του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου, αλλά τελικά πέρασε η πρόταση των παρατάξεων Γούτου – Ψυχράμη, και με τις ψήφους των τεσσάρων στη δεύτερη ψηφοφορία, που όμως δεν εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη γιατί δεν είχαν την σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας αλλά και γιατί σε εκείνη τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η πρόταση του δημάρχου διατυπώθηκε προφορικά.

Οι ανεξάρτητοι που πρόσκεινται στον Σπηλιόπουλο πάντως έδωσαν τις χαριστικές ψήφους στο τελευταίο Δ.Σ. για να περάσει η χρηματοδότηση 600.000€ της ΔΗΚΕΠΑ από τον δήμο, έτσι οι ισορροπίες στο συμβούλιο έχουν γίνει πολύ λεπτές. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος μπορεί να υπολογίζει σε 9 ψήφους της ομάδας του και σε 3 των συνεργαζόμενων Βαρδάκη, Τριανταφυλλόπουλου και Ιατροπούλου, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας είναι η ψήφος της προέδρου που πιάνεται διπλή.

Ο Χρήστος Γούτος με την Βάσω Ψυχράμη συγκεντρώνουν επίσης 13 ψήφους, ενώ κατά περίπτωση προστίθενται οι δύο των Παπακωνσταντινόπουλου – Κουβαρά.
Με αυτά τα δεδομένα την πλειοψηφία (χρειάζονται 17 και άνω) δίνουν οι ψήφοι των ανεξάρτητων Καλαμίδα, Γκίκα, Μαρινόπουλου, Χρυσανθόπουλου, με την επίσης ανεξάρτητη Γιώτα Γκρέμου να αποδεικνύεται ο κρυφός άσσος της δημοτικής αρχής στις δύσκολες ψηφοφορίες.

Η πρόσκληση δίνει το στίγμα της δημοτικής αρχής

Πάντως στην πρόσκληση της για την σημερινή Ο.Ε. η δημοτική αρχή τονίζει το κατεπείγον του θέματος και το ορίζει ως εξής: Καθορισμός Τέλους καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν. 1828/89) στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2023. Υπενθυμίζεται ότι σχετική απόφαση είχε ληφθεί από την Ο.Ε., ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κι εκεί υπερίσχυσε η πρόταση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης που περιελάμβανε μειώσεις τελών χωρίς όμως να θεωρείται σύννομη από την Οικονομική Υπηρεσία καθώς δεν προβλεπόταν κονδύλι για το έργο της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού. Εν προκειμένω όμως, το εν λόγω έργο αποσύρθηκε και πλέον ανοίγει ο δρόμος έγκρισης της πρότασης και αποστολής της εκ νέου προς έγκριση στα ελεγκτικά όργανα της Περιφέρειας, ούτως ώστε να… πάρει σειρά και ο προϋπολογισμός του 2023.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr