background img
banner
banner

«Μηχανή του χρόνου» και περιζήτητος ο Οδοντωτός

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ 127 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ

Μία γιορτή από… τα παλιά, που σηματοδότησε την είσοδο του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού στη νέα εποχή, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου, στην ταβέρνα “Ο Κώστας” στο Διακοπτό. Ήταν η εκδήλωση κοπής πίτας του Συλλόγου που με τη δράση του, δίνει ώθηση στο τεράστιο πολιτιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό “μνημείο” του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου.

Αποτέλεσε δε, μία άτυπη “επικύρωση” της επιστροφής των δράσεων του Συλλόγου στην κανονικότητα μετά την εποχή του κορωνοϊού, αλλά και μία ¨προμετωπίδα¨ δράσεων, συσπείρωσης και… προβολής για το δημοφιλές γραφικό τρενάκι που συνδέει μοναδικά το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και το απολαμβάνουν κάθε χρόνο αναρίθμητοι επισκέπτες από όλο τον κόσμο!

Νέοι στόχοι και έκκληση για στήριξη του συλλόγου σε κάθε επίπεδο

Ετοιμάζοντας τη μεγάλη στιγμή του συλλόγου, αυτή της γιορτής των γενεθλίων του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου στις 10 Μαρτίου, όταν και συμπληρώνονται 127 χρόνια ζωής της γραμμής του εμβληματικού τρένου, ο Γιάννης Καραπαναγιώτης και η “παρέα του” έκοψαν την βασιλόπιτα εν μέσω ευχών και φιλοφρονήσεων, θέτοντας ταυτόχρονα νέους στόχους και οργανώνοντας τις επόμενες δραστηριότητές τους. Η προοπτική είναι, οι όποιες προετοιμασίες να έχουν σκοπό την επίμονη ανάδειξη και το συνεχές έργο του συλλόγου, ο οποίος ασχολείται επισταμένα με την προώθηση και προβολή του “μουτζούρη” της καρδιάς των κατοίκων της Αιγιάλειας.

Ο Σύλλογος Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου ¨γεννήθηκε¨ το 2007, ουσιαστικά μέσα σε μία… νύχτα από έναν “πυρήνα” κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είχαν και έχουν ακόμα, μεγάλη αγάπη για το τρενάκι αλλά και την ιστορία που έχει γράψει αυτό, από το 1896 και έπειτα. Η διάθεση εθελοντισμού, που είναι και το κυριότερο μέλημα του συλλόγου, ενεργοποιείται συχνά ώστε να αναδεικνύεται ως μία από τις πιο εμβληματικές ιστορικές διαδρομές της Ελλάδας, αλλά και μία από τις πιο σημαντικές γραμμές σιδηροδρόμου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο αρχικός σκοπός του συλλόγου που έθεσε τότε, έχει επιτευχθεί στο 100% καθώς είναι ο πλέον “υπεύθυνος” φορέας, ο οποίος προβάλλει στο έπακρο το έργο και την λειτουργικότητά του, μέσα από την ανάδειξη του φυσικού κάλλους του φαραγγιού του Βουραϊκού, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει τόσο για την προβολή όσο και την ανάπτυξη της περιοχής Διακοπτού – Καλαβρύτων, με την υποστήριξη και την προώθηση της βελτίωσης της γραμμής, αλλά και του εμβληματικού μουσείου του. Αυτό, ουσιαστικά, ήταν και το “μότο” του προέδρου του Συλλόγου κ. Καραπαναγιώτη, όταν μιλώντας στην εκδήλωση και φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους τους φίλους του Συλλόγου και τους αιρετούς, για τη μεγάλη βοήθεια που έχουν προσφέρει μέχρι τώρα, σε αυτή τη συνεχή και αδιάλειπτη προσπάθεια για την ανάδειξη του τρένου.

Καραπαναγιώτης: “Καινούριοι στόχοι και μεγαλύτερη θέληση”

Ειδικότερα, ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον κόσμο και τους φίλους που στηρίζουν σε κάθε βήμα τον ιστορικό σύλλογο, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η διαπροσωπική επικοινωνία, λέγοντας ότι «ο κορωνοϊός ήταν μια μακροχρόνια “αιτία” να χαθούν στόχοι και χρόνος». Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι αυτή η ιδιαίτερη εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, είναι μία νέα αρχή για καινούριους στόχους και ακόμα μεγαλύτερη θέληση, ευχόμενος ότι «η επισκεψιμότητα του Οδοντωτού δεν θα σταματήσει καθόλου και ποτέ, ενώ επισήμανε ότι το Διακοπτό είναι η αφετηρία της μοναδικής στη χώρα ανάλογης τέτοιας διαδρομής και κάλλους. Περιμένουμε να προστεθούν νέα δρομολόγια από την διαχειριστική εταιρεία και να κατανοήσει την ανάγκη των επιπλέον γραμμών, σε αργίες και Σαββατοκύριακα».

Καλογερόπουλος: «Αρωγός ο δήμος στις προσπάθειες του Συλλόγου»

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος απηύθυνε έναν θερμό χαιρετισμό, λέγοντας: “Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ και ιδιαιτέρως, που πλαισιώνομαι από δημιουργικούς ανθρώπους και σε δημιουργικές κοινωνίες, δείγμα του οποίου είναι ο πρόεδρος του συλλόγου και τα μέλη αυτού. Η στήριξη του δήμου Αιγιάλειας πρέπει να θεωρείται και να είναι δεδομένη σε κάθε θετική προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του τόπου. Οι παραδόσεις για έναν τόπο δεν στέκονται μόνες τους, αλλά στηρίζονται στους ανθρώπους που αποδεικνύουν με το συνεχές έργο τους την προσπάθεια για ανάπτυξη, με τον σύλλογο να συμβάλει καθοριστικά στην επισκεψιμότητα και τον τουρισμό. Εύχομαι τα καλύτερα για τους Φίλους του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και με κάθε επιτυχία στο δύσκολο, εθελοντικό σας έργο, που τελείται. Συγχαρητήρια επίσης, που συμβάλλετε τα μέγιστα, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Διακοπτού αλλά και τη διάδοσή του, στα πέρατα της γης, ως έναν υγιή και πανέμορφο τουριστικό προορισμό”, ανέφερε ο δήμαρχος.

Αναγκαία η ενίσχυση με επιπλέον δρομολόγια

Στη συνέχεια, ο κ. Καραπαναγιώτης και απευθυνόμενος στον δήμαρχο, τόνισε μεταξύ άλλων: “Μετά την επαναλειτουργία του Οδοντωτού τον Ιούνιο του ‘21, η τουριστική ζήτηση είναι τρομερά μεγάλη και το τελευταίο δεκαπενθήμερο, κάθε διαδρομή είχε πληρότητα 100%. Μιλάμε ουσιαστικά για, επί καθημερινής βάσης, τρία δρομολόγια, στα οποία δεν πέφτει κυριολεκτικά… καρφίτσα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το τελευταίο διάστημα και από το καλοκαίρι και μετά, περίπου 50.000 κόσμος δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη διαδρομή αυτή, λόγω της πληρότητας και της μεγάλης ζήτησης. Τα τέσσερα καινούρια τρένα της γραμμής, έχουν στοιχίσει περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ και αν υπολογίσουμε τα 14 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον που χρειάστηκαν για να φτιαχτεί η γραμμή του συρμού. Αυτό το γεγονός και μόνο, προσδίδει τη σημαντικότητα της γραμμής, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου. Καλώ όλους τους φορείς με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον κ. Καλογερόπουλο, να προωθήσουν κάθε προσπάθεια του συλλόγου και να είναι αρωγοί σε κάθε δράση που αναδεικνύει τη σημαντικότητα του Διακοπτού”.

Στην κοπή της πίτας στην οποία παραβρέθηκαν περίπου 90 άτομα, μεταξύ άλλων το “παρών” έδωσαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, ο τέως Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σπήλιος Ρουφογάλης, εκπρόσωποι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διακοπτού Νέα Πνοή, εκπρόσωποι από την Καρναβαλική Επιτροπή του χωριού, μέλη συλλόγων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής και αρκετός κόσμος από το πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του δήμου.

Η επέκταση και το «φλας μπακ»

Λίγο μετά, έγινε λόγος για το έργο επέκτασης και ανανέωσης του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, έναν στόχο ζωής για το οικονομικό μέλλον της ευρύτερης περιοχής, ενέργεια στην οποία πρόκειται να προχωρήσει η διαχειρίστρια εταιρεία Hellenic Train, ένα όραμα που πρόκειται σε βάθος χρόνου, να ενώσει τον Οδοντωτό με την Ιερά Μόνη της Αγίας Λαύρας.

Τέλος, ο κ. Καραπαναγιώτης έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα από τη γνωστή εκπομπή της ΕΡΤ1 “Η μηχανή του χρόνου”, το οποίο θα κάνει ένα «φλας μπακ» από τα νταμάρια του 1880 μέχρι την σατελάιτ εποχή του 2023.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ · ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr