background img
banner
banner

Ορεινοί δρόμοι ανάπτυξης

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΕΡΥΜΑΝΘΟ

Νέες αστικές αναπλάσεις και δράσεις εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει κάθε περιοχή (ορεινές τουριστικές ζώνες, αξιοποιήσιμα ορεινά μονοπάτια και αγροτουριστικές μονάδες) θα πρέπει να καταθέσουν προς ένταξη στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι δήμοι Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου.

Όπως ήδη έχει εξηγήσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στα πλαίσια κατ ιδίαν συναντήσεων με τους δημάρχους -τα οποία και επανέλαβε πρόσφατα, στην διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που έγινε την Πέμπτη 9/2/2023 στα «Παλαιά Σφαγεία» στην Πάτρα- οι τρεις δήμοι που ανήκουν σε ενιαία χωρική ενότητα θα πρέπει από κοινού, μέσα στους επόμενους πέντε μήνες, να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους.

Εκτός από το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα το οποίο αφορά δράσεις 112,5 εκατ. ευρώ μέσα από τις ΟΚΕ και τις ΒΑΑ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) το οποίο απευθύνεται και στους 19 δήμους της Δυτικής Ελλάδας, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα και ο Ερύμανθος υποχρεούνται να δημιουργήσουν ενιαία ομάδα εργασίας. Με τη συμμετοχή οργανισμών φορέων του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση, πριν λάβουν την προέγκριση υλοποίησης μέσω του ΕΣΠΑ, τον προσεχή Ιούλιο.

«Θέλουμε όλοι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να είναι συμμέτοχοι των ωφελημάτων που θα ανακύψουν μέσα από τις δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν» αναφέρει ο κ.Φαρμάκης, εξηγώντας ότι η εφαρμογή των νέων στρατηγικών ΟΧΕ και ΒΑΑ θα αφορά και όλους τους δήμους που είχαν εξαιρεθεί κατά την περίοδο του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ο Σωτήρης Παυλέας σύμβουλος τεχνικής υποστήριξης της Περιφέρειας, σχετικά με την ενιαία χωρική ενότητα Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου εξηγεί ότι «το Αίγιο και τα Καλάβρυτα εντάσσονται στους βασικούς άξονες της νέας Προγραμματικής Περιόδου που είναι η διασύνδεση παράκτιων περιοχών με αστικούς άξονες, γειτνιάζουσες αγροτικές περιοχές αλλά και την ενδοχώρα, ιδιαίτερα στα ορεινά».

«Η χωρική ενότητα του δήμου Καλαβρύτων και της ορεινής Αιγιαλείας ανήκει στις ενότητες του ορεινού χώρου που παρουσιάζουν αρκετά σημάδια τουριστικής ανάπτυξης, εναλλακτικών μορφών τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας» εξηγεί, τονίζοντας ότι η προσθήκη του δήμου Ερυμάνθου «έγινε μετά από αξιολόγηση για κοινά χαρακτηριστικά και ανάγκες με το δήμο Καλαβρύτων». «Παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει ακόμη τουριστική ζήτηση, χρίζει ενίσχυσης στο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού» τονίζει χαρακτηριστικά για τον Ερύμανθο.

Σύμφωνα με τον κ.Παυλέα, οι προτάσεις που θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση «θα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, από κοινού με τον περιβάλλοντα αγροτικό χώρο». Θα προωθηθούν, μετά από διάλογο και διαβούλευση, πολιτικές πράξεις και παρεμβάσεις δημιουργίας ορεινών διαδρομών, πολιτιστικών, τουριστικών, οικοτουριστικών κλπ. Οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν την προστασία φυσικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος σε εισόδους πόλεων – βασικούς άξονες, τη βιώσιμη κινητικότητα στις μεταφορές, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και την «έξυπνη πόλη».

Παρέμβαση Παπαδόπουλου

Την ικανοποίησή του για την επέκταση των ΟΧΕ σε όλους τους δήμους εκφράζει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας Αθ. Παπαδόπουλος. «Πρέπει όλοι μας να συνεργαστούμε σε επίπεδο υπηρεσιακό» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος για την Περιφέρεια, τη Διαχειριστική και τους τρεις δήμους της χωρικής ενότητας. Ο δήμαρχος Καλαβρύτων ζήτησε την υπηρεσιακή στήριξη της Π.Δ.Ε. προς τους δήμους για την άμεση κατάθεση της πρότασης για το master plan της ΟΧΕ ενώ πρότεινε και την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών για την Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας.

Προβληματισμός Καλογερόπουλου

«Πρέπει να επισπεύσουμε, η περίοδος αυτή έχει ήδη λάβει χρώμα προεκλογικό και εμείς έχουμε χάσει το 30% του χρόνου στα πλαίσια της νέας Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ» σχολιάζει ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος.
«Στην χωρική αρμοδιότητα της ΟΧΕ Αιγιάλεια – Καλάβρυτα – Ερύμανθος ανήκουν 160 και πλέον οικισμοί (χωριά), θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για το πόσο ευέλικτο μπορεί να είναι αυτό το νέο αναπτυξιακό εργαλείο» καταλήγει ο δήμαρχος Αιγιαλείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr