background img
banner
banner

Ο σεισμός της Τουρκίας… γέννησε ανασφάλεια στη σεισμογενή Αιγιάλεια

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με… κομμένη την ανάσα οι Αιγιαλείς παρακολούθησαν τη βιβλική καταστροφή που σημειώθηκε σε Τουρκία και Συρία. Η υπερβολική ευκολία με την οποία τα κτίρια κατέρρεαν σαν… τραπουλόχαρτα από τον φονικό σεισμό κι έγιναν «τάφοι» για χιλιάδες ανθρώπους, μόνο σοκ προκάλεσε, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε μία ανασφάλεια που είναι εύλογη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αιγιάλεια είναι μία σεισμογενής περιοχή κι επιπλέον, έχουν περάσει 28 χρόνια από τον τελευταίο σεισμό πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να μην έφερε τη λήψη απόφασης, ωστόσο από μόνες τους κάποιες τοποθετήσεις επί του θέματος, ενίσχυσαν την αγωνία των δημοτών.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος εκφράζοντας φόβους για την κατάσταση δημοτικών και δημόσιων κτιρίων και ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του δήμου Αιγιαλείας ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων και τραγικών εκπλήξεων.

Γ. Γιοβάς: ΄΄Ο δήμος μπορεί και πρέπει να πάρει πρωτοβουλία΄΄

Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς ο οποίος για πολλά χρόνια είναι στον χώρο των κατασκευών. Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι κάποια κτίρια άντεξαν τον σεισμό του 1995 ωστόσο από τότε έχουν περάσει 28 χρόνια, ενώ είχαν γίνει με τον παλιό Κανονισμό, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που ίσχυσε μετά το 1995 σε όλη τη χώρα, με αφορμή τον φονικό σεισμό του Αιγίου.

Όπως ανέφερε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γιοβάς, ΄΄τα κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του σεισμού του 1995, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έγιναν μετά.
Προσωπικά, έχω δουλέψει στις κατασκευές μπετόν πριν και μετά. Είναι εντελώς διαφορετική η ποιότητα του μπετόν και ειδικά μετά τον σεισμό της Αθήνας, το 1999. Ειδικά την τελευταία εικοσαετία έχουν αυξηθεί σημαντικά στις οικοδομές η ποιότητα και η ποσότητα του σιδήρου, τα τοιχία και οι κολόνες.
Οι μελέτες που εκπονούνται είναι σε εντελώς διαφορετική βάση΄΄.

Αναφορικά με την προσωπική του κρίση για το εάν πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτίρια, σημείωσε: ΄΄Πιστεύω πως οπωσδήποτε πρέπει να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στα δημόσια κτίρια και σε αυτό μπορεί να πάρει πρωτοβουλία ο δήμος. Μπορεί σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ίσως και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να ξεκινήσει. Σε μία πρώτη καταγραφή θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, υποδεικνύοντας τα πιο παλιά κτίρια των περιοχών τους ή αυτά που έχουν παρουσιάσει ρωγμές. Η πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα και σε τέτοια θέματα δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Ζούμε σε μία σεισμογενή περιοχή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Υπάρχουν κτίρια που φαίνονται με την πρώτη ματιά ότι έχουν φθορές κι όμως λειτουργούν και στεγάζουν υπηρεσίες και κόσμο. Μπορεί να χρήζουν ενίσχυσης. Βλέποντας αυτό που έγινε στην Τουρκιά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε πολύ μακριά΄΄.

Σωτ. Ταξιαρχόπουλος: ΄΄Πολλά τα στάδια των ελέγχων, διαδικασία με κόστος αλλά απαραίτητη΄΄

Για το εάν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος κτιρίων στην περιοχή, ρωτήθηκε από τo protionline.gr ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος ο οποίος είπε πως δεν γνωρίζει αν έχει γίνει κάτι οργανωμένο, υπενθυμίζοντας πως πριν από έξι χρόνια, σαν Σύλλογος είχαν καταθέσει πρόταση ώστε να γίνουν έλεγχοι στα σχολικά κτίρια. ΄ ΄Η πρόταση εκείνη, αφορούσε την σύσταση μιας Επιτροπής Ελέγχου ώστε να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στις σχολικές μονάδες της περιοχής, από πλευράς στατικότητας και δόμησης. Αυτό βεβαίως αφορούσε μόνο τα σχολικά κτίρια και όχι δημόσια ή άλλου είδους κτίρια. Έκτοτε, δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει κάτι, για το ζήτημα αυτό΄΄, τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Να διευκρινιστεί ότι όταν λέμε αντισεισμικός έλεγχος, εννοούμε αυτομάτως ένα πολύ μεγάλο οικονομικό “πακέτο” που απαιτείται για την πραγματοποίησή του. Τόσο μεγάλο, που μπορεί να ξεπερνάει κάθε πρόχειρη εκτίμηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός από την αυτοψία που πρέπει να πράξει ο εκάστοτε μηχανικός, υποχρεούται να εκπονήσει επιπλέον ειδική μελέτη, στην οποία θα καταγραφεί αν υπάρχουν ρωγμές, ποια είναι η στατικότητα, να γίνει η εκτίμηση των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί ή αν υπάρχουν τυχόν κατασκευαστικές ατέλειες.
Ο δεύτερος και κύριος έλεγχος, απαιτεί διπλάσιο χρόνο και διπλάσια χρήματα, καθώς πρέπει να παρθούν δείγματα από την εκάστοτε οικοδομή για μελέτη ή να γίνει εκτίμηση στατικότητας με μετρήσεις από ειδικά μηχανήματα. Αυτά τα συγκεκριμένα βήματα είναι πολύ κοστοβόρα.

Ο Σύλλογος Μηχανικών έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στον δήμο Αιγιαλείας στο να βοηθήσει και να εκτιμήσει με τις γνώσεις του διάφορες καταστάσεις. Αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι για να γίνει ένας σοβαρός έλεγχος σε δημόσια κτίρια χρειάζεται ένα μεγάλο κονδύλι΄΄. Ο κ. Ταξιαρχόπουλος, επισήμανε ακόμη ότι τα παλαιά κτίσματα και δημόσια κτίρια της περιοχής έχουν τη διπλάσια ανάγκη μιας επαγγελματικής μηχανογραφικής εκτίμησης καθώς η δόμησή τους έγινε με άλλες τεχνολογίες και υποδεέστερα υλικά, προηγούμενης μη σύγχρονης εποχής.

Τόνισε δε, ότι πολλά κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες ή άλλα γραφεία είναι πέτρινα ή με υλικά χαμηλότερης ποιότητας, κάτι που ενδεχομένως επηρεάζει και τη συνολική στατικότητα, σε περίπτωση ενός πολύ μεγάλου σεισμού.

Τέλος, επισήμανε το γεγονός ότι τα περισσότερα κτίρια που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας δεν έχουν πυρασφάλεια. ΄΄Στο παρελθόν και όσο έχει πέσει στην αντίληψή μου, δεν θυμάμαι κάποιο κτίριο που να διαθέτει επίσημα έλεγχο πυρασφάλειας. Μαζί με την μελέτη για την αντισεισμικότητα, θεωρώ ότι η πυρασφάλεια είναι από τα πιο βασικά πράγματα που οφείλει κάθε σύγχρονο κτίσμα να έχει΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr