background img
banner
banner

«Πνιγμένη» στα… κόκκινα δάνεια η Αιγιάλεια

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΟΥ

Εν αναμονή της απόφασης Ολομέλειας του Αρείου Πάγου βρίσκεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, που έκανε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών κατά των funs, και κυρίως οι δεκάδες δανειολήπτες της περιοχής που βρίσκονται με… την πλάτη στον τοίχο. Η υπόθεση συζητήθηκε στις 26 Ιανουαρίου, ωστόσο η απόφαση αναμένεται σε διάστημα από έναν έως τρεις μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου καθώς επίσης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προχώρησαν σε πρόσθετες παρεμβάσεις, αναμένοντας την απόφαση που θα αποτελέσει και νομολογιακή πυξίδα για το ποιο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να ισχύει, δηλαδή αυτό του 2003 ή του 2015 για τις Εταιρείες Απαιτήσεων Δανείων (funds) σε σχέση με το δικαίωμά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, όπως τεκμηριωμένα αναπτύχθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τους εκπροσώπους των δύο Δικηγορικών Συλλόγων, αντίθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), οι τελευταίες δεν διαθέτουν κατά νόμο κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση για την άσκηση διαδικαστικών εν γένει πράξεων (έκδοση διαταγής πληρωμής, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης κ.λπ.), στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης προς αυτές γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα η χρήση και των δύο νομοθετικών κειμένων (2003 και 2015).

Καταγγελίες από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, καταγγέλλει: ΄΄Σε αυτή τη δική υπήρχαν συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας των funds με την ανοχή της κυβέρνησης. Σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα θα ήταν το πρώτο θέμα ενημέρωσης για μεγάλο διάστημα. Δείγμα του πώς για μια άλλη φορά, ότι πλήττει την κυβέρνηση δεν ανήκει στη θεματολογία τους. Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία περισσότερο από κάθε άλλη. Ελέγχει τα πάντα και λειτουργεί με τρόπο που προσβάλλει βάναυσα το δημοκρατικό πολίτευμα΄΄.

Να σημειωθεί ότι στη δίκη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου ζήτησε αναβολή για να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που εκκρεμεί με αφορμή δημοσιεύματα της τράπεζας της Ελλάδος και δημοσιογράφου που προαναγγέλλει την έκδοση δικαστικής απόφασης υπέρ των funds πριν καν συζητηθεί. Το δικαστήριο, αφού εκκένωσε την αίθουσα για να διασκεφτεί, απέρριψε το αίτημα και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε πρόταση υπέρ των funds. Μια πρόταση που, όπως αναφέρει ο κ. Μπέσκος, απέχει παρασάγγας από το γράμμα του νόμου ακόμα και το πνεύμα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, τονίζει: ΄΄Τα funds εφαρμόζουν τις διατάξεις ενός νόμου, 3156/2003, που είχε θεσπιστεί πριν 19 χρόνια και αφορούν πράσινα δάνεια σε επιχειρήσεις και υπάρχει ατέλεια σε φόρους και τέλη και όχι τον 4354/2015 που είναι ο νόμος που ισχύει για τα κόκκινα δάνεια και φυσικά προβλέπονται φόροι και τέλη σε βάρος των funds. Με μελέτη που αναπτύχτηκε, το ελληνικό δημόσιο θα έχει απώλεια από αυτή την διαδικασία υπέρ της οποίας τοποθετήθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου 58 δις ευρώ, ποσό που θα όφειλαν να καταβάλουν τα funds εάν γίνονταν οι μεταβιβάσεις των δανείων με τον Νόμο 4354/2015.

Περαιτέρω δεν θα έχει ενημέρωση δανειολήπτης ούτε εγγυήσεις υπέρ του. Η αναφορά του αντεισαγγελεα ότι δεν εξετάζουμε κοινωνικά δεδομένα σε αυτή την υπόθεση πράγματι μας εξέπληξε. Όλες οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού και πάντα λαμβάνονται υπ όψιν κοινωνικές προεκτάσεις γιατί η σκοπιμότητα των νόμων είναι η κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και της λειτουργίας ενός κράτους δικαίου. Αναμένουμε την έκδοση της απόφασης από την Ολομέλεια. Η νομική λογική το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου και τα δικαιώματα των δανειοληπτών θεωρούν αδιανόητο κατά την επιστημονική μας άποψη να εκδοθεί απόφαση ενάντια σε αυτά. Ελπίζω και εύχομαι οι δημοσιεύσεις της τράπεζας της Ελλάδος και δημοσιογράφων που προδίκαζαν απόφαση πριν καν αποφασισθεί να διαψευστούν. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, οι νόμοι και η απλή μα πάρα πολύ απλή και ξεκάθαρη διατύπωση των νόμων. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ως το τέλος όσο και ψηλά να φτάσει!΄΄.

Σε πλειστηριασμό 41 ακίνητα της Αιγιάλειας

Πόση έκταση έχει λάβει ωστόσο το πρόβλημα των πλειστηριασμών στην περιοχή; Όπως ανέφερε ο κ. Μπέσκος, ΄΄είναι σαφές ότι το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, καθώς εκατοντάδες συμπολίτες μας απειλούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν βγει σε πλειστηριασμούς 140 πρώτες κατοικίες μόνο στην Αχαΐα ενώ συνολικά οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες΄΄.
Και στην Αιγιάλεια ωστόσο η κατάσταση είναι δραματική για μεγάλο αριθμό πολιτών, ιδιοκτητών ακινήτων. Συνολικά, 41 ακίνητα έχουν βγει στο… σφυρί, εκ των οποίων τα 23 μέσα στο Αίγιο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr