background img
banner
banner

Απαντήσεις για τα «ανοιχτά μέτωπα» της ΔΕΥΑΑ

ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΟΥΤΟΣ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑΑ τέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο Χρήστος Γούτος ζήτησε ενημέρωση για το εάν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για το διυλιστήριο του Σελινούντα, για την καταγγελία επαγγελματιών και κατοίκων για υπερχείλιση λυμάτων στην οδό Ζ. Πηγής, για τα όμβρια ύδατα κάτω από την πλατεία, καθώς και για τις συνδέσεις της αποχέτευσης στην Άβυθο, για να λάβει τις σχετικές απαντήσεις. Ειδικότερα, ο κ. Γούτος, θέλοντας να προλάβει μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη, υπενθύμισε για το εμβληματικό έργο του διυλιστηρίου του Σελινούντα, ότι και ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είχε αναφέρει πως ο δήμος πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες άμεσα, ζητώντας να μάθει τι έγινε με την εκπόνηση της μελέτης, τονίζοντας πως ΄΄αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το αφήνουμε, διότι και ο υπουργός είχε μιλήσει για τα αντανακλαστικά του δήμου, ζητώντας άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών΄΄.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο», είπε πως, βάσει της πληροφόρησης που έχει, δεν προχωρούν οι συνδέσεις της αποχέτευσης στην Άβυθο. ΄΄Με δεδομένο ότι το δίκτυο Αβύθου είναι έτοιμο και θα μπορούσε να λειτουργήσει και σήμερα, μαθαίνουμε ότι έχουν γίνει μόλις είκοσι συνδέσεις. Γιατί δεν προχωράει η διαδικασία; Έχετε κάνει μία ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται οι οποίοι δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πού οφείλεται αυτό;΄΄ ρώτησε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την καταγγελία κατοίκων και επαγγελματιών της Ζωοδόχου Πηγής ότι υπερχειλίζουν οι αγωγοί, ανέφερε: ΄΄Ξέρουμε ότι το θέμα δεν είναι τωρινό και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ λέει ότι θα λυθεί το πρόβλημα με μελέτη και χρηματοδότηση. Από πού; Έχουμε κάτι τέτοιο σήμερα; Όταν στον δημόσιο λόγο λέμε ότι κάνουμε μελέτη και θα το λύσουμε πρέπει να λέμε ότι αυτό δεν θα γίνει άμεσα. Δεν πρέπει να δημιουργούμε στον κόσμο εντυπώσεις. Να εξηγήσουμε ότι είναι ένα πρόβλημα που θα μας πάρει πέντε χρόνια να γίνει. Διότι τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει κουνηθεί… πετραδάκι΄΄.

Ο κ. Γούτος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα μέριμνας για τα όμβρια ύδατα που θα φεύγουν από την πλατεία Αγ. Λαύρας καθώς είπε πως σταματά η μέριμνα στην οδό Ασ. Φωτήλα. Μάλιστα, τόνισε: ΄΄Στην πλατεία έχουμε τους αγωγούς των όμβριων που φτάνουν στο τέλος της στο κάτω μέρος και εκεί σταματούν. Τι πάμε να κάνουμε; Να βρούμε άλλη παραλιακή; Μήπως τώρα που ο ανάδοχος έχει πάρει το έργο με έκπτωση στο 7% δηλαδή αρκετά καλά πληρωμένο, να δούμε τι θα γίνει και με τα όμβρια;΄΄.

Οι διαδικασίες για το διυλιστήριο

Απαντώντας του, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, είπε πως ΄΄για το διυλιστήριο είχαν υποβληθεί κάποιες μελέτες στην υποβολή της πρότασης, ωστόσο χρειάζονται οι οριστικές, οι μηχανικοί της ΔΕΥΑΑ κάνουν τις προετοιμασίες για την οριστική μελέτη, τα τεύχη δημοπράτησης κ.ο.κ. Μην ξεχνάτε ότι ήταν μία μελέτη αυξημένη κατά 2 εκατ. κόψαμε λίγο από το τεχνικό αντικείμενο για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Οι διαδικασίες προχωρούν΄΄.

Οι συνδέσεις της Αβύθου

Σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις με την αποχέτευση στην Άβυθο, ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως είναι στο 5% περίπου, αποδίδοντας την κάποια αδράνεια των κατοίκων σε οικονομικούς λόγους, καθώς, όπως είπε, ΄΄έχουν ενημερωθεί όλοι, έχουμε κάνει και συναντήσεις και ενημέρωση προκειμένου να πείσουμε τους πολίτες όσο το δυνατόν συντομότερα να συνδεθούν για πολλούς λόγους. Υπάρχει η επιβάρυνση των 80 ευρώ του ΦΠΑ συν τα 10 ευρώ τον μήνα για τους επόμενους μήνες, είναι και η επιβάρυνση όμως εντός του χώρου τους. Πιστεύω ωστόσο ότι ωριμάζει η κατάσταση. Το πρώτο δεκαήμερο είχαν συνδεθεί μόλις τρεις, έχουμε μία καλή συστηματική πρόοδο. Από εκεί και πέρα, τους παρέχονται πληροφορίες και μέσω τηλεφώνου και από το πρώην δημαρχείο Συμπολιτείας και μέσω ΔΕΥΑΑ ενώ έχει εκδοθεί και φυλλάδιο.

Όπου θα ολοκληρώνεται το έργο και θα μπορεί να γίνει η σύνδεση, θα υπάρχει υπάλληλος για την ακριβή πληροφόρηση των δημοτών. Υπάρχουν και αρκετοί που δεν έχουν την οικονομική επιβάρυνση του βυτίου και το αμελούν. Ωστόσο μετά το εξάμηνο θα πληρώνουν το τέλος όπως στο Αίγιο. Δεν υπάρχει ποινή αλλά ίσως το εξετάσουμε. Όμως ας μην βιαζόμαστε, είναι λιγότερο από μήνα που έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Εκτιμώ ότι στο εξάμηνο θα έχουμε φτάσει στο 50-60%΄΄.

Σε αναζήτηση χρηματοδότησης για το πρόβλημα υπερχείλισης της Ζωοδόχου Πηγής

Για το πρόβλημα στην οδό Ζωδοδόχου Πηγής, ο δήμαρχος είπε πως το έχει συζητήσει με τους υπηρεσιακούς της ΔΕΥΑΑ και ότι αναμένει τη σχετική εισήγηση. Τόνισε δε πως επειδή είναι μεγάλη η δαπάνη έχει γίνει προσπάθεια το έργο να ενταχθεί σε πρόγραμμα. ΄΄Σε κάθε περίπτωση, περιμένω εισήγηση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και μία οικονομική προσέγγιση, σε επόμενο συμβούλιο να το δούμε΄΄, σημείωσε, όπως και για το θέμα των όμβριων στο κάτω μέρος της πλατείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr