background img
banner
banner

Η λάμψη του Ι.Π. της Παναγίας Τρυπητής θα ζεστάνει την ψυχή του επισκέπτη

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ – ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΠΟΥ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝ. ΚΟΥΜΟΥΣΗ

Πλημμυρισμένη με λάμψη που αγγίζει την ψυχή και φωτίζει τον νου τού επισκέπτη του είναι η «νέα» όψη του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής, μετά τη σημαντική ανάπλαση στην οποία υποβλήθηκε. Δέος προκάλεσε στο Protionline.gr η πρώτη, μετά τις εργασίες, επίσκεψη στον ναό το πρωί της Τετάρτης 29 Μαρτίου, με αφορμή την άφιξη κλιμακίου της Ε.Ε. που διαχειρίζεται το πρόγραμμα μέσω του οποίου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση. Η αναζήτηση λίγης ζέστης στις δειλές ακτίνες του ήλιου, εκεί στο ανέβασμα της σκάλας, ήταν μάταιη. Η είσοδος στο Ιερό Προσκύνημα απέδειξε πως όλη η ζεστασιά του κόσμου κρύβεται εκεί, στην αγκάλη της Παναγίας της Ζωοδόχου. Η αίσθηση ότι αυτή η Πηγή μπορεί να ξεδιψάσει κάθε ψυχή είναι τώρα πιο έντονη από ποτέ. Η πρώτη επίσκεψη για όλους τους Αιγιώτες έτσι θα είναι. Σαν να επιστρέψαμε στο σπίτι μας μετά από τρία χρόνια και να βρίσκουμε τη θαλπωρή που αναζητούσαμε. Μόνο που αυτό το «σπίτι» δεν είναι απλά τώρα πιο ασφαλές και πιο λειτουργικό. Είναι εντυπωσιακά όμορφο, όπως αρμόζει στην Κυρά του Αιγίου.

Έτσι όπως Της αξίζει!

Χωρίς να έχουν τοποθετηθεί ακόμη εικόνες, μανουάλια κ.λπ., κάτι που θα γίνει εντός μίας εβδομάδας -στις 8 Απριλίου επίσημα το Ιερό Προσκύνημα, με την επιστροφή της Ιεράς Εικόνας θα ανοίξει τις πύλες του για τους πιστούς-, ο χώρος είναι τόσο φωτεινός και τόσο καλαίσθητος, που δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης. Κάθε τι είναι άξιο παρατήρησης. Είτε πρόκειται για τα σημεία που «ήρθαν στην επιφάνεια» και αναδείχθηκαν μετά τους εξειδικευμένους καθαρισμούς, όπως είναι οι αγιογραφίες – έργα τέχνης, ως και το δάπεδο, οι πολυέλαιοι, το ασανσέρ και κάθε νέα κατασκευή που προσδίδει μία λιτή πολυτέλεια, η οποία συνάδει απόλυτα με τη βαρύτητα του χώρου και από θρησκευτικής και από ιστορικής άποψης. Ποτέ άλλοτε ο ναός δεν είχε τόσο χρώμα στο εσωτερικό του, ή τουλάχιστον και να υπήρχε, δεν φαινόταν. Τα ξυλόγλυπτα, όλα μοιάζουν σαν να σκαλίστηκαν μόλις κι ο θρόνος απλά… περιμένει να εγκατασταθεί και πάλι εκεί το πιο ακριβό «κόσμημα» των Αιγιωτών. Η εικόνα της Παναγίας Τρυπητής.

Εξέφρασαν θαυμασμό, συγχάρηκαν τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Τα μέλη του κλιμακίου από την Ιταλία και τις άλλες χώρες που διαχειρίζονται το INTERREG, πραγματοποίησαν έλεγχο του αποτελέσματος των παρεμβάσεων που έγιναν στο Προσκύνημα, ενώ ξεναγήθηκαν από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση σε κάθε σημείο του. Η ξενάγηση έγινε στα αγγλικά. Εκφράστηκαν πάρα πολλές απορίες, κυρίως όμως ήταν έκδηλος ο θαυμασμός τους, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα πολλαπλά συγχαρητήρια που δέχθηκε η κ. Κουμούση, η οποία συντόνισε άψογα την κατασκευή του έργου αυτά τα τρία περίπου χρόνια.

΄΄Σήμερα (χθες) είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε την επίτροπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία επιτηρεί το πρόγραμμα και είναι υπεύθυνη να ελέγξει όλες τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν. Το κλιμάκιο, ήλεγξε το ένα από τα τρία συνολικά έργα του προγράμματος που είχαμε αναλάβει να διεκπεραιώσουμε ως υπηρεσία και αυτό, οι εργασίες της Παναγίας Τρυπητής δηλαδή, ήταν και το μεγαλύτερο και από άποψη προϋπολογισμού αλλά και από άποψη του συνολικού χρόνου που διήρκησαν οι εργασίες. Το κλιμάκιο επιτήρησης έμεινε πολύ ικανοποιημένο από την τελική εικόνα και η Επιτροπή χαρακτήρισε τη δουλειά που έγινε, εξαιρετική. Μας έδωσαν τα εύσημα για όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν και βεβαίως, εντυπωσιάστηκαν και από την αλλαγή του εσωτερικού χώρου με τις προσθήκες και τις νέες τοιχογραφίες που έγιναν, καθώς και την φωτεινότητα που εκπέμπει πλέον΄΄, τόνισε στo Protionline.gr η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων μετά το τέλος της ξενάγησης – παρουσίασης του ανακαινισμένου Ιερού Προσκυνήματος.

΄΄Όλοι να προστατέψουμε αυτό το θρησκευτικό κόσμημα΄΄

Ταυτόχρονα, η κ. Κουμούση έθιξε και ένα ακόμη θέμα: ΄΄Οφείλουμε στο εξής, να προστατεύσουμε εις το έπακρον αυτό το έργο, να το προσέχουμε και να είμαστε τακτικοί ως προς την συμπεριφορά μας. Και οι πιστοί της Αιγιάλειας, και οι επισκέπτες αλλά και εμείς που είμαστε υπεύθυνοι για αυτό το μεγάλο έργο της πόλης, οφείλουμε να κάνουμε τα μέγιστα στο να συντηρηθεί όσο περισσότερο χρόνο γίνεται και όσο καλύτερα γίνεται αυτό το υπέροχο θρησκευτικό κόσμημα, ώστε να μπορούμε να το χαιρόμαστε για πολλά – πολλά χρόνια΄΄.

Πόσο απλό ήταν όμως το όλο εγχείρημα και πόσο εύκολη η διαχείριση του έργου; ΄΄Το έργο, είχε συνολικό προϋπολογισμό 1.115.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε… 1 ευρώ και 21 λεπτά! Τα καταφέραμε άψογα! Εξαντλήσαμε όλο το ποσό, προσεγγίζοντας με σύνεση τις δαπάνες, κοιτάζοντας να κάνουμε την πιο σωστή διαχείριση που μπορούσε να γίνει. Τα καταφέραμε πολύ καλά΄΄, απάντησε η κ. Κουμούση, προσθέτοντας: ΄΄Το ιστορικό βιβλίο των 44 σελίδων που βγάλαμε για αυτό το έργο, είναι κάτι που και θα μείνει ως “ιστορική υποθήκη” και υπερηφανευόμαστε για αυτό. Το μόνο που μένει πια, είναι να είμαστε όλοι εδώ, το Σάββατο 8 Απριλίου, για να δοξάσουμε και να χαρούμε όλοι την επιστροφή της Παναγίας Τρυπητής μας, στο Ιερό της Προσκύνημα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr